Affogato: Πνίγοντας το παγωτό στον καφέ

Affogato: Πνίγοντας το παγωτό στον καφέ

Ένα ρόφημα- επιδόρπιο που συνδυάζει καφέ και παγωτό σε μια απολαυστική βερσιόν.

 

του Βασίλη Δημαρά

 

Φανταστείτε μια γενναιόδωρη μπάλα παγωτού βανίλιας μέσα σε ένα φλιτζάνι, να περιχύνεται από ζεστό καφέ espresso και να «πνίγεται» από χαρά. Αυτός με άλλα λόγια είναι ο καφές Affogato. Μας έρχεται από την Ιταλία και συνδυάζει δύο μεγάλες αγάπες των γειτόνων μας: τον καφέ και το gelato. Το όνομα του προέρχεται από το γεγονός ότι ο espresso «πνίγει» το παγωτό – affogato στα ελληνικά σημαίνει πνιγμένος. Ενδείκνυται κυρίως και για τις απογευματινές ώρες, μιας και είναι κάτι μεταξύ επιδορπίου και καφέ.

 

Η κλασική συνταγή θέλει το ρόφημα να αποτελείται από μια δόση espresso και παγωτό βανίλια. Με τα χρόνια όμως, τόσο οι baristi όσο και οι φανατικοί αυτού το ροφήματος το έχουν εξελίξει με διάφορες συνταγές. Κάποιοι, λοιπόν έχουν αντικαταστήσει τον καφέ με ρόφημα σοκολάτας, κάποιοι άλλοι έχουν επιλέξει για βάση τους, τον καφέ mocha και φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που αντί για παγωτό με γεύση βανίλια, προτιμούν εκείνη της φράουλας, του φιστικιού ή ακόμα και της μπανάνας. Όμως, σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν θα έχουμε το original αποτέλεσμα.

 

Προσωπικά, είμαι λάτρης της παραδοσιακής συνταγής. Μάλιστα επιλέγω ένα καφέ που να έχει ένταση, πλούσιο σώμα και χωρίς πολυπλοκότητα στην γεύση. Όσο για το παγωτό πάντα βανίλιας με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις οπού χρησιμοποιώ σοκολάτας. Σκοπός είναι το παγωτό να μην καλύπτει τις γεύσεις του καφέ, αλλά να του χαρίζει την γλύκα που ίσως να του λείπει και να μετριάζει τις οξύτητες του.