Semifreddo με άρωμα Ιταλίας και καφέ

Semifreddo με άρωμα Ιταλίας και καφέ

To αγαπημένο ιταλικό επιδόρπιο με την βελούδινη υφή, σε μια coffee twisted εκδοχή που θα σας ξετρελάνει

 

Από τον Κώστα Καπερώνη

 

Στα Ιταλικά, η λέξη Semifreddo σημαίνει «ημιπαγωμένο», δηλαδή… «σχεδόν παγωτό». Είναι ιδιαίτερα εύκολο στην κατασκευή του, δεν απαιτεί παρά απλά υλικά και δεν χρειάζεται παγωτομηχανή. Η «βάση» της συνταγής του είναι ιδιαίτερα απλή κάτι που θα σας δώσει τη δυνατότητα να πειραματιστείτε με διάφορες γεύσεις. Ο καφές, για παράδειγμα, είναι η πιο χαρακτηριστική γεύση για ένα Semifreddo. Παρακάτω σας δίνουμε την συνταγή, φτιάξτε το και απολαύστε το.

 

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίος καφέ

1 κουταλιά της σούπας λικέρ καφέ (σας προτείνω το Tia Maria)

4 μεγάλα αυγά (χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους)

100 γραμμ. καστανή ζάχαρη

300ml πλήρης κρέμα γάλακτος

100 γραμμ. σοκολάτα με αμύγδαλα ή φουντούκια

Τριμμένη μαύρη σοκολάτα (υγείας) για το σερβίρισμα

 

 

Εκτέλεση

Απλώνετε μεμβράνη τροφίμων σε μια φόρμα για κέικ. Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε τον καφέ, το λικέρ, τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη. Χτυπάτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.  Σε άλλο μπολ, χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και σε τρίτο την κρέμα γάλακτος μέχρι να «στέκεται». Προσθέστε πρώτα την κρέμα γάλακτος στο αρχικό μείγμα και στη συνέχεια τη μαρέγκα. Ανακατέψτε ελαφρά. Στο τέλος προσθέτετε τη σοκολάτα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια. Καλύψτε με τη μεμβράνη και αφήστε το να παγώσει στην κατάψυξη για αρκετές ώρες πριν το σερβίρετε.