Αυτές είναι οι κάψουλες του μέλλοντος!

Αυτές είναι οι κάψουλες του μέλλοντος!

Ο Zachary Hudson, 34 ετών, επίκουρος καθηγητής στο UBC και το Canada Research Chair και ειδικεύεται στη βιώσιμη χημεία.

 

Ο νέος επιστήμονας αισιοδοξεί ότι με μία δική του πατέντα θα κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε.

 

Όπως εξηγεί «περίπου 40 δισεκατομμύρια καψουλες καφέ μίας χρήσης απορρίπτονται κάθε χρόνο και καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής». Παρά τις αντιδράσεις και την ευαισθητοποίηση που έχουν επιδείξει οι καταναλωτές για περιβαλλοντικά θέματα, εκτιμάται ότι η παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής κάψουλων μιας χρήσης θα φθάσει τα 29,2 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

 

Με αυτά τα δεδομένα, ο Hudson έπειτα από τριετή έρευνα για λογαριασμό της εταιρείας Nexe Innovations εφηύρε μια compostable (σ.σ. λιπασµατοποιήσιµη) κάψουλα καφέ, κατάλληλη για μαζική παραγωγή και ιδανική για αστικό composting (λιπασματοποίηση).

 

Η κάψουλα έχει ένα εξωτερικό περίβλημα κατασκευασμένο από ίνες μπαμπού, με εξαιρετικά λεπτή βιοαποικοδομήσιμη επένδυση, φτιαγμένη από πολυγαλακτικό οξύ προερχόμενο από καλαμπόκι, ένα βιοαποικοδομήσιμο υλικό που διασπάται σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και οργανική βιομάζα. Η σφραγίδα σε κάθε κάψουλα είναι κατασκευασμένη από χαρτί.

 

«Η αποστολή της εταιρείας μας είναι να δημιουργήσουμε ένα προϊόν χωρίς την παρουσία ίχνους μικροπλαστικών και χωρίς τοξικότητα όταν απορρίπτεται», δήλωσε ο Hudson. “Το καταφέραμε μέσω επιστημονικών μελετών στο UBC και έχουμε καλλιεργήσει πλέον κήπους σε χώμα που περιέχει λίπασμα από τα προϊόντα μας.”

 

Τα εν λόγω pods κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν και τα πλαστικά: Στεγανοποιούν τον αέρα και την υγρασία, δίνοντας στο προϊόν μεγάλη διάρκεια ζωής και διαλύονται πλήρως εντός 35 ημερών σε ειδικούς κομποστοποιητές που παρέχονται από τους δήμους στον Καναδά, σε πόλεις όπως το Βανκούβερ.

 

Ο Hudson υποστήριξε ότι ενώ δεν είναι ο μόνος παραγωγός βιοαποικοδομήσιμων K-cups στον κόσμο, οι περισσότερες λεγόμενες βιοαποικοδομήσιμες εναλλακτικές λύσεις ενσωματώνονται με μικροπλαστικά που δεν μπορούν να αποσυντεθούν. Επιπλέον, πολλές βιοαποικοδομήσιμες pods καφέ βασίζονται σε ένα μαλακό πάτο που επιτρέπει την είσοδο στον αέρα και την υγρασία, επηρεάζοντας αρνητικά τη διάρκεια ζωής του καφέ.

 

Οι κάψουλες του 34χρονου επιστήμονα είναι ελαφρώς ακριβότερες ως προς την παραγωγή τους, και οι συμβατές με το Keurig K-Cup κάψουλες είναι ήδη διαθέσιμες μέσω της in-house μάρκας της Nexe, Xoma.ca. Έως το 2021, η Xoma θα έχει διαθέσιμα pods, συμβατά με τη Nespresso.

 

Η Nexe πλέον προετοιμάζει το εργοστάσιό της στο Surrey για μαζική παραγωγή, καθώς το ενδιαφέρον μεγάλων παραγωγών είναι έντονο. «Θα κλιμακώσουμε την παραγωγή τους επόμενους μήνες και ο στόχος μας είναι να παράγουμε εκατοντάδες εκατομμύρια κάψουλες ετησίως έως το 2022», δήλωσε ο Hudson.