Λουκέτο στην καφεστίαση- Ρεαλιστικές λύσεις ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου

Λουκέτο στην καφεστίαση- Ρεαλιστικές λύσεις ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου

Από σήμερα τα ξημερώματα επιβλήθηκαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι το προσωρινό -για έναν μήνα- λουκέτο στα καταστήματα εστίασης, ένα μέτρο που θεωρείται ότι θα πλήξει περαιτέρω τον ήδη πολύπαθο κλάδο.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις για τις πόλεις που εντάσσονται στην κατηγορία “Αυξημένου Κινδύνου” ορίζεται:

 

  • Αναστολή της λειτουργίας όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα
  • Αναστολή της λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας, πολιτισμού: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα

 

Στις περιοχές αυτές ως εκ τούτου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, με μοναδική εξαίρεση το delivery και την παραλαβή από το κατάστημα.

 

Σημειώνεται ότι στη «ζώνη αυξημένου κινδύνου» μπαίνουν οι περιοχές της Ελλάδας που μέχρι πρόσφατα ήταν στο «πορτοκαλί» και το «κόκκινο», δηλαδή στο προηγούμενο επίπεδο 3 και επίπεδο 4.

 

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι επιχειρηματίες

 

Mετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, 50 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Όπως αναφέρουν σε σχετική επιστολή τους: «Η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές».

 

Την επιστολή υπογραφούν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και όπως υπογραμμίζουν, ζητούν «χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος και μένοντας μακριά από την δημιουργία εντυπώσεων, μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου, ως δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας,να εξηγήσει και να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την επιβίωση του».

 

Σημειώνουν για τα μέτρα στήριξης της εστίασης, ότι «αρχικά και μόνο τα οριζόντια μέτρα στήριξης, χωρίς κανέναν κλαδικό διαχωρισμό, οδήγησε σε σπατάλη πολύτιμων πόρων καθώς 8 μήνες μετά ο κλάδος έχει συσσωρεύσει επιπλέον χρέη. Η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές. Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία αλλά και να λειτουργήσει σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον όταν η υγειονομική κρίση παρέλθει».