Μιλώντας με τη Σαβίνα Γιαχγιά

Μιλώντας με τη Σαβίνα Γιαχγιά

Είναι η νέα πανελλήνια πρωταθλήτρια στο Brewers Cup. Μια χαμογελαστή, όμορφη, χαρούμενη παρουσία, που κάθε φορά που μιλάει για τον καφέ το πρόσωπό της φωτίζει. 

 

Στον Βασίλη Δημαρά

 

Λίγες μέρες πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα Brewers Cup 2023, που φέτος διεξήχθη για πρώτη φορά στη χώρα μας, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για λίγο με την Ελληνίδα πρωταθλήτρια. Ο χρόνος της είναι περιορισμένος, μιας και οι προπονήσεις, εκείνη την περίοδο, ήταν εντατικές και, σε συνδυασμό με τη δουλειά, τα πράγματα γίνονταν δύσκολα. Τα τελευταία χρόνια, ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου και εργάζεται. 

 

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου επαγγελματικά με τον καφέ;

 

Άρχισα να ασχολούμαι με τον καφέ πριν από 7 χρόνια. Τότε ήταν που αποφάσισα να εργαστώ σε γνωστό coffee shop της Λάρισας, από όπου και κατάγομαι.

 

Τι ήταν αυτό που σε ενεργοποίησε ώστε να ασχοληθείς με το coffee brewing σε διαγωνιστικό επίπεδο;

 

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός με ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή. Η μεγάλη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα στη διαδικασία παρασκευής και στη διαμόρφωση του τελικού ροφήματος –είναι αυτό που λέμε το χέρι του barista– ήταν η πρόκληση με την οποία θέλησα να αναμετρηθώ σε διαγωνιστικό επίπεδο.

 

Τι γεύση σου άφησε η συμμετοχή σου στον διαγωνισμό του Hellenic Brewers Cup 2023;

 

Η συμμετοχή μου στον διαγωνισμό ήταν για μένα η επιβεβαίωση για το πού μπορεί να σε οδηγήσει η αφοσίωση σε κάτι που αγαπάς. Φυσικά, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τη στήριξη της ομάδας μου, Nestlé Professional Ελλάδας, που συνεχίζει να είναι δίπλα μου σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.

 

Οι Έλληνες baristi, μέχρι σήμερα, έχουν κατακτήσει σημαντικές διακρίσεις στα παγκόσμια πρωταθλήματα Brewers Cup. Ποια στοιχεία τεχνικής φύσης πιστεύεις ότι τους κάνουν να ξεχωρίζουν, οδηγώντας τους σε διακρίσεις;

 

Οι Έλληνες έχουν δείξει ότι η ουσιώδης ενασχόλησή τους με ό,τι αγαπάνε τους φέρνει σε διακριτές θέσεις παγκοσμίως. Είμαστε ένας λαός που αγαπά τόσο να πίνει καφέ όσο και να τον παρασκευάζει. Από νωρίς ερχόμαστε σε επαφή με τον χώρο της εστίασης, ο οποίος, σε μια γενικότερη σύγκριση παροχών, θεωρώ ότι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο μεταξύ άλλων χωρών. Έτσι, εντασσόμαστε σε έναν χώρο, ως επαγγελματίες, έχοντας ήδη υψηλά στάνταρντς, που για εμάς θεωρούνται δεδομένα. Αυτό κάνει την αναζήτηση για περαιτέρω γνώση και εξέλιξη μονόδρομο για όσους αγαπάνε το προϊόν. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να κρατάμε το επίπεδο ψηλά και να παραμένουμε ενεργοί στην κοινότητα του καφέ.

 

Τι σκέψεις κάνεις μια ανάσα πριν από τη συμμετοχή σου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Brewers Cup;

 

Η κάθε μου σκέψη κρύβει ενθουσιασμό και αγωνία! Είναι ένα όνειρο που εκπληρώνεται και μια μοναδική ευκαιρία να εξωτερικεύσω το πάθος μου για ό,τι αγαπώ να κάνω, εκπροσωπώντας τη Nestlé Professional Ελλάδας.

 

Ποιο θεωρείς ότι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του διαγωνισμού;

 

Σε έναν διαγωνισμό παγκοσμίου επιπέδου, η κάθε λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά και διαμορφώνει αποτελέσματα. Στόχος είναι να αποδοθεί το μέγιστο σε κάθε κομμάτι, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους κριτές, που αξίζει να θυμούνται.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου καφές και πώς σου αρέσει να τον πίνεις;

 

Ο αγαπημένος μου καφές δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον καφέ φίλτρου. Τον απολαμβάνω σκέτο, επιλέγοντας προελεύσεις που μου δίνουν φρουτώδη αρώματα και γεύσεις, και ζωηρές οξύτητες.

 

Ζεις και εργάζεσαι στη Θεσσαλονίκη. Πώς αντιλαμβάνονται οι Θεσσαλονικείς το θέμα του καφέ; Θεωρείς ότι έχουν τη γνώση και τη διάθεση να ασχοληθούν σοβαρά μαζί του και τι καφέ προτιμούν να καταναλώνουν περισσότερο;

 

Οι απόψεις διίστανται και οι προτιμήσεις ποικίλλουν. Ο καφές αποτελεί μια προσωπική ευχαρίστηση και υποκειμενική επιλογή. Το σίγουρο είναι ότι η Θεσσαλονίκη προσφέρει ένα σημαντικό εύρος επιλογών ροφημάτων καφέ για να καλύψει τον κόσμο της. Προτιμώνται οι κρύες εκδοχές, όπως freddo espresso, freddo cappuccino και frappé.

 

Πώς σκέφτεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα; Τι στόχους θα ήθελες, ιδανικά, να έχεις κατακτήσει μέσα στην προσεχή δεκαετία;

 

Φαντάζομαι τον εαυτό μου μέσα στον κόσμο του καφέ, γεμάτο με περισσότερες γνώσεις, συμμετοχές, εξειδίκευση και ταξίδια σε χώρες από όπου ο καφές ξεκινά. Βασικός στόχος, μέσα από όλα αυτά, είναι φυσικά η προσωπική και επαγγελματική ανέλιξη.

 

Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που σχεδιάζουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον καφέ;

 

Στις γενιές που έρχονται, και σκέφτονται να ασχοληθούν με τον καφέ, θα έλεγα να μην ξεχνούν να επενδύουν στο επάγγελμα και να θέτουν στόχους που θα τους δίνουν κίνητρο για εξέλιξη.

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine