Ποια μέθοδος brewing φτιάχνει τον πιο δυνατό καφέ;

Ποια μέθοδος brewing φτιάχνει τον πιο δυνατό καφέ;

Ένας κόκκος καφέ… έχει πολλές δυνατότητες

 

Όταν προετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε ένα φλιτζάνι καφέ, αυτό που αναρωτιόμαστε αρχικά είναι τι καφέ θέλουμε να πιούμε και ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσουμε. Εσπρέσο, φίλτρου, έμβολο, διήθηση, στιγμιαίος είναι κάποιες από τις επιλογές που έχουμε κατά νου. Κάθε μέθοδος απαιτεί και τον δικό της, μοναδικό εξοπλισμό, χρόνο, θερμοκρασία, πίεση και άλεσμα καθώς και ποσότητες νερού. Οι επιλογές μας όσον αφορά τη μέθοδο brewing μπορεί να σχετίζονται με πολιτισμικά, κοινωνικά κριτήρια, ή απλώς να καταφεύγουμε σε μια συγκεκριμένη μέθοδο για πρακτικούς λόγους.

 

Ποιο είναι όμως το πιο δυνατό ρόφημα;

 

Εξαρτάται. Εάν εστιάσουμε στην καφεΐνη, η μέθοδος παρασκευής εσπρέσο με βάση το “ένα χιλιοστόγραμμο ανά χιλιοστόλιτρο (mg/ml)” είναι συνήθως η πιο δυνατή, ικανή να προσφέρει έως και 4,2 mg/ml. Αυτό είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερο ποσοστό όσον αφορά την καφείνη που παρασκευάζει, συγκριτικά με άλλες μεθόδους όπως το Moka pot και η κρύα παρασκευή σε περίπου 1,25 mg/ml. Οι μέθοδοι drip προσφέρουν περίπου τη μισή ποσότητα.

 

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ο εσπρέσο θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς καφέδες.  Χρησιμοποιώντας το ιδανικό άλεσμα ο καφές έρχεται σε πιο άμεση επαφή με το νερό. Ο εσπρέσο χρησιμοποιεί επίσης την πίεση, ωθώντας περισσότερες ενώσεις έξω στο νερό. Και ενώ άλλες μέθοδοι χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να παρασκευαστούν, αυτό δεν επηρεάζει την ποσότητα της καφεΐνης που περιέχει το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη είναι υδατοδιαλυτή και εκχυλίζεται εύκολα, επομένως απελευθερώνεται νωρίς κατά την παρασκευή.

 

Αλλά αυτές οι συγκρίσεις γίνονται με βάση συγκεκριμένες καταστάσεις παρασκευής, όχι κατανάλωσης. Έτσι, ενώ ο εσπρέσο προσφέρει το πιο συμπυκνωμένο προϊόν, παρέχεται τελικά σε μικρότερο όγκο (μόλις 18–30 ml), ενώ οι καφέδες που παρασκευάζονται με άλλες μεθόδους προσφέρονται σε πολύ μεγαλύτερους όγκους. Αυτοί οι όγκοι φυσικά ποικίλλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή, αλλά μια πρόσφατη ιταλική μελέτη όρισε μια τυπική τελική μερίδα καφέ φίλτρου, διήθησης και κρύας παρασκευής στα 120 ml.

 

Δείτε παρακάτω μια κατά προσέγγιση περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε ένα φλιτζάνι καφέ με βάση τη μέθοδο παρασκευής

 

Με βάση τα… μαθηματικά, το cold brew στην πραγματικότητα αποτελεί την υψηλότερη δόση καφεΐνης ανά μερίδα με σχεδόν 150 mg. Αν και η κρύα παρασκευή χρησιμοποιεί κρύο νερό και μεγαλύτερο μέγεθος άλεσης, παρασκευάζεται με υψηλή αναλογία καφέ προς νερό, καθώς απαιτούνται επιπλέον κόκκοι στην παρασκευή.

Με την ολοένα αυξανόμενη τιμή του καφέ, ίσως να σας ενδιαφέρει και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εκχύλισης – πόση καφεΐνη λαμβάνετε για κάθε γραμμάριο καφέ.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότερες μέθοδοι είναι στην πραγματικότητα αρκετά παρόμοιες. Οι μέθοδοι εσπρέσο ποικίλλουν, αλλά δίνουν κατά μέσο όρο 10,5 χιλιοστόγραμμα ανά γραμμάριο (mg/g), σε σύγκριση με 9,7–10,2 mg/g για τις περισσότερες άλλες μεθόδους. Η μοναδική μέθοδος που πραγματικά διαφέρει είναι ο γαλλικός Τύπος, με μόλις 6,9 mg/g καφεΐνης.