Αναταραχή στην αγορά λόγω Βραζιλίας: Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές

Αναταραχή στην αγορά λόγω Βραζιλίας: Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες της μακράς ξηρασίας στη Βραζιλία οι έμποροι καφέ

 

Οι έμποροι καφέ παγκοσμίως προετοιμάζονται για ένα μεγάλο σοκ στην αγορά, που συνδέεται με την μακρά ξηρασία από την οποία πλήττεται η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ. Οι προοπτικές για την σοδειά του επόμενου έτους ολοένα και περιορίζονται,  εξαιτίας των πολύ θερμών ημερών και της ανομβρίας στη χώρα.

 

Η παραγωγή βραζιλιάνικων κόκκων arabica με τους οποίους η χώρα προμηθεύει μεγάλες αλυσίδες όπως η Starbucks Corp., παρουσίασε μια ήπια ανάκαμψη τον Νοέμβριο, την ίδια ώρα που υπήρχαν εκτιμήσεις για τις  περιορισμένες βροχοπτώσεις και ενώ οι πληρωμές των τοπικών παραγωγών έφθαναν σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τον εθνικό συνεταιρισμό Cooxupe.

 

“Οι βροχές ήταν λίγες, πολύ κάτω από τον μέσο όρο”, δήλωσε ο Εμπορικός Διευθυντής της Cooxupe, Lucio Dias, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος των κακών καιρικών συνθηκών μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τη σεζόν του 2022. “Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική” πρόσθεσε.

 

Ενώ η βραζιλιάνικη παραγωγή αναμενόταν ήδη να μειωθεί, καθώς τα καφεόδενδρα που παράγουν arabica φαίνεται πως εισέρχονται σε μια υποτονική περίοδο παραγωγής (σ.σ. μισή απόδοση σε έναν διετή κύκλο), η ξηρασία μπορεί να επιδεινώσει την όλη κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, μία πιθανή ανάκαμψη της ζήτησης/κατανάλωσης, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να  προκαλέσει έλλειψη στην αγορά. 

 

«Βλέπουμε μια ανοδική τροχιά για τις τιμές του καφέ», δήλωσε ο Carlos Alberto Fernandes Santana, διευθυντής της Empresa Interagricola SA, μονάδας της Ecom Agroindustrial Corp. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί της Cooxupe έχουν δείξει ότι οι συνθήκες ήταν ξηρότερες από τις κανονικές στη χώρα ήδη από τον Μάιο. Σε περιοχές στο Alfenas, μεγάλη ζώνη παραγωγής καφέ,  η βροχή ξεπέρασε τα 2 χιλιοστά μόνο στο 12% από το σύνολο των 210 ημερών έως τις 29 Νοεμβρίου.

 

Εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις καλών συνθηκών, καταγράφηκαν μόνο μικρά διαστήματα βροχόπτωσης έως 4 χιλιοστών”, δήλωσε ο Mauricio Araujo Ribeiro, ο οποίος καλλιεργεί 128 εκτάρια καφεόδενρων στο νότιο Minas Gerais.  Ακόμη και σε αρδευόμενες περιοχές, οι απώλειες είναι μεγάλες δήλωσε ο Regis Ricco, διευθυντής της RR Consultoria Rural στο Alfenas. “Επικρατεί ένα χάος – ένας χαμένος χρόνος”, πρόσθεσε.

 

Η δυσοίωνες προβλέψεις για τη Βραζιλία ακολουθούν τους πρόσφατους τυφώνες στην Κεντρική Αμερική που απείλησαν και απειλούν την παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στο Βιετνάμ, η νεροποντή καθυστερεί την συγκομιδή του robusta. Οι ανησυχίες σχετικά με τον εφοδιασμό ώθησαν τα futures της Νέας Υόρκης στο μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος από τον Ιούλιο.

 

“Βλέπω τα μελλοντικά συμβόλαια να αυξάνονται κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς οι προοπτικές για χαμηλή παραγωγή συμπίπτουν με την αισιοδοξία για το εμβόλιο, ενισχύοντας τις προοπτικές ζήτησης καφέ”, δήλωσε ο Nelson Salvaterra, broker της Coffee New Selection με έδρα το Ρίο ντε Τζανέιρο.