Η αγορά του καφέ μέσα απ’ το βλέμμα του signor Lavazza
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο περιθώριο του Γουίμπλεντον την περασμένη εβδομάδα, ο Giuseppe Lavazza, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου, εξέφρασε αισιοδοξία για τις τιμές του καφέ, αλλά απαισιοδοξία για τον κανονισμό EUDR κατά της αποψίλωσης των δασών, ζητώντας την αναβολή του για άλλο ένα έτος.
Ο G. Lavazza εκτιμά πως η τιμή του καφέ έπιασε ταβάνι στις αρχές του έτους, ενώ επίσης ανακοίνωσε την κυκλοφορία από το επόμενο έτος στο Ηνωμένο Βασίλειο του Tablì, του νέου συστήματος της εταιρείας, που χρησιμοποιεί ταμπλέτες καφέ, εντελώς απαλλαγμένες από συσκευασία – η κυκλοφορία του στη Γηραιά Ήπειρο αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο από την Ιταλία.
Στη συνέχεια ο G. Lavazza καταδίκασε την κερδοσκοπία των hedge funds και άλλων χρηματοοικονομικών παραγόντων, που τους θεωρεί κύριους ενόχους για την εκτίναξη των τιμών κατά 80%. Χαρακτήρισε τις αυξήσεις των τιμών αποτέλεσμα της «τέλειας καταιγίδας» που εξαπέλυσε στις αγορές η ξηρασία στη Βραζιλία και στο Βιετνάμ, καθώς και του συνδυασμού εφοδιαστικών και γεωπολιτικών προβλημάτων.
Ωστόσο θεωρεί καθοριστική τη δράση των hedge funds: «Η αγορά του καφέ είναι μεγάλη, αλλά η προθεσμιακή αγορά μικρή. Έτσι, με μερικά χρήματα μπορεί να προκληθεί μεγάλο, μεγάλο τσουνάμι» εξήγησε ο G. Lavazza. «Δεν είναι πολύ το ρίσκο, αλλά αν κερδίσουν την κούρσα μπορούν να βγάλουν πολλά λεφτά. Η αστάθεια και η αβεβαιότητα που φέρνουν στην αγορά είναι πραγματικά απίστευτες… για τους καβουρδιστές, για τους εμπόρους, ακόμη και για τους παραγωγούς» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η κατανάλωση μειώθηκε κατά 3,5% τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας των υψηλών τιμών.
Τα προβλήματα ρευστότητας και η απότομη αύξηση στα απαιτούμενα περιθώρια κέρδους έχουν οδηγήσει σε κρίση κάποιους μεγάλους παίκτες της αγοράς, σημειώνει το Comunicaffè, όπως την ολλανδική Mercon Coffee Group, που κήρυξε πτώχευση στα τέλη του 2023. Ο όμιλος Lavazza, συγκεκριμένα, είδε το κόστος προμήθειας ωμού καφέ να αυξάνεται σε 1,6 δισ. ευρώ πέρυσι, από 600 εκατ. ευρώ το 2018.
Ο G. Lavazza εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τιμές του καφέ για τους καταναλωτές έχουν πλέον κορυφωθεί. Ωστόσο, δεν απέκλεισε να αυξηθούν πάλι, λόγω EUDR αλλά και δασμών Τραμπ. Προειδοποίησε ότι οι δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και χωρών παραγωγής καφέ, όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ, θα ανεβάσουν τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Αλλά το θεωρεί πρόβλημα «διαχειρίσιμο» σε σύγκριση με τον κανονισμό EUDR. «Είναι πολύ σκληρός, διότι θέτει πραγματικά πολύ αυστηρά όρια για τους Ευρωπαίους καβουρδιστές ώστε να εισάγουν καλό καφέ» είπε χαρακτηριστικά. Οι νομοθέτες που τον προωθούν «δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργεί η αγορά μας» πρόσθεσε και ζήτησε να αναβληθεί η εφαρμογή του, ειδικά για τον καφέ, για άλλον έναν χρόνο.
Ο προτεινόμενος νόμος θα μπορούσε δυνητικά να αποδειχθεί πιο επιζήμιος για την αγορά καφέ από τους δασμούς, κατέληξε ο πρόεδρος του ομίλου, επισημαίνοντας ότι θα είναι πολύ δύσκολο για χώρες όπως η Αιθιοπία να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες, λόγω του ασαφούς καθεστώτος ιδιοκτησίας γης.
Το αίτημα της Lavazza ακολουθεί εκείνο που υπέβαλε πρόσφατα η Mondelēz International, μητρική εταιρεία της σοκολάτας Cadbury, σχολιάζει το Comunicaffè. Ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που υιοθέτησαν ορισμένοι μεγάλοι ανταγωνιστές του κλάδου -μεταξύ αυτών η Nestlé, η Ferrero και η Danone-, που σε επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξαν την άμεση εφαρμογή του EUDR.
Διαβάστε επίσης:
Lavazza: Eντυπωσιακές επιδόσεις και μια επαναστατική καινοτομία στο single serve