Ο home barista παίρνει τα όπλα του

Ο home barista παίρνει τα όπλα του

Για να μπείτε στο club και να πάρετε το χρίσμα του “Home Barista”… εκτός από την εμπειρία θα χρειαστείτε και τα κατάλληλα εργαλεία.  Ακολουθούν τα πιο απαραίτητα εργαλεία που πρέπει να έχει οπωσδήποτε ένας home barista που σέβεται τον εαυτό του και τον καφέ που φτιάχνει!

 

Του Κώστα Καπερώνη

 

Μια καλή συλλογή από barista tools «χτίζεται» σιγά σιγά, ξεκινώντας από τα απαραίτητα εργαλεία για espresso, τα οποία μπορείτε να βρείτε με λίγο ψάξιμο στην αγορά, σε συμφέρουσες τιμές και πολλές επιλογές.

 

 

Μύλος άλεσης καφέ

Η αγορά ενός καλού μύλου άλεσης καφέ είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνετε στο ξεκίνημα της αναζήτησης του τέλειου espresso.  Η άλεση του καφέ κατά την ετοιμασία του espresso προσθέτει πόντους στην εμπειρία και οδηγεί σε καλύτερο ποιοτικά φλιτζάνι, αφού ο φρεσκοαλεσμένος καφές είναι πλουσιότερος σε αρώματα.

 

 

Πατητήρι (Tamper):

Οι περισσότερες (αν όχι όλες) μηχανές espresso περιλαμβάνουν ένα πλαστικό πατητήρι, σχετικά φτηνής ποιότητας, το οποίο δεν είναι πολύ εργονομικό και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για μια ποιοτική εκχύλιση. Στο εμπόριο θα βρείτε πατητήρια με εργονομικό σχεδιασμό και διαφορετικά χαρακτηριστικά και θα πρέπει να γνωρίζετε  την ακριβή διάμετρο του κλείστρου σας σε mm, ώστε το πατητήρι που θα επιλέξετε να είναι πλήρως συμβατό με τη μηχανή σας.

 

 

Ζυγαριά ακριβείας

Ακόμα και οι πιο έμπειροι home barista εμπιστεύονται την ζυγαριά τους και όχι το «μάτι» τους, καθώς μιλάμε για διαφορές που κινούνται στο μισό γραμμάριο και μπορούν να «αλλοιώσουν» το τελικό αποτέλεσμα.  Αν δοκιμάζετε διαφορετικά χαρμάνια καφέ (άρα και με διαφορετικό μέγεθος κόκκων) η μόνη ασφαλής λύση είναι να μετράτε τη δόση του αλεσμένου καφέ με ζυγαριά ακριβείας.

 

 

Θερμόμετρο

Oι περισσότερες ποιοτικές μηχανές espresso προσφέρουν έλεγχο της θερμοκρασίας. Παρόλα αυτά ένα θερμόμετρο  είναι απαραίτητο αφού θα σας προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο στη δημιουργία αφρογάλατος, αλλά θα σας φανεί και απόλυτα απαραίτητο αν αποφασίσετε να πειραματιστείτε με άλλους τρόπους εκχύλισης, όπως η μέθοδος pour – over.

 

 

Χρονόμετρο

Ένα απλό χρονόμετρο χειρός θα σας επιβεβαιώσει ότι η εκχύλιση του espresso σας γίνεται στον κατάλληλο χρόνο και είναι απαραίτητη προσθήκη σε μια συλλογή barista tools καθώς είναι απαραίτητο για σχεδόν όποιο τρόπο εκχύλισης και αν επιλέξετε.