Γιατί ο καφές δεν μας τονώνει πια;

Γιατί ο καφές δεν μας τονώνει πια;

Είναι ένα ρόφημα άκρως τονωτικό ρόφημα για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, όμως μπορεί κάποια στιγμή να διαπιστώσουμε ότι πλέον ένα ποτήρι δεν είναι αρκετό. Τι συμβαίνει;

 

Κάποιοι κάνουν λόγο για “εθισμό”, άλλοι για υπερκατανάλωση όμως οι ορισμοί αυτοί δεν αποκαλύπτουν την αλήθεια με ακρίβεια. Για να κατανοήσουμε γιατί ο καφές πλέον δεν μας “πιάνει”, πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν δέχεται την καφεΐνη. Το μόριο της καφεΐνης, αφού εισχωρήσει στον εγκέφαλο συνδέεται σε υποδοχείς που ονομάζονται υποδοχείς αδενοσίνης οι οποίοι υπάρχουν στην επιφάνεια των νευρικών κυττάρων. Η λειτουργία αυτή δεν επιτρέπει τη σύνδεση του φυσιολογικού προσδέτη (αδενοσίνη) σε αυτούς. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η εγρήγορση, η ετοιμότητα, η συγκέντρωση και όλες οι γνωστές ιδιότητες του καφέ. Όταν οι ποσότητες καφεΐνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνονται, ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύσσει έναν μηχανισμό “αντίστασης” έτσι ώστε να αποτρέψει όλα όσα προκαλεί η συγκεκριμένη ουσία. Ως εκ τούτου αυξάνεται το πλήθος των υποδοχέων αδενοσίνης, κάτι που έχει αντίκτυπο η ίδια ποσότητα καφεΐνης να μην επαρκεί για να καλύψει όλους τους διαθέσιμους υποδοχείς. Και αφού δεν μπορεί να τους καλύψει όλους, η ένταση της δράσης της περιορίζεται.

 

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι ένα προσωρινό coffee detox. Περιορίστε σταδιακά τις ποσότητες που πίνετε έτσι ώστε να φθάσετε στο… σημείο μηδέν. Για να βοηθηθείτε σε όλη αυτή τη διαδικασία μπορείτε να κρατάτε ημερολόγιο κατανάλωσης.  Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τον decaf- προσοχή όμως να μην ξεπερνάτε τα 3 ποτήρια ημερησίως.  Κατά την περίοδο του detox μην πίνετε άλλα ροφήματα που έχουν καφείνη, όπως το τσάι και γενικά επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις για την τόνωσή σας, όπως η γυμναστική.