SPECIAL TRIBUTE: Best Greek Baristas (II)

SPECIAL TRIBUTE: Best Greek Baristas (II)

Για μία ακόμη χρονιά, οι διαγωνισμοί και τα πανελλήνια πρωταθλήματα σε HORECA και ARTOZA τράβηξαν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του καφέ και απέδειξαν ότι το ελληνικό «αίμα» έχει να προσφέρει πολλά.

 

ARTOZA

 

Διαψεύδοντας κάθε πρόβλεψη απέναντι σε κάθε πρόκληση, αυτή ήταν η μεγαλύτερη ARTOZA όλων των εποχών!  Πιο σύγχρονη, πιο εξωστρεφής, πιο καινοτόμος και πιο ανανεωμένη από ποτέ, η εμπορική έκθεση-σταθμός για τους κλάδους της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής απέδειξε, για άλλη μία φορά, την υπεροχή της, μαγεύοντας όσους την επισκέφτηκαν:  25.477 επαγγελματίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό, έδειξαν, για ακόμη μία φορά, την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους στην έκθεση.

 

Στο πλαίσιο της ΑRTOZA, ταλαντούχοι και έμπειροι baristas έδειξαν τις ικανότητές τους όσον αφορά την τέχνη του καφέ και διαγωνίστηκαν για μια θέση στην κορυφή. Στο stage του Hall 3 της έκθεσης διεξήχθησαν τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Latte Art, Cup Tasters και Ibrik από τον SCA Greece. Νικητής του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Cevze/Ibrik αναδείχθηκε ο Άγγελος Κοτσιφάκης, ενώ ο Χαράλαμπος Υφαντής σήκωσε την κούπα στο Πρωτάθλημα Latte Art. Στους Cup Tasters, την πρώτη θέση κέρδισε ο Σεραφείμ Ζούκας. Όλοι ανοίγουν τα χαρτιά τους και μιλούν στο Coffee+Brunch.

 

Χαράλαμπος Υφαντής
Latte Art

 

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τον καφέ;

 

Με τον καφέ ασχολούμαι τα τελευταία εννιά χρόνια.

 

Τι σε οδήγησε να συμμετάσχεις στους διαγωνισμούς;

 

Η δημιουργικότητα σίγουρα ήταν ο κύριος παράγοντας για να ξεκινήσω να πηγαίνω σε διαγωνισμούς. Η αγάπη μου για τον καφέ αλλά και τη ζωγραφική με οδήγησαν στους διαγωνισμούς του latte art, στους οποίους αποτυπώνονται σχέδια πάνω στον καφέ με μοναδικό τρόπο.

 

Σε άλλους διαγωνισμούς έχεις συμμετάσχει;

 

Έχω συμμετάσχει και σε άλλους διαγωνισμούς, εκτός από το latte art, όπως οι διαγωνισμοί barista και aeropress.

 

Πώς νιώθεις που ένα ακόμη βραβείο, ένας ακόμη στόχος, κατακτήθηκε;

 

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που, επιτέλους, κατάφερα να κατακτήσω την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Latte Art, καθώς αυτή ήταν η τέταρτη φορά που διαγωνίζομαι, έχοντας πάρει και την τρίτη, αλλά και τη δεύτερη θέση, τις προηγούμενες χρονιές.

 

Στο ξεκίνημα, φανταζόσουν ότι θα έφτανες σε αυτό το σημείο, σήμερα;

 

Η αλήθεια είναι πως η ασχολία με τον καφέ ήρθε στη ζωή μου με λίγο τυχαίο τρόπο. Ωστόσο η συμμετοχή μου στον πρώτο διαγωνισμό, το 2016, που ήταν διαγωνισμός barista, με έκανε σιγά σιγά να βάζω στόχους και να καταλάβω πως με αυτό θέλω να ασχοληθώ πραγματικά.

 

Ποιο είναι το μέλλον του καφέ στην Ελλάδα;

 

Ο καφές στη χώρα μας έχει μεγάλη εξέλιξη και αυτό οφείλεται στην ποιότητα και τη μεγάλη κατανάλωση που βλέπουμε να γίνεται από τον κόσμο. Ο κόσμος συνέχεια εξελίσσεται και θέλει να δοκιμάζει ποιοτικούς καφέδες και, για αυτόν τον λόγο, η εξέλιξη είναι μονόδρομος. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα βρίσκεται στη δεκάδα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ ανά άτομο, και το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχουμε να δούμε πολλά ακόμα στην Ελλάδα σε σχέση με τον καφέ.

 

Το επίπεδο των επαγγελματιών;

 

Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς επαγγελματίες και γνώστες στον χώρο του καφέ που διαθέτουν παγκόσμιες διακρίσεις. Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

 

Τη δεδομένη στιγμή, η αλήθεια είναι πως το μόνο που σκέφτομαι είναι οι προπονήσεις για τον παγκόσμιο διαγωνισμό και να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στη Γενεύη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Άγγελος Κοτσιφάκης
Cevze/Ibrik

 

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τον καφέ;

 

Ασχολούμαι με τον καφέ για αρκετά χρόνια, με σημαντικό ορόσημο την κατάκτηση του τίτλου του Greek Cezve/Ibrik Champion το 2024. Έχω αναπτύξει τη γνώση και τις δεξιότητές μου σε αυτόν τον τομέα μέσω συνεχούς εκπαίδευσης και συμμετοχής σε διαγωνισμούς και, πλέον, προετοιμάζομαι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cezve/Ibrik το 2025.

 

Πώς αισθάνεσαι που ένα ακόμη βραβείο, ένας ακόμη στόχος, κατακτήθηκε;

 

Η αίσθηση είναι εξαιρετική, καθώς κάθε βραβείο και κάθε στόχος που κατακτάται είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και συνεχούς εξέλιξης. Αυτές οι διακρίσεις όχι μόνο επιβεβαιώνουν την πρόοδό μου ως coffee expert, αλλά ενισχύουν τη δέσμευσή μου να προσφέρω την καλύτερη ποιότητα και εξυπηρέτηση στους πελάτες μας. Κάθε νίκη, είτε στον καφέ είτε σε άλλους διαγωνισμούς, είναι ένα ακόμη βήμα για την επιδίωξή μου να προάγω τον κόσμο του καφέ σε νέα επίπεδα, εμπνέοντας και εξελίσσοντας συνεχώς τις υπηρεσίες της VK Quality Brands.

 

Ποια είναι τα μυστικά της δικής σου επιτυχημένης πορείας;

 

Τα μυστικά της επιτυχημένης πορείας μου είναι η συνεχής μάθηση, η επιμονή και η αφοσίωση στον καφέ και στους ανθρώπους που τον αγαπούν. Κάθε διαγωνισμός και κάθε πρόκληση που έχω αντιμετωπίσει με έχουν βοηθήσει να εξελιχθώ, ενώ η συνεργασία με τη VK Quality Brands μού έχει δώσει τη δυνατότητα να προσφέρω κορυφαίες υπηρεσίες και προϊόντα στους πελάτες μας. Στο ξεκίνημα, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα σε αυτό το σημείο, αλλά το πάθος για την τελειότητα και η διαρκής πρόοδος με οδήγησαν εκεί που βρίσκομαι σήμερα. Το ταξίδι αυτό είναι μια αδιάκοπη πορεία μάθησης και εξέλιξης, και στόχος μου είναι να συνεχίσω να ωθώ τα όρια του καφέ και της εξυπηρέτησης στην κορυφή.

 

Ποια είναι τα σημεία-σταθμός στην καριέρα σου;

 

Κάποια από τα πιο σημαντικά σημεία-σταθμός στην καριέρα μου είναι η κατάκτηση του τίτλου του Greek Cezve/Ibrik Champion το 2024, η δεύτερη θέση στον διαγωνισμό Coffee in Good Spirits, καθώς και οι δύο πρώτες θέσεις στα preliminaries της Κρήτης για τον Brewers Cup. Αυτές οι διακρίσεις δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και εξάσκησης, αλλά και της συνεχούς επιδίωξης να προσφέρω αξιόπιστες και καινοτόμες λύσεις στον κόσμο του καφέ μέσω της συνεργασίας μου με τη VK Quality Brands. Καθένας από αυτούς τους σταθμούς είναι ένα βήμα στην προσωπική και επαγγελματική μου εξέλιξη, που ενισχύει τη δέσμευσή μου να προάγω την ποιότητα του καφέ και να εξελίσσω τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους πελάτες μας.

 

Ποιο είναι το μέλλον του καφέ στην Ελλάδα;

 

Το μέλλον του καφέ στην Ελλάδα φαίνεται ιδιαίτερα υποσχόμενο και γεμάτο δυναμική. Η ελληνική κουλτούρα καφέ έχει εξελιχθεί σημαντικά, τα τελευταία χρόνια, με τον καφέ να καταλαμβάνει, πλέον, κεντρική θέση στην καθημερινότητα και τον επαγγελματικό χώρο. Οι Έλληνες καταναλωτές είναι όλο και πιο απαιτητικοί, αναζητώντας ποιοτικά προϊόντα, νέες γεύσεις και εμπειρίες. Η καινοτομία, η εξειδίκευση και η συνεχής εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου θα καθορίσουν το μέλλον, ενώ οι τάσεις που επικεντρώνονται στην υπευθυνότητα, τη βιωσιμότητα και τη μοναδικότητα των μικρών παραγωγών καφέ θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος.

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

 

Τα επόμενα βήματά μου περιλαμβάνουν την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cezve/Ibrik το 2025, το οποίο είναι ένας σημαντικός στόχος στην καριέρα μου και μια μοναδική ευκαιρία να δείξω τις δεξιότητές μου σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, στοχεύω να συνεχίσω την εξέλιξή μου μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και της συμμετοχής σε νέους διαγωνισμούς, για να παραμείνω στην κορυφή των τάσεων και να προσφέρω τις καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας.

 

Στο επαγγελματικό επίπεδο, θέλω να εμβαθύνω ακόμα περισσότερο στις ανάγκες του καφέ στην Ελλάδα και να συνεχίσω να ενισχύω την ποιότητα και την καινοτομία των υπηρεσιών που παρέχουμε μέσω της VK Quality Brands.

 

Σεραφείμ Ζούκας
Cup Tasters

 

Πόσα χρόνια μετράς στον κόσμο του καφέ;

 

Η πρώτη φορά που δοκίμασα καφέ speciality ήταν το 2015, ένα γεγονός που μου άλλαξε όλη την κοσμοθεωρία γύρω από τον καφέ. Από εκείνη την ημέρα και μετά, άρχισα να εξερευνώ τον κόσμο του καφέ speciality. Κατά τη διάρκεια του lockdown, ξεκίνησα να πειραματίζομαι με διάφορες παρασκευές καφέ, κυρίως καφέ φίλτρου, που είναι και ο αγαπημένος μου.

 

Τι σε οδήγησε να συμμετάσχεις στους διαγωνισμούς;

 

Είναι μια πρόκληση για μένα. Είναι ένας τρόπος για να συνεχίζω να εξερευνώ τον καφέ και να εξελίσσω τις γνώσεις μου, τη γευστική μου παλέτα, και να δοκιμάζω νέες ποικιλίες καφέ. Επίσης, μου αρέσει ο υγιής ανταγωνισμός και πιστεύω στις ικανότητές μου.

 

Πώς αισθάνεσαι που ένα ακόμη βραβείο, ένας ακόμη στόχος, κατακτήθηκε;

 

Αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα και, πάνω απ’ όλα, που επιβεβαίωσα στον εαυτό μου ότι μπορώ να φτάσω σε ένα πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν θα σας κρύψω ότι πίστευα βαθιά ότι θα έρθει κάποια στιγμή η κατάκτηση της πρώτης θέσης. Προχωράμε για τον επόμενο!

 

Ποια είναι τα μυστικά της δικής σου επιτυχημένης πορείας;

 

Δεν νομίζω πως υπάρχει μυστικό. Όλα οφείλονται στη συνεχόμενη εκπαίδευση και αντίληψη της γευστικής παλέτας. Είναι σημαντικό να πίνει κάποιος πολλές ποικιλίες διαφορετικών προελεύσεων και να αντιλαμβάνεται τις διαφορές. Σε δεύτερη φάση, έρχονται οι διαφορές στο καβούρδισμα και στον τρόπο επεξεργασίας του καφέ. Αυτό που προτείνω στον κόσμο είναι να προμηθεύεται καφέ από διαφορετικούς roasters από όλο τον κόσμο, για να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη γύρω από τον καφέ. Πάντα πίστευα στις ικανότητές μου και περίμενα να φτάσω ψηλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να συμβεί τόσο γρήγορα.

 

Ποια είναι τα σημεία-σταθμός στην καριέρα σου;

 

Για να είμαι ειλικρινής, η καριέρα μου δεν είναι στον χώρο του καφέ, μιας και είμαι home brewer. Το επάγγελμά μου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής. Σίγουρα όμως το να εκπροσωπώ τη χώρα μου σε δύο παγκόσμιους διαγωνισμούς είναι μεγάλη τιμή.

 

Ποιο είναι το μέλλον του καφέ στην Ελλάδα;

 

Η κουλτούρα του καφέ στην Ελλάδα υπάρχει και είναι έντονη. Φημιζόμαστε για το freddo espresso και το freddo cappuccino, δύο ροφήματα που, πλέον, τα φτιάχνουν και στο εξωτερικό, όπως επιπλέον και για τον καφέ στο μπρίκι. Η αγορά του καφέ μεγαλώνει και συνεχώς ανοίγουν νέα μαγαζιά και roasteries που στρέφονται περισσότερο σε speciality και μονοποικιλιακούς καφέδες. Κάθε χρόνο, το φεστιβάλ καφέ συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο, γεγονός που δείχνει ότι ο καταναλωτής το ψάχνει και θέλει κάτι καλύτερο ποιοτικά. Ως λάτρης του καφέ φίλτρου, με στενοχωρεί το γεγονός ότι ο καφές φίλτρου στη χώρα μας θεωρείται ένα βαρύ και πικρό ρόφημα. Αυτό είναι παρεξηγημένο, δυστυχώς, μιας και πολλοί δεν ξέρουν να τον φτιάχνουν σωστά. Πιστεύω πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σ’ αυτόν τον τομέα και παραμένω αισιόδοξος. Θέλω να ελπίζω ότι, επειδή ο κόσμος ενημερώνεται συνεχώς και υπάρχει πληθώρα εκπαιδευτικού υλικού στο Διαδίκτυο, τα πράγματα γύρω από τον καφέ φίλτρου θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Είναι σημαντικό ο καταναλωτής να εκπαιδεύει την παλέτα του και τις γνώσεις του γύρω από τον καφέ, έτσι ώστε να γίνεται πιο εκλεκτικός και απαιτητικός και να ωθεί τους roasters να ψάχνονται περισσότερο, και οι ίδιοι, και να εξελίσσονται.

 

Το επίπεδο των επαγγελματιών;

 

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, το επίπεδο των επαγγελματιών του καφέ είναι σε καλά επίπεδα. Στην επαρχία, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά. Όμως, αν το καταναλωτικό κοινό δεν εκπαιδεύεται και δεν αναζητά κάτι καινούργιο και καλύτερο ποιοτικά, τότε οι επαγγελματίες του χώρου δεν θα νιώσουν την ανάγκη να βελτιώσουν το προϊόν τους.

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

 

Ο στόχος παραμένει η κατάκτηση της πρώτης θέσης στον διαγωνισμό Brewers Cup. Από εκεί και πέρα, δεν έχω σκεφτεί αν θα διαγωνιστώ σε κάποιον άλλο διαγωνισμό, αλλά ποτέ μη λες ποτέ. Μην ξεχνάμε πως για μένα όλο αυτό είναι ένα χόμπι. Το επάγγελμα του ψυχολόγου, όμως, απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και, έτσι, σίγουρα η προτεραιότητά μου είναι εκεί.

 

Από το Coffee&Brunch Magazine