Η μαγεία των smoothies

Η μαγεία των smoothies

Φτιάχνονται με φρούτα, γάλα ή γιαούρτι, είναι ένα δροσερά, υγιεινά και με λίγες θερμίδες.

 

Τώρα το καλοκαίρι που οι ζέστες μέρες μας εξαντλούν, η αναζήτηση ενός δροσιστικού ροφήματος γίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Τα αναψυκτικά θα μπορούσαν να είναι μια καλή λύση, όμως στην πλειοψηφία τους περιέχουν ζάχαρη και δεν προσφέρουν κάτι έκτος από μια προσωρινή ευχαρίστηση. Τα smoothies όμως, φαντάζουν ως μια ιδανική ιδέα. Φτιάχνονται από διάφορα φρέσκα –κυρίως- φρούτα και λαχανικά που ανακατεύονται στο μπλέντερ μαζί με γάλα (αλλά και γάλα σόγιας, βρώμης, αμυγδάλου, κτλ), γιαούρτι, χυμό φρούτων, νερό και πάγο. Φυσικά, στα παραπάνω υλικά μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς, βρώμη, φυστικοβούτυρο, μπαχαρικά, μέλι, σοκολάτα και ότι άλλο θέλουμε, αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί στις συνταγές τους. Το αποτέλεσμα που θα πάρουμε, είναι ένα αφρώδες, παχύρρευστο, χορταστικό ρόφημα που θα λέγαμε ότι πλησιάζει στο μιλκσέικ χωρίς όμως να είναι.

 

Τα smoothies, λοιπόν έχουν μεγάλη διατροφική αξία μιας και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, είναι πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας B και C και ανόργανα άλατα. Επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και τα λιπαρά τους είναι ελάχιστα. Επιπλέον, λόγω του μεγάλου τους όγκου και του αέρα που εγκλωβίζεται κατά την πολτοποίηση των φρούτων, προκαλούν εύκολο κορεσμό, πιο γρήγορά ακόμα και από τους χυμούς φρούτων. Η αίσθηση της πληρότητας αυτής ενισχύεται και με την προσθήκη γάλακτος ή γιαουρτιού, με αποτέλεσμα να μας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τέλος, καλύπτει την επιθυμία μας για γλυκό χωρίς να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες θερμίδων.

 

Τελευταία τα smoothies διεκδικούν όλο και περισσότερο μια θέση στο τραπέζι όταν βγαίνουμε για brunch και είναι ιδανικός «συνοδός» για τις αλμυρές μας επιλογές. Έτσι πολύ συχνά πλέον τα βλέπουμε να ποζάρουν στους καταλόγους των καφετεριών αλλά και των μαγαζιών που σερβίρουν brunch ή πρωινό. Παρακάτω, θα βρείτε τρεις εύκολες συνταγές για να τις φτιάξετε στο σπίτι σας.

 

Με μπανάνα και φυστικοβούτυρο

Υλικά

1 μεγάλη μπανάνα κατά προτίμηση ώριμη

½ κούπα γάλα αμυγδάλου

1 κ.σ φυστικοβούτυρο

1 κ.σ κακάο

2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

 

Με ανανά, λεμόνι και τζίντζερ

Υλικά

1 κούπα νερό

1 μπανάνα

1 κούπα ανανά σε κύβους

Λίγο ψιλοκομμένο τζίντζερ (όσο περισσότερο βάλετε τόσο πιο καυτερό)

2 κ. σ. χυμό λεμόνι

 

Με γιαούρτι, πράσινο μήλο και καρότο

Υλικά

1 πράσινο μήλο
1 μικρό καρότο
½ φλιτζάνι γιαούρτι (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ξινόγαλα ή κεφίρ)
1 κ. γλ. μέλι
1 κ.σ. βρώμη
1 κ.γλ. κανέλα σκόνη