Ο καφές θέλει το συνοδευτικό του ή αλλιώς…το brunch του.

Ο καφές θέλει το συνοδευτικό του ή αλλιώς…το brunch του.

Brunch is breakfast without an alarm clock

Το brunch ,ο συνδυασμός δηλαδή πρωινού και μεσημεριανού γεύματος (breakfast+lunch), είναι μια σχετικά νέα τάση που υιοθετείται σταδιακά από τα περισσότερα καφέ, εστιατόρια και εστιατόρια ξενοδοχείων. Οι Άγγλοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τον όρο brunch, σε μορφή buffet και μάλιστα πριν υποδεχτούμε τον εικοστό αιώνα. Οι  Αμερικανοί ακολούθησαν  το 1930,φτάνοντας σήμερα, το ποσοστό που το επιλέγει, κάθε Κυριακή, στο 68%.

Το brunch έφτασε στην Ελλάδα με σχετικά μεγάλη καθυστέρηση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ξεκίνησε με τα ξενοδοχεία που προσέφεραν γεύματα κατά τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Κυριακής. Τα all-day café επέκτειναν το brunch και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Κάπως έτσι προέκυψε και η σύγχυση για τις ημέρες και ώρες του νέου concept.

Ιδανικές ώρες  για brunch, θεωρούνται εκείνες από αργά το πρωί και μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, κάτι που φυσικά είναι σχετικό καθώς ποιος μπορεί να αντισταθεί στην ποικιλία από γευστικές απολαύσεις που προσφέρει ένα πλήρες μενού brunch και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας; Βρίσκοντας την πιο νόστιμη δικαιολογία να κακομάθουμε τον εαυτό μας με λιχουδιές, απολαμβάνουμε μια ευρεία ποικιλία εδεσμάτων, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τον καφέ ή το αγαπημένο μας ποτό. Όλο και συχνότερα ,πλέον, σε εστιατόρια ή και ξενοδοχεία,  με αφορμή ετήσιες γιορτές, όπως τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου ή τη γιορτή της Μητέρας, οργανώνονται ευφάνταστοι μπουφέ, δίνοντας μας την ευκαιρία να βρεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Το brunch μπορεί να περιλαμβάνει κάτι απλό όπως ένα σάντουιτς ή να αποτελείται από κέικ ή μάφινς ,pancakes, bagels, σάντουιτς, παρασκευές αυγών, κρέπες, ντόνατς, πίτες, βάφλες, ποικιλίες γλυκών ή και αλμυρών σνακ, που ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους και φυσικά με τον αγαπημένο μας καφέ.

Δημιουργήθηκε ουσιαστικά από τους λάτρεις της νυχτερινής διασκέδασης που δεν ξυπνούσαν αρκετά νωρίς ώστε να προλάβουν το πρωινό. Ακόμη και σήμερα απευθύνεται σε όσους μένουν μέχρι αργά έξω τα βράδια και ξυπνούν με όρεξη να γευτούν κάθε λογής εδέσματα.