Ευρώπη: Πού ανοίγει και πού κλείνει η εστίαση στις γιορτές;

Ευρώπη: Πού ανοίγει και πού κλείνει η εστίαση στις γιορτές;

Στην Ελλάδα πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε η παράταση του “λουκέτου” στην εστίαση, για λόγους δημόσιας υγείας. Τι συμβαίνει στην Ευρώπη; σε ποιες χώρες τα μέτρα είναι αυστηρά και σε ποιες ηπιότερα εν όψει εορτών;

 

Παραθέτουμε παρακάτω κάποιες από ευρωπαικές χώρες και τα αντίστοιχα μέτρα που έχουν ληφθεί:

 

ΔΑΝΙΑ

 

Η Δανία επιβάλει περαιτέρω μέτρα lockdown σε ορισμένες περιοχές. Μπαρ και εστιατόρια ήταν ανοιχτά μέχρι και σήμερα παντού. Από σήμερα 9 Δεκεμβρίου έκλεισαν σε 38 δήμους της χώρας, περιλαμβανομένης της Κοπεγχάγης. Οι νέοι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

 

ΤΣΕΧΙΑ

 

Η κυβέρνηση επέτρεψε το άνοιγμα των καταστημάτων και των εστιατορίων από τις 3 Δεκεμβρίου εν όψει της εορταστικής περιόδου.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 

Οι άνθρωποι θα μπορούν να συναντηθούν σε χώρους λατρείας και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά όχι σε εσωτερικούς χώρους φιλοξενίας και ψυχαγωγίας, όπως κέντρα διασκέδασης, μπαρ και καφετέριες.

 

ΣΟΥΗΔΙΑ

 

Στη Σουηδία, παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν αυστηρότερα μέτρα, όπως ο περιορισμός του αριθμού των ατόμων σε συναθροίσεις, τα περισσότερα μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες έχουν παραμείνει ανοιχτά.

 

ΙΣΠΑΝΙΑ

 

Στην Ισπανία επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς. Οι συστάσεις από τις υγειονομικές είναι να παραμείνουν κλειστά τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ, οι καφετέριες ωστόσο οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ανά περιοχή. Ως εκ τούτου πολλά καταστήματα εστίασης παραμένουν ανοικτά και γίνεται προσπάθεια να τηρούται οι κανόνες όπως αποστάσεις, χρήση μάσκας κ.ο.κ.

 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

 

Για την περίοδο από 9-23 Δεκεμβρίου σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλό και υψηλό ιικό φορτίο τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 22.30 – θα λειτουργούν όμως delivery έως τη 1 π.μ. Για τις περιοχές μέτριου κινδύνου τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν έως τη 1 π.μ. ενώ επιτρέπεται η κάλυψη του  50%του διαθέσιμου χώρου για τους πελάτες. Θα επιτρέπονται έως 6 άτομα ανά τραπέζι. Για τις 24 και 25 Δεκεμβρίου σε όλες τις περιοχές η εστίαση θα είναι ανοιχτή έως τη 1π.μ. Παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς η εστίαση κλείνει και θα λειτουργούν μόνο τα catering.

 

ITAΛΙΑ

 

Στην Ιταλία την περίοδο των γιορτών στις περιοχές υψηλού ρίσκου η εστίαση θα είναι κλειστή. Στις περιοχές μέτριου ρίσκου εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες κλείνουν  στις 6 το απόγευμα.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέτεινε τα μέτρα του lockdown μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει παρατεταμένο lockdown και στην εστίαση.

 

ΓΑΛΛΙΑ

 

Στη Γαλλία κρίσιμη ημερομηνία για το άνοιγμα η μη είναι η 15η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μακρόν, τα μέτρα θα μπορούσαν να “χαλαρώσουν” εάν τα κρούσματα είναι λιγότερα από 5.000, σενάριο που προς το παρόν μοιάζει αδύνατο, καθώς η Γαλλία καταγράφει τώρα 13.000 ημερήσια κρούσματα.

 

Διαβάστε επίσης:

Kλειστή η εστίαση έως 07/01/21