Anana Coffee Food: Χαλαρά, όμορφα, ποιοτικά και vegan

Anana Coffee Food: Χαλαρά, όμορφα, ποιοτικά και vegan

Με όνομα που κάνει λογοπαίγνιο με τον ανανά, η εν λόγω καφετέρια είναι μια όαση ηρεμίας στο κέντρο της Αθήνας.

 

του Βασίλη Δημαρά

 

Προς το τέλος της Πραξιτέλους, υπάρχει μια από τις πιο ωραίες στοές της Αθήνας. Αγνοούσα την ύπαρξης της μέχρι πριν ένα περίπου χρόνο όταν άνοιξε σ’ αυτήν το Anana Coffee Food. Ο γυάλινος θόλος της, αλλά και η αρχιτεκτονική του κτηρίου στο οποίο βρίσκεται, φέρνει κάτι από την παλιά αίγλη της αστικής Αθήνας. Προσωπικά μου αρέσει πολύ να κάθομαι σ’ ένα από τα μικρά, κίτρινα, σιδερένια τραπεζάκια που έχουν απλώσει και να απολαμβάνω μια ωραία κούπα καφέ χαζεύοντας πότε την οροφή και πότε τον κόσμο που περνάει τρέχοντας από την Πραξιτέλους. Μου βγάζει μια χαλαρή αίσθηση. Αυτό ήθελαν να πετύχουν και οι δημιουργοί του Anana: να φτιάξουν ένα ήρεμο, καλαίσθητο χώρο στο κέντρο της Αθήνας.

 

Το Anana, λοιπόν είναι ένα φωτεινό μαγαζί, γεμάτο τζαμαρίες, λιτό στην διακόσμηση του – ακολουθεί τα Σκανδιναβικά πρότυπα. Στην μπροστινή σάλα πρωταγωνιστή η ξύλινη μπάρα που ακολουθεί τις γραμμές του κτηρίου, ενώ στην πίσω, έχουν στηθεί ξύλινα τραπέζια με πάγκος και στο βάθος της βλέπει κανείς την ανοιχτή κουζίνα. Όσο για την στοά… αυτά σας τα είπα.

 

Τί θα δοκιμάσουμε όμως εδώ; Φυσικά καφέδες υψηλής ποιότητας που καβουρδίζεται από τους ίδιους. Αυτή την περίοδο έχουν ένα καλοκαιρινό blend –όπως το έχουν ονομάσει-  που είναι η σύμπραξη δύο καφέδων από το Περού και ενός από το Μπουρούντι. Τον δοκίμασα αρχικά σε espresso. Αρκετά φρουτώδης, με υψηλές οξύτητες και έντονες νότες από καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Στην κρύα εκδοχή του μου άρεσε περισσότερο μιας και ήταν ακόμα πιο αρωματικός. Σε single origin τώρα, φιλοξενούν στους μύλους τους έναν από το Μπουρούντι (διαφορετικός από εκείνον που συμμετέχει στο blend). Έχει ενδιαφέρον γιατί στο φλιτζάνι δίνει νότες από σύκο, blueberries, kiwi και γλυκόριζα. Κοινώς ένας άκρως καλοκαιρινός συνδυασμός, γι’ αυτό και σε κρύες παρασκευές (freddo espresso, freddo cappuccino) είναι πιο απολαυστικός. Όσον αναφορά στον καφέ φίλτρου, διαθέτουν έναν από την Αιθιοπία. Τον ζήτησε τόσο ζεστό όσο και σε cold brew. Στην πρώτη εκδοχή γεύτηκα μια γλυκιά κούπα με πολύ χαμηλές οξύτητες, έντονα αρώματα από χαμομήλι και γεύση από βερίκοκο. Από την άλλη στο cold brew οι οξύτητες ήταν εντελώς εξαφανισμένες, τα αρώματα πιο έντονο και είχε μια μακριά επίγευση από φρούτα με πρωταγωνιστή φυσικά το βερίκοκο. Ένας ωραίος, γεμάτος καφές που αξίζει να τον δοκιμάσετε. Και αν θέλετε μπορείτε να τον προμηθευτείτε για το σπίτι σε μπουκάλι του μισό αλλά και του ενός λίτρου.

 

Στο Anana θα βρείτε επίσης και γλυκιές αλλά και αλμυρές προτάσεις για να συνοδέψετε τον καφέ σας, που όλες βασίζονται στην vegetarian και vegan φιλοσοφία. Σας προτείνω να δοκιμάσετε τα cinnamon rolls, το αφράτο banana bread, την λαχταριστή κερασόπιτα και αν είστε τυχερή την μικρή τάρτα με τα μύρτιλα.

 

Πραξιτέλους 33, Αθήνα, τηλ. 2111151788