Mumac: Ένα μουσείο αφιερωμένο στην εξέλιξη του espresso

Mumac: Ένα μουσείο αφιερωμένο στην εξέλιξη του espresso

Σε ένα γραφικό δρομάκι της μικρής Ιταλικής πόλης Binasco, μόλις 12 χιλιόμετρα από το κοσμοπολίτικο Μιλάνο, ένα μοντέρνο κόκκινο κτήριο στεγάζει το MUMAC που αποτελεί το απόλυτο must visit κάθε φανατικού λάτρη του espresso.

 

Του Κώστα Καπερώνη

 

MUMAC ( Museo della Macchina per Caffe), δηλαδή «Μουσείο Μηχανών καφέ».

 

Το MUMAC ιδρύθηκε το 2012 από την εταιρεία μηχανών espresso La Cimbali, στα πλαίσια του εορτασμού 100 χρόνων λειτουργίας της εταιρείας και στεγάζει μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές συλλογές μηχανών καφέ του πλανήτη. Λειτουργεί υπό την αιγίδα της La Cimbali,  όμως το μουσείο δεν περιορίζει τα εκθέματά του στις μηχανές της εταιρείας, αλλά περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα εκθεμάτων από όλες τις σχετικές εταιρίες του κλάδου, που συνέβαλαν στην εξέλιξη των μηχανών espresso.

 

 

Το μουσείο χωρίζεται σε έξι μέρη, χρονολογικά οργανωμένα, από τα οποία το καθένα αναφέρεται σε διαφορετική εποχή. Η διαδρομή ξεκινά από τις πρώτες μηχανές του 1901, περνά στις μηχανές της μεσοπολεμικής εποχής και καταλήγει στις μηχανές καφέ των δεκαετιών ’60 – ’80 που διαμόρφωσαν εξάλλου το σημερινό τοπίο στον espresso.

 

 

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εξιδικευμένοι baristι διοργανώνουν σεμινάρια, γευσιγνωσίες και βραδιές στις οποίες ξεδιπλώνουν τα μυστικά του espresso σε κάθε ενδιαφερόμενο, μυστικά για την σωστή λειτουργία μιας εσπρεσσομηχανής,  χρήσιμα tips για σωστή εκχύλιση και τις γευστικές διαφορές ανάμεσα σε espresso blends.

 

 

Το MUMAC διαθέτει ένα εξαιρετικό coffee shop που σερβίρει εξαιρετικό ιταλικό espresso αλλά και την πιο ενημερωμένη βιβλιοθήκη σχετικά με τον καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία αποτελείται από 15.000 βιβλία και χειρόγραφα κάθε είδους, τα περισσότερα από τα οποία είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες.