Πότε ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης για τις θερμάστρες; 

Πότε ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης για τις θερμάστρες; 

Ανάσα για τις επιχειρήσεις εστίασης αποτελεί η επιδότηση της αγοράς εξωτερικών θερμαστρών που είχε προαναγγείλει πρόσφατα η κυβέρνηση. Το καθολικό lockdown, και η περιορισμένη ρευστότητα ελέω της κρίσης της πανδημίας έχει προκαλέσει “εκρηκτικό” κλίμα στον κλάδο, με τους επιχειρηματίες να ζητούν έξτρα μέτρα για την ενίσχυσή τους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης συνομίλησε σήμερα με επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι του έθεσαν μια σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

 

Για το ζήτημα της φορολογίας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχουν γίνει μια σειρά παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ στο αίτημα για οριζόντια μείωση στον ΦΠΑ απάντησε πως έχει ήδη μειωθεί μία φορά ο φόρος, αλλά στα αλκοολούχα δεν είναι δυνατό να συμβεί, καθώς η κυβέρνηση ακολουθεί τη γραμμή της ΕΕ.

 

“Θα προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με τη μείωση των εισφορών” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. “Ο φόρος επιχειρήσεων από το 28 πήγε στο 24%, θα είχαμε φθάσει και λιγότερο αν δεν είχαμε την κρίση” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης. Προανήγγειλε δε ρύθμιση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, η οποία θα ανακοινωθεί σύμφωνα με τον υπουργό σήμερα.

 

Για το ζήτημα του προγράμματος του ΕΣΠΑ για την επιδότηση της αγοράς εξωτερικών θερμαστρών, ο υπουργός είπε ότι εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει μάλλον από τη Δευτέρα.

 

Για το ζήτημα γενικότερα της ρευστότητας τόνισε ότι έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα, που έμμεσα ή άμεσα την ενισχύουν, μεταξύ άλλων η μείωση ενοικίων, τα εγγυημένα δάνεια και η επιστρεπτέα προκαταβολή. Απαντώντας σε σχετικό αίτημα να μη λαμβάνεται υπόψη ο αλγόριθμος του τζίρου και η επιστρεπτέα προκαταβολή να δίνεται όπως δόθηκε την πρώτη και τη δεύτερη φορά, με βάση το προσωπικό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το αίτημα αυτό θα εξεταστεί.

 

Τέλος ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει με ανθρώπους του κλάδου και να τους καλέσει ακόμη και στις Επιτροπές, προκειμένου όλοι μαζί να συζητήσουν τα ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις.