Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Βάλε μέλι στον καφέ σου!

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Βάλε μέλι στον καφέ σου!

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας σήμερα και ολόκληρη η μέρα είναι αφιερωμένη στην ακούραστη αυτή εργάτρια που μας δίνει απλόχερα μία από τις πιο υγιεινές τροφές που σερβίρεται σε κάθε ελληνικό τραπέζι πρωινού, το  αγαπημένο μέλι!

 

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνό υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.

 

Ειδικότερα,οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς, το βάζουν στο δεύτερο στομάχι που διαθέτουν και στη συνέχεια το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%.  Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

 

Εσύ ήξερες ότι πολλοί από τους λάτρεις του καφέ επιλέγουν αηυτή την υγιεινή λύση αντί ζάχαρης ή άλλων προσθέτων για να γλυκάνουν το αγαπημένο τους ρόφημα;

 

Πρόκειται για μία εξαιρετική εναλλακτική καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον το μέλι περιέχει αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ενώσεις που ενισχύουν την υγεία και εντείνουν τη θρεπτική αξία του καφέ. Από την άλλη, οι επιστήμονες συστήνουν προσοχή στην ποσότητα της καθημερινής κατανάλωσής του καθώς έχει αρκετές θερμίδες και σάκχαρα.

 

Εναλλακτικές για… boost γεύσης στον καφέ

 

Φυσικά γλυκαντικά αντί των ζαχαρούχων τεχνητών γεύσεων

 

Αναβάθμισε την κρέμα του καφέ σου. Τα περισσότερα διαθέσιμα προιόντα στο μανάβικο της γειτονιάς σου μπορούν να αντικαταστήσουν τα τεχνητά παρασκευάσματα. Εάν το latte βανίλιας είναι το αγαπημένο σου, επίλεξε πραγματική βανίλια για την παρασκευή του.

 

Πρόσθεσε… γεύσεις της γης
 

Ένας εξαιρετικά εύκολος τρόπος για να προσθέσεις γεύση χωρίς τις επιπλέον θερμίδες και τη ζάχαρη είναι να χρησιμοποιήσεις κανέλα, μοσχοκάρυδο, λεβάντα ή άλλο μπαχαρικό στα καφέ σας πριν από την παρασκευή.

 

Επίλεξε dairy-free κρέμες
 

Πολλές φυτικές κρέμες που παρασκευάζονται π.χ. με γάλα καρύδας ή αμυγδάλου έχουν λιγότερες θερμίδες και λίπος και υπάρχουν πολλές γεύσεις για να επιλέξεις. Μια απο τις αγαπημένες μας είναι η spicy κρέμα κολοκύθας.

 

Χρησιμοποίησε φυσικό γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων
 

Η επιλογή φυσικών γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων, όπως η στέβια ή η σακχαρίνη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γλυκάνεις τον καφέ σου χωρίς να προσθέσεις υπερβολική ζάχαρη και θερμίδες.

 

Δείτε εδώ ποια είναι τα καλύτερα υποκατάστατα ζάχαρης