Sasa Sestic: The coffee man 

Sasa Sestic: The coffee man 

Είναι ένας από τους κορυφαίους baristi στον κόσμο, αγαπά τον πράσινο κόκκο όσο τίποτα και «μάχεται» γι αυτόν καθημερινά. Ο Sasa Sestic θα μπορούσε να είναι ένας σύγχρονος Ρομπέν των Δασών του καφέ.  

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Είχα ακούσει πολλά και είχα διαβάσει ακόμα περισσότερα για τον Sasa Sestic. Έτυχε να γνωριστούμε από κοντά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Barista στο Άμστερνταμ το 2018 και να ανταλλάξουμε μερικές κουβέντες. Η αλήθεια είναι ότι πολύ θα ήθελα να είχα λίγο χρόνο παραπάνω μαζί. Να μάθω περισσότερα από αυτόν γιατί είναι ένα ανοιχτό βιβλίο και οι εμπειρίες που έχει μαζέψει από τα ταξίδια του πολλές.  

 

 

Η ζωή του Sasa Sestic δεν ήταν ρόδινη. Γεννήθηκε στην Βοσνία στις 24 Οκτωβρίου του 1978. Τα εφηβικά του χρόνια τα σημάδεψε ο εμφύλιος πόλεμος της τότε Γιουγκοσλαβίας. Η οικογένεια του, αν και ήταν μείξη χριστιανών και μουσουλμάνων, ήταν δεμένη και ο πατέρας του άφηνε τις εμφύλιες διαμάχες έξω από την πόρτα του σπιτιού τους. «Θυμάμαι που έφευγε κάθε πρωί για να πάει στη δουλειά, να κάνει κανένα μεροκάματο. Ήταν ένας πραγματικός ηγέτης που ήθελε να προστατεύει την οικογένεια του» αναφέρει. Τα πράγματα όμως θα δυσκολέψουν και θα αναγκαστούν να φύγουν από την πατρίδα τους και να πάνε στην Αυστραλία το 1997. «Μέσα σε λίγα χρόνια αλλάξαμε 3 χώρες, 25 σπίτια μέχρι να φτάσουμε στην Αυστραλία, όμως μείναμε ενωμένοι» λέει. Εκεί ο Sasa μαζί με τον αδερφό του Dragan θα συνεχίζουν να παίζουν χάντμπολ. Άθλημα που έπαιζαν από μικροί στην Βοσνία και ήταν καλοί. Τόσο μάλιστα που γίνονται μέλη της εθνικής ομάδας της Αυστραλίας και συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ το 2000.   

 

 

Όμως το χάντμπολ δεν ήταν η αλήθεια αγάπη του Sasa, αλλά ο καφές. Η πρώτη τους γνωριμία γίνεται σε ένα μικρό αρτοποιείο στην Καμπέρα. Ο Sasa εντυπωσιάζεται από τον καινούργιο κόσμο που ανοίγεται μπροστά του και συνεχώς θέλεις να μαθαίνει και άλλα για την κουλτούρα του καφέ. Η εμμονή και το πάθος του τον οδηγούν στο να στήσει ένα πρόχειρο καβουρδιστήρι σε ένα γκαράζ και να αρχίσει τους πειραματισμούς. Θέλει να μάθει τα πάντα γύρω από αυτό τον πράσινο κόκκο και δεν σταματά να διαβάζει, να ψάχνει, να ρωτά. Αυτή η εμμονή θα του άλλαζε σύντομα τη ζωή.Έτσι δεν αργεί να καταστρώσει τα πλάνα για το πρώτο δικό του μαγαζί. Τα σχέδια μάλιστα θα τα «χαράξει» σε μια χαρτοπετσέτα ενώ πίνει καφέ με τους φίλους τους. Και κάπως έτσι ξεκινά, μεταξύ αστείου και σοβαρού. Για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου ο Sasa είναι επικεφαλής μιας παγκόσμιας εταιρείας διανομής, της ONA Coffee Wholesale (Canberra) PtyLtd, και μιας σειράς από καφέ, όπως το The CuppingRoom, το ONA Coffee House και το ONA Manuka. 

 

 

Οι διακρίσεις και τα βραβεία δεν άργησαν να έρθουν για να επιβεβαιώσουν την καλή και μελετημένη δουλειά που έκανε ο Sasa. Όμως για αυτόν δεν έχουν τόση μεγάλη αξία όσο το ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο του καφέ και η γνώση. Το 2015 όμως είναι η χρονιά του. Κερδίζει το εθνικό πρωτάθλημα Barista και στη συνέχεια κατακτά και την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στο Σιάτλ. Την ίδια χρονιά στον διαγωνισμό TISCAWRBC που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν, το ONA Coffee κέρδισε τα βραβεία Best Espresso και Best Roaster. Η φήμη του Sasa εκτοξεύεται. Γράφει ακόμα και βιβλίο στο οποίο περιγράφει τις εμπειρίες του στον κόσμο του καφέ, τις επισκέψεις του στις διάφορες φάρμες ανά τον κόσμο αλλά και το πως έφτασε να κερδίσει τον Παγκόσμιο τίτλο του Barista. Το βιβλίο, The coffee man, δίνει την αφορμή να γυριστεί και ένα ντοκιμαντέρ για αυτόν – με την ίδια ονομασία.  

 

 

Το ακλόνητο όμως, όραμα του Sasa είναι να δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινότητα καφέ, στην οποία οι πραγματικοί ήρωες του καφέ, οι καλλιεργητές, θα λαμβάνουν την αναγνώριση αλλά και τις οικονομικές απολαβές που τους αξίζουν. Ιδρύει λοιπόν, το Project Origin, μια ηθική εμπορική εταιρεία και καθιερώνει μακροχρόνιες σχέσεις με περισσότερους από 100 καλλιεργητές στις αναπτυσσόμενες χώρες της παραγωγής του καφέ. Όμως δεν σταματά εδώ. Με παράλληλες ενέργειες ο Sasa δεν μένει στην παραγωγή ενός υπέροχου φλιτζανιού καφέ. Έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων στις φάρμες και προσπαθεί να συλλέγει δωρεές και να συγκεντρώνει κεφάλαια για υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, υγιεινής και παιδικής φροντίδας. 

 

 

Η πανδημία μπορεί να έβαλε λίγο φρένο στα σχέδια του όμως όπως λέει και ο ίδιος «Οι μεγάλες κρίσεις φέρνουν και μεγάλες ευκαιρίες αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε κατάλληλα». Δεν κοιτά τους αριθμούς αλλά τους ανθρώπους του, την μεγάλη οικογένεια του καφέ που έχει δημιουργήσει και προσπαθεί να τους προστατεύσει όπως τον έμαθε να κάνει ο πατέρας του. «Γιατί»όπως υποστηρίζει και πιστεύει «χωρίς ομάδα δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα». 

 

Το κείμενο είναι δημοσιευμένο στο 7ο τεύχος του περιοδικού Coffee & Brunch που κυκλοφορεί.