Η 7η τέχνη σερβίρει καφέ στον εξώστη

Η 7η τέχνη σερβίρει καφέ στον εξώστη

Όταν ο καφές πρωταγωνιστεί στην μεγάλη οθόνη το αποτέλεσμα είναι ταινίες ατμοσφαιρικές και άκρως αρωματικές. Μεγάλοι σκηνοθέτες εμπνεύστηκαν από το άρωμα του καφέ και μετέφεραν την μυρωδιά του στα πλατό των μεγαλύτερων κινηματογραφικών studios.

CAFÉ SOCIETY

O Woody Allen μας ταξιδεύει  μέσα από την ταινία του, «Café Society», με πρωταγωνιστές την Kristen  Stewart,  και τον Jesse Eisenberg, στα παλιά retro cafe αφήνοντας καλές κριτικές και εντυπώσεις, μιας και αποτέλεσε το 2016 την επίσημη ταινία έναρξης του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών

Μετά το τέλος της ποτοαπαγόρευσης την δεκαετία του ‘30, ένα δυναμικό κίνημα δημιουργήθηκε σε καφέ και εστιατόρια της εποχής, τα οποία έγιναν στέκια της καλλιτεχνικής, και όχι μόνο, κοινωνίας. Όπως στο Λονδίνο και το Παρίσι, ομοίως και στη Νέα Υόρκη, διάσημοι συγγραφείς, ποιητές, σταρ του κινηματογράφου, bon viveur και αριστοκράτες συνέρρεαν καθημερινά στα μικρά jazz καφέ του Γκρίνουιτς Βίλατζ και εμβληματικά κλαμπ, όπως το Ελ Μαρόκο, δημιουργώντας έτσι τον όρο «café society».

Η ΚΑΦΕΤΖΟΥ

Η Καφετζού με πρωταγωνίστρια την αξέχαστη Γεωργία Βασιλειάδου είναι μια θρυλική ελληνική ταινία του 1956 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Αλέκου Σακελλάριου που πραγματεύεται το επάγγελμα κατά την παλιά εποχή της καφετζούς.  Η Γεωργία Βασιλειάδου (πλύστρα) παίρνει τη θέση της καφετζούς της γειτονιάς, μιας και η πραγματική μετακομίζει σε άλλη, και καταλήγει σε τρομερές επιτυχίες. Η επιρροή που ασκούσε η καφεμαντεία αποτελεί τον κεντρικό άξονα της υπέροχης αυτής ταινίας και μας δίνει γεύση από τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες Αθηνών – Πειραιώς – Προαστίων το 1956 και έκοψε 137.267 εισιτήρια.  Ήρθε στη 2η θέση ανάμεσα σε 30 ταινίες.

Coffee And Cigarettes

17 χρόνια γυρισμάτων, 11 ιστορίες, 24 πρωταγωνιστές, αμέτρητα φλιτζάνια καφές και ακόμη περισσότερα πακέτα με τσιγάρα. Όταν οι υπεύθυνοι του Saturday Night Live ζήτησαν το 1986 από τον Jim Jarmusch να γυρίσει μία ταινία μικρού μήκους για το σόου, ο Jarmusch σκέφτηκε κάτι απλό: να κινηματογραφήσει τον  Roberto Benigni, και τον Steven Wright την ώρα που θα πίνουν τον καφέ τους. Έτσι γεννήθηκε το «Strange to Meet You», το πρώτο επεισόδιο από τα δεκαεφτά που τελικά αποτελούν τo Coffee and Cigarettes: ένα homage στους αγαπημένους ήρωες του Τζάρμους (από τον Tom Waits και τον Iggy Pop μέχρι τον Bill Murray και τους White Stripes), η πλήρης δικαίωση του καπνίσματος και η πιο ευφυείς συζητήσεις για την πτώση του δυτικού πολιτισμού που έγιναν πάνω σε έναν… καφέ.

Café

Mία αισθηματική κοινωνική ταινία που διαδραματίζεται μέσα σε ένα καφέ και δηλώνει την δύναμη του καφέ να φέρνει κοντά τους ανθρώπους είναι η ταινία « Café». Ένας καλόκαρδος μουσικός, που εργάζεται σε ένα cafe, προσπαθεί να βρει έναν τρόπο ώστε να εξομολογηθεί τον έρωτά του στην όμορφη barista, συνάδελφό του, παρ’ όλο που εκείνη είναι σε σχέση. Εν τω μεταξύ θαμώνες και πελάτες του cafe έρχονται αντιμέτωποι με απρόβλεπτες συναντήσεις, ανησυχίες και διλήμματα.  Mε πρωταγωνιστές  τους Jennifer Love Hewitt και Daniel Eric Gold αυτή η ταινία κυκλοφόρησε το 2010 και μας μεταφέρει σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον ενός café.

Βagdad Café

Το Bagdad Café (γνωστό επίσης και ως Out of Rosenheim) είναι γερμανική ταινία του 1987 με σκηνοθέτη τον Percy Adlon. Με επίφαση κωμωδίας πρόκειται για μια εξαιρετικά τρυφερή και ευαίσθητη ταινία, που επικεντρώνεται στη ζωή δύο γυναικών που έχουν πρόσφατα χωρίσει και την φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ τους σε ένα καφέ για φορτηγά και μοτέλ στην έρημο Mojave. Ο καφές του δρόμου και τα παρελειπόμενα να πίνεις τον καφέ στο σε έναν αυτοκινητόδρομο.