Melbourni: Oι ομογενείς που συστήνουν τον ελληνικο καφέ στην Αυστραλία
Το όνομά του “Μelvourni” και οι ρίζες του άκρως ελληνικές.
Ο λόγος για τον καφέ “Μelvourni” που κυκλοφορεί στις γειτονιές την ομώνυμης πόλης της Αυστραλίας όπου το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο. Εκεί, ένα ζευγάρι ομογενών, η Thalia και ο George Dardamanis, επέλεξαν να ανοίξουν την επιχείρησή τους με μια επωνυμία που συνδυάζει το μέρος όπου μεγάλωσαν, με τις ελληνικές τους ρίζες.
Όπως εξηγεί η Thalia, μιλώντας στο neoskosmos.com συνέλαβε την ιδέα της επιχείρησης πίσω στο 2016. Ήταν τότε που γέννησε το πρώτο της παιδί και είχε την ευκαιρία και τον χρόνο να σκεφθεί το μέλλον της. “Είχα άδεια μητρότητας και με τη γέννηση του παιδιού, είχαμε πολλές επισκέψεις στο σπίτι. Βρέθηκα να φτιάχνω πολλούς ελληνικούς καφέδες για τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», εξιστόρησε, προσθέτοντας ότι τότε κατάλαβε πως δεν υπήρχε στην αγορά βιολογικός ελληνικός καφές. Ανέφερε δε, ότι εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε ένα διαφορετικό “mindset” και ήθελε να γίνει πιο δημιουργική. “Έτσι ξεκινήσαμε την έρευνά μας. Πήγαμε στην Ελλάδα και ρίξαμε μια ματιά στο τι προσφερόταν εκεί”.
Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της διατηρούν άρρηκτες σχέσεις με την πατρίδα. Η Θάλεια, επισκέπτεται συχνά την ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Σιάτιστα Κοζάνης αλλά και οικογενειακώς το νησί της Κρήτης. Πριν το επιχειρηματικό της άνοιγμα στον καφέ, ήταν ειδική σύμβουλος στο Baker McKenzie’s Funds Transaction Group.
Κατά την έρευνά τους λοιπόν, εξιστορεί, διαπίστωσαν ότι ακόμη και στην Ελλάδα, δεν μπορούσαν να βρουν αυτό που έψαχναν. “Μπορεί να υπήρχαν μερικές βιολογικές επιλογές, αλλά δεν υπήρχε κανένα προϊόν ethically sourced. Η στρατηγική βασισμένη στην ηθική έχει γίνει πιο σημαντική τα τελευταία χρόνια, ειδικά στο εμπόριο του καφέ, όπου μερικές φορές μαθαίνουμε ότι οι κόκκοι συλλέγονται από παιδιά» ανέφερε.
Ένα ακόμη σημανικό στοιχείο για το άνοιγμα της εταιρείας τους ήταν η Βιωσιμότητα και για τον λόγο αυτό επέλεξαν να σχεδιάσουν προσωπικά τη συσκευασία του προϊόντος τους. Το επόμενο βήμα του ζευγαριού ήταν να βρει ένα boutique roaster στη Μελβούρνη. «Το βασικό μας κριτήριο ήταν ότι θέλαμε κόκκους εξαιρετικής ποιότητας, βιολογικής και ηθικής προέλευσης». Η επιλογή του ονόματος Μελβούρνη, προσθέτει, ήταν προκειμένου να τιμήσει την πόλη που είναι γνωστή για τον καφέ της, αλλά και την ελληνική της κληρονομιά. «Η επωνυμία είναι ένα είδος ‘συγχώνευσης’ και των δύο αυτών στοιχείων» ανέφερε η Thalia στο neoscosmos.gr.
«Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση ελληνικού καφέ. Καθώς κάναμε την έρευνά μας, ανακαλύψαμε όλο και περισσότερους λόγους για να συνεχίσουμε αυτό το έργο».
«Είχαμε πολλή υποστήριξη από μερικούς Έλληνες συγγενείς μας, ανθρώπους που κατανοούν τo concept μας», συνέχισε η Thalia, προσθέτοντας ότι ο σύζυγός της Γιώργος, γεννημένος στην Αυστραλία, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, εργάζεται στον κλάδο της φιλοξενίας για 25 χρόνια και ως εκ τούτου έχει την κατάλληλη εμπειρία για το project.