Mια σημαντική έρευνα για άνδρες που συνδέεται με την ακοή (και τον καφέ)

Mια σημαντική έρευνα για άνδρες που συνδέεται με την ακοή (και τον καφέ)

Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά ηπατικές παθήσεις, τον διαβήτη τύπου 2 ενώ αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Τώρα μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνδρες που πίνουν ένα φλιτζάνι ανά ημέρα μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής που σχετίζεται με την ηλικία.

 

Ερευνητές από το Aυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, και έως και 4,5 φλιτζάνια, είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν την ακοή τους με την πάροδο του χρόνου από εκείνους που δεν πίνουν καθόλου.

 

Η μελέτη – η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από 37.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο – έδειξε ότι η καλύτερη ακοή συνδέεται με τον καφέ και τις φυσικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Η μελέτη παρακολούθησε τις καταναλωτικές συνήθειες 36.923 μεσήλικων και ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών, ως προς τον καφέ, κατά τη διάρκεια 11 ετών.

 

Βάσει της έρευνας, ο καφές δεν χρειάζεται να σερβίρεται με συγκεκριμένο τρόπο, με καφεΐνη, χωρίς καφεΐνη, φιλτραρισμένος και μη, για να έχει τον ίδιο θετικό αντίκτυπο.

 

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη αυτά ήταν περισσότερο εμφανή στους εκπροσώπους του ανδρικού φύλου και όχι στις γυναίκες. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε διαφορές στη φυσιολογία μεταξύ των δύο φύλων.

 

Οι γυναίκες έχουν ένα φυσικό πλεονέκτημα ακοής, καθώς τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι προστατεύουν από την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία. Για τους άνδρες – που έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων – ο αντίκτυπος των συμπληρωματικών διατροφικών ειδών όπως ο καφές μπορεί να είναι χρήσιμος ως τρόπος άμβλυνσης του κινδύνου απώλειας ακοής σε βάθος χρόνου.

 

«Η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη λειτουργία της ακοής λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων ορισμένων εκ των ενώσεών του», δήλωσαν οι ερευνητές. Οι έρευνες έλαβαν υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις και άλλων παραγόντων, όπως εάν οι συμμετέχοντες κάπνιζαν ή αν εργάζονταν σε ένα ιδιαίτερα πολύβουο περιβάλλον.

 

Παρά τα οφέλη, ο Δρ Marcos Machado-Fragua – μέλος της ερευνητικής ομάδας – προειδοποίησε ότι αυτός δεν είναι λόγος να υπερ-καταναλώνετε καφέ κσε μια προσπάθεια να προλάβετε την απώλεια ακοής, ειδικά για άτομα που έχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση καφεΐνης”.