Ένιο Μορικόνε: Για μια χούφτα…espresso

Ένιο Μορικόνε: Για μια χούφτα…espresso

του Κώστα Καπερώνη,

 

Ο Ένιο Μορικόνε ήταν ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός συνθέτης με 500 soundtrack κινηματογράφου από τα οποία μόνο το 7% είναι μουσικές γουέστερν (!) και περισσότερες από 100 συνθέσεις σοβαρής μουσικής.

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι ξυπνούσε καθημερινά στις 5 το πρωί στο σπίτι του στην Ρώμη, έπινε τον αγαπημένο του espresso (με μισή κουταλιά ζάχαρη) και σύνθετε μουσική ως το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα έπινε ακόμη έναν espresso και ηχογραφούσε στο στούντιο του.

O καφές ήταν μια από τις λατρεμένες του συνήθειες, του παρείχε ενέργεια, διαύγεια σκέψης και τον βοηθούσε να έχει ένα φυσικό boost στην δύσκολη και πολύπλοκη επαγγελματική του καθημερινότητα.

Καθοριστική ήταν η συνεργασία του με τον Σέρτζιο Λεόνε (απεβίωσε το 1989), με το A fistful of dollars, γνωστό στην Ελλάδα ως «Για μια χούφτα δολάρια», όπου και κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του “Long Play”.

O Ένιο Μορικόνε ξεκίνησε την καριέρα του το 1961, ως συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, με σπουδές κλασικής και σύγχρονης μουσικής και τα έργα του θεωρούνται πολύ υψηλού επιπέδου.

Θεωρείται ο μεγαλύτερος συνθέτης όλων των εποχών και όλων των ειδών. Φημιζόταν για την εργατικότητά του και τη μουσική του αισθητική.

Μερικά έργα του, σταθμοί: Το θρυλικό γουέστερν The good, the bad and the ugly 1966, Once upon a time in the west 1968, Sacco e Venzetti 1970, Le professionnel 1981, Marco Polo 1983, Once upon a time in America 1984, The mission 1986 και φυσικά πολλές άλλες.

Όσο για σκηνοθέτες, που συνεργάστηκε, ενδεικτικά οι: Παζολίνι, Πολάνσκι, Μπράιαν ντε Πάλμα, Τορνατόρε κ.λπ.