Crop by Slam Dunk: Ένα coffee shop σε 4 τετραγωνικά μέτρα

Crop by Slam Dunk: Ένα coffee shop σε 4 τετραγωνικά μέτρα

Σ’ ένα κάθετο στενό της Ερμού, από τα μέσα Φεβρουαρίου, σερβίρουν ποιοτικό καφέ από ένα παράθυρο.

 

του Βασίλη Δημαρά

 

Στους μικρούς, στενούς δρόμου του κέντρου, πολύ συχνά κρύβονται εκπλήξεις. Τις περισσότερες φορές δεν τις πιάνει το μάτι. Πρέπει να περάσει κανείς από μπροστά και να σταματήσει. Μια τέτοια λοιπόν έκπληξη με περίμενε στον κάθετο δρόμο της Ερμού, Φωκίωνος. Ακούει στο όνομα Crop. Είναι το μικρό αδερφάκι της ομώνυμης Ηρακλειώτικης καφετερίας που εδώ και πολλά χρόνια «παιδεύει» τους Κρητικούς στον καλό ποιοτικό καφέ.

 

Άνοιξε στις αρχές του χρόνου και βρίσκεται στην είσοδο του αθλητικού καταστήματος Slam Dunk. Είναι μόλις 4 τ. μέτρα και μετά βίας χωράνε να δουλέψουν δύο baristi. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να βγάλουν ένα αξιόλογο και νόστιμο αποτέλεσμα. Το αντίθετο μάλιστα. Τραπέζια δεν έχει. Είναι για ένα καφέ στο χέρι ή για να πάρετε να φτιάξετε στο σπίτι.

Οι καφέδες του έρχονται απευθείας από το Ηράκλειο, όπου καβουρδίζονται από τον Γιώργο Σπιθάκη – έναν άνθρωπο που αγαπά τον καφέ όσο τίποτα. Τι λοιπόν, θα βρούμε εδώ; Το blend NBA που έχουν φτιάξει ειδικά για αυτό το μαγαζί από τρεις διαφορετικές προελεύσεις (Νικαράγουα, Βραζιλία, Αιθιοπία)-το πιάνετε το λογοπαίγνιο έτσι; Ο καφές αυτός «χτίζεται» τη στιγμή που θα τον παραγγείλετε. Και τι εννοώ όταν λέω «χτίζεται»; Ότι εκείνη την στιγμή αλέθουν τα απαραίτητα γραμμάρια από τον κάθε καφέ ξεχωριστά και τα μπλεντάρουν μπροστά σας. Το blend αυτό είναι αρκετά ισορροπημένο, με μέτριες οξύτητες, μεστό/ζουμερό σώμα και νότες από μοσχοκάρυδο, μελάσα και κακάο. Ταιριάζει πολύ με το γάλα και σε κρύες παρασκευές είναι ακόμα καλύτερο.

 

Από καφέδες μοναδικής προέλευσης διαθέτουν έναν από την Βραζιλία και έναν από την Αιθιοπία. Εκείνος από την χώρα της Λατινικής Αμερικής, έχει ήπιο προφίλ, μέτριες οξύτητες, με γεύση που θυμίζει κακάο και ξηρούς καρπούς. Η επίγευση του είναι μακριά με bitter μαύρης σοκολάτας. Και αυτό τον καφέ θα σας τον προτείνω με γάλα αν πρόκειται για espresso. Αν πάλι στον ζητήσετε σε φίλτρου, τότε αφήστε τον λίγο να αναπνεύσει και να κρυώσει πριν τον γευτείτε. Η Αιθιοπία από την άλλη δίνει ένα πιο φρουτώδες και δροσιστικό φλιτζάνι. Οι οξύτητες της είναι λίγο πιο έντονες αλλά σε καμία περίπτωση δυσάρεστες. Το άρωμα από γιασεμί διαφαίνεται από την πρώτη στιγμή και είναι αρκετά έντονο και μεθυστικό. Τον ίδιο καφέ κάνουν και Cold Brew που τους έρχεται έτοιμος, συσκευασμένος από την Κρήτη.

 

Κάτι ακόμα που έχει ενδιαφέρον να ξέρετε είναι ότι διαθέτουν τέσσερις επιλογές σε φυτικά γάλατα (αμυγδάλου, βρώμης, καρύδας, σόγιας και από σκόνη αρακά) που κάνουν κάλο συνδυασμό με τους καφέδες. Αν λοιπόν βρεθείτε στο κέντρο, κάντε μια στάση και πάρτε ένα καφέ στο χέρι. Αξίζει.

 

Φωκίωνος 8, Αθήνα, τηλ. 6959999544