O καφές χωρίς ζάχαρη παρατείνει το προσδόκιμο ζωής

O καφές χωρίς ζάχαρη παρατείνει το προσδόκιμο ζωής

Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η επιλογή καφέ χωρίς ζάχαρη, ή ένα φλιτζάνι καφέ που περιλαμβάνει μια ελάχιστη νότα ζάχαρης, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

 

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, ερευνητές από το Southern Medical University στη Guangzhou της Κίνας εξέτασαν δεδομένα περισσότερων από 171.000 συμμετεχόντων που είχαν απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο “υγιεινής συμπεριφοράς” σε μελέτη της Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά την εξέταση του τρόπου με τον οποίο ο άγλυκος καφές και ο καφές με την προσθήκη ζάχαρης επηρέασαν τον οργανισμό, η έρευνα κατέδειξε ότι μετά από μια περίοδο επτά ετών, όσοι επέλεξαν τον άγλυκο καφέ είχαν 16-20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε αντίθεση με εκείνους που δεν το έκαναν. Αυτοί οι αριθμοί αυξήθηκαν στο 29-31% όταν επρόκειτο για συμμετέχοντες που πρόσθεταν τακτικά περίπου μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη στον καφέ τους.

 

Όσον αφορά τα ευρήματα, η Dana Ellis Hunnes, PhD, MPH, RD, διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο του UCLA και επίκουρη καθηγητής στη σχολή δημόσιας υγείας του UCLA Fielding ανέφερε στο Eat This, Not That! πως τα ευρήματα, «δεν προκαλούν υπερβολική έκπληξη, καθώς υπάρχουν πολλά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι ο καφές είναι ένα υγιεινό, αντιφλεγμονώδες ρόφημα». «Ο σκέτος καφές είναι ο πιο υγιεινός γιατί περιέχει όλες τις υγιεινές πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά του, χωρίς τις φλεγμονώδεις ενώσεις που μπορεί να βρεθούν σε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης ή κρεμώδη πρόσθετα», λέει η Hunnes.

 

Όσο για τον καφέ με ζάχαρη, ο καθηγητής σημειώνει ότι «έχει βασικά το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη είναι πολύ λίγο σε ολόκληρο το πρόγραμμα μιας καλά ισορροπημένης διατροφής και αυτή η μικρή ποσότητα ζάχαρης δεν θα οδηγήσει σε ταλάντευση στα σάκχαρα του αίματος ή σε άλλες σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία που θα είχαν τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (δηλ. ροφήματα καφέ που μπορεί να έχουν 8 έως 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και κρέμα!).