“Λουκέτο” – εκτός απροόπτου – στην εστίαση τις γιορτές

“Λουκέτο” – εκτός απροόπτου – στην εστίαση τις γιορτές

Για την επόμενη εβδομάδα παραπέμπονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τη σταδιακή άρση του lockdown.

 

Σύμφωνα με διαρροές πάντως, στο σκεπτικό της κυβέρνησης παραμένει η στρατηγική η άρση να γίνει σταδιακά. Από τις 7 Δεκεμβρίου εξάλλου έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ανοίγουν τα καταστήματα με εποχικά είδη, τα οποία θα πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ.

 

Σε δηλώσεις του σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το άνοιγμα αφορά συνολικά 110 καταστήματα και θα γίνει με αυστηρούς κανόνες και μέτρα τήρησης,  Για το “καυτό ζήτημα” της εστίασης ο κ. Γεωργιάδης δεν άφησε πολλά περιθώρια, αναφέροντας εμμέσως ότι το lockdown θα παραταθεί και στις γιορτές. Αυτό διότι σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει και πάλι και να χρειαστεί lockdown ακόμη και 5 μηνών.

 

“Ττρώμε χωρίς μάσκα και λόγω κρύου θα είναι σε κλειστό χώρο, που αυξάνει τον κίνδυνο. Ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν και τον χειμώνα να αερίζονται καλά οι χώροι εστίασης και να μπορούν να κάθονται και έξω” είπε. Για τον λόγο αυτό, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και την επιδότηση για τις θερμάστρες. Υπογράμμισε ότι το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

 

Όπως όλα δείχνουν – εκτός απροόπτου- θα ακολουθηθεί το “γαλλικό μοντέλο” στις επιχειρήσεις εστίασης, με κλειστά τα καταστήματα και τις γιορτές, ενώ εφόσος το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα ανοίξουν περί τα μέσα Ιανουαρίου. Εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι θετικά, τότε η άρση του lockdown παραπέμπεται στις… καλένδες. Πάντως βέβαιο θεωρείται πως τα εστιατόρια και τα καφέ θα ανοίξουν πιο εύκολα συγκριτικά με τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης όπου επικρατούν συνθήκες συνωστισμού.

 

Ο κ. Γεωργιάδης διεμήνυσε ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι παντού, ενώ επόμενος στόχος της κυβέρνησης, «η δεύτερη γραμμή» όπως είπε, είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με παιχνίδια, βιβλία, λουλούδια, αλλά και κομμωτήρια. Απέφυγε όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό. Οι αποφάσεις, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με την κατάσταση της επιδημίας. Πάντως εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε η δεύτερη φάση της άρσης μπορεί να συμβεί στα μέσα του Δεκέμβρη, πάντα υπό αυστηρούς όρους και μέτρα.

 

Διαβάστε επίσης:

Προϋποθέσεις για την άρση -“Όχι” σε άνοιγμα – ακορντεόν λένε οι επαγγελματίες εστίασης