Σταύρος Λαμπρινίδης: «Ο καφές στο σπίτι είναι μία νέα τεράστια τάση» 

Σταύρος Λαμπρινίδης: «Ο καφές στο σπίτι είναι μία νέα τεράστια τάση» 

Είναι από τους ανθρώπους που πάντα θέλουν να βλέπουν τη θετική όψη του νομίσματος, δεν τα παρατούν, στοχεύουν ψηλά και προσπαθούν να εξελίσσουν τη δουλειά τους… ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας.

 

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης, που συνεργάζεται αποκλειστικά με την εταιρεία «Vivartia» στο κομμάτι των «Everest», «Flocafe», βρίσκεται σε μία δημιουργική φάση όσο κι αν η Covid-19 έχει βάλει «stop» στην αγορά της καφεστίασης. «Είναι μία δύσκολη περίοδος, δεν χωρά συζήτηση αυτό. Παγκοσμίως, η αγορά της καφεστίασης και γενικότερα η αγορά πλήττεται βαθιά, θα τολμούσα να πω περισσότερο και από την περίοδο της κρίσης. Δεν γνωρίζω πότε θα ανακάμψει η κατάσταση, αλλά είμαι σίγουρος ότι με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε όπως πάντα. Θεωρώ ότι για τον επόμενο χρόνο θα παραμείνουμε όλοι μουδιασμένοι από όλο αυτό που συμβαίνει. Όμως, προσπαθώ –όσο οι συνθήκες το απαιτούν- να παραμένω δημιουργικός. Έτσι, με τις εταιρείες που συνεργάζομαι, Everest και Flocafe, ετοιμάζουμε νέα ροφήματα που περιστρέφονται γύρω από την οικολογική συνείδηση που πρέπει όλοι να αποκτήσουμε. Παράλληλα, ετοιμάζω νέα πράγματα και με την Ελ Γκρέκο, την  εταιρεία IP-CC για μηχανήματα καβουρδίσματος νέας τεχνολογίας και το JOHNY», αναφέρει ο Σταύρος Λαμπρινίδης.  

 

 Σχετικά με τις νέες «τάσεις» που εμφανίστηκαν λόγω του lockdown, εκείνη του take away καφέ και του delivery, ο Σταύρος δηλώνει: «Το take away τείνει να γίνει από τις μεγαλύτερες τάσεις, λόγω της κατάστασης είναι στο απόγειο, είναι και μία λύση για τον καταναλωτή να ξεχαστεί, να ξεφύγει από πραγματικότητα. Όσον αφορά στο delivery, οι επαγγελματίες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, ώστε το αποτέλεσμα που φτάνει στον καταναλωτή να έχει τη μικρότερη δυνατή αλλοίωση”. Εμείς με τις εταιρείες που δουλεύω, εκτός της συνεχούς εκπαίδευσης και της σταθερής ποιότητας, κάνουμε κάποιες επιπλέον κινήσεις λόγω των συνθηκών για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε ζεστά ποτήρια για τα ζεστά ροφήματα, ενώ για τα κρύα ροφήματα δίνουμε βάρος στην καλή ποιότητα του πάγου. Ο άνθρωπος που θα μεταφέρει τους καφέδες πρέπει πάντα περιμένει την παραγγελία για να υπάρξει η μικρότερη καθυστέρηση».  

 

Ένας από τους κορυφαίους barista δεν θα μπορούσε να μην μοιραστεί με τους αναγνώστες μυστικά και tips για ωραίο καφέ στο σπίτι. «Το home barista, ή αλλιώς καφέ στο σπίτι, είναι μία νέα και τεράστια τάση, ο Έλληνας πλέον έχει μυηθεί στον κόσμο του καλού καφέ, λόγος άλλωστε που όλες οι μεγάλες εταιρείες βγάζουν κάψουλες και προϊόντα που απευθύνονται σε όσους φτιάχνουν τον δικό τους καφέ στο σπίτι. Εγώ θα συμβούλευα τον κόσμο, πάντως, να δίνει μεγάλη σημασία στην πρώτη ύλη αγοράζοντας καλό καφέ (φρεσκοκαβουρδισμένο ή από επώνυμες αλλά και από μικρές εταιρείες) και, φυσικά αν υπάρχει δυνατότητα, να μιλούν με baristi για την εκχύλιση. Η ποιότητα νερού, επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό να προτιμάτε νερό από φίλτρο για να αποφύγετε το χλώριο και τα άλατα. Να αποθηκεύετε τον καφέ σε γυάλινο βαζάκι, σε δροσερό και σκιερό μέρος και να τον καταναλώνεται άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αγοράζετε μεγάλες ποσότητες καφέ».  

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τεύχος 7o του Coffee and Brunch που κυκλοφορεί.