Café de olla: ένας καφές από το Μεξικό

Café de olla: ένας καφές από το Μεξικό

Ένα απλό, αρωματικό, γλυκό, ζεστό ρόφημα καφέ ιδανικό για τα φθινοπωρινά απογεύματα.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που λατρεύω από το Μεξικό: την καυτερή κουζίνα του, το mezcal, την μυρωδιά από tortilla που απλώνεται πάνω από τις πόλεις του, τα έντονα χρώμα στις αγορές, ο ανοιχτόκαρδος χαρακτήρας των Μεξικάνων και φυσικά την φολκλόρ μουσική των Mariachi. Εκείνον που δεν συμπαθώ πολύ είναι ο καφές του. Αν και χώρα της Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό δεν έχει καλή φήμη στο κομμάτι αυτό. Συνήθως οι καφέδες που παράγει δεν έχουν την ίδια υψηλή ποιότητα με άλλους από την Λατινική Αμερική. Επίσης λόγω νομοθεσίας είναι πολύ δύσκολο κάποιος καφές να βγει από τα σύνορα του Μεξικού. Και τέλος όσους και αν δοκίμασα, όταν βρέθηκα εκεί, ήταν αρκετά καβουρδισμένοι με αποτέλεσμα να είναι πικροί και ελαφρώς δυσάρεστοι.

 

Όμως, σαν χώρα που ο καφές υπάρχει στην κουλτούρα της εδώ και πολλούς αιώνες, διαθέτει ένα παραδοσιακό ρόφημα καφέ με αρκετό ενδιαφέρον. Ο λόγος για τον Café de olla. Θυμάμαι την έκπληξη μου όταν τον δοκίμασα για πρώτη φορά. Η μπαχαρένια του μυρωδιά που μπλεκόταν με εκείνη του καφέ, η γλυκιά του γεύση και ο ζεστός του χαρακτήρας είναι εκείνα που τον κάνουν ξεχωριστό.

 

Ο Café de olla, στα Ελληνικά «καφές σε πήλινο κατσαρόλα», κράτα τις ρίζες του από την Μεξικάνικη Επανάσταση. Οι Adelitas, γυναίκες που συνόδευαν τον επαναστατικό στρατό σε όλα τα μέτωπα, έκτος από το να μαγειρεύουν, να φροντίζουν τους τραυματίες, να μεταφέρουν όπλα και πολεμοφόδια, έφτιαχναν και ένα τονικό ρόφημα για τους στρατιώτες στο οποίο ανακάτευαν διαφορά μπαχαρικά (κανέλα, γλυκάνισο, γαρίφαλο), ακατέργαστη ζάχαρη (piloncillo), φλούδες από πορτοκάλι και λάιμ μαζί με καφέ. Αυτό λοιπόν, το παρασκεύαζαν σε μεγάλα πήλινα δοχεία – από εκεί πήρα και το όνομα του – και το διατηρούσαν ζεστό για πολύ ώρα. Αυτός ο πλούσιος σε αρώματα μπαχαρικών καφές, πλέον, είναι το πατροπαράδοτο κέρασμα για κάθε επισκέπτη ενός μεξικάνικου σπιτιού.

 

Η παρασκευή του είναι εύκολη. Για αυτή θα χρειαστείτε: 4 ξυλαράκια κανέλας, 2-3 αστεροειδείς γλυκάνισους, 2 καρφάκια γαρύφαλλο, μερικές φλούδες από πορτοκάλι ή λεμόνι, 50 γραμμ. μαύρη ζάχαρη και 30 γραμμ. χοντροαλεσμένο καφέ. Βάζετε όλα τα υλικά πλην του καφέ, σε μια κατσαρόλα με μισό λίτρο νερό σε δυνατή φωτιά και τα αφήνετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια χαμηλώνετε την φωτιά και βράζετε το μείγμα σας για ακόμα πέντε περίπου λεπτά. Ύστερα αποσύρετε από το μάτι την κατσαρόλα, προσθέτε τον καφέ, ανακατεύετε ελαφρώς και το αφήνετε σκεπασμένο για δύο με τρία λεπτά. Έπειτα σουρώνετε καλά το μείγμα και ο café de olla σας είναι έτοιμος για σερβίρισμα.

 

Tip

Ο καφές που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι σκούρα καβουρδισμένος. Για αυτό προτιμήστε κάποιο δυνατό blend με την συμμετοχή Robusta, ή ακόμα αν θέλετε μπορείτε να βάλετε στιγμιαίο καφέ.

 

Στο μείγμα σας αν προσθέσετε σοκολάτα (κάπου στα 50 με 60 γραμμ.) τότε θα έχετε την λεγόμενη μεξικάνικη mocca.

 

Επειδή ετοιμάζεται σε μεγάλες ποσότητες και τον κρατάμε συνεχώς ζεστό, καλό θα ήταν να μην τον καταναλώσουμε αν έχουν περάσει αρκετές ώρες, καθώς υπάρχει περίπτωση να ενοχλήσει το στομάχι μας.