Ξέρετε πόση καφεΐνη χρειάζεστε;

Ξέρετε πόση καφεΐνη χρειάζεστε;

Έχετε αναρωτηθεί πόση καφεΐνη χρειάζεται τελικά ο οργανισμός σας; Η απάντηση βρίσκεται στα… μαθηματικά.

 

Ερευνητές του στρατού των Η.Π.Α. ανέπτυξαν διαδικτυακή εφαρμογή που προτείνει την ποσότητα καφεΐνης που έχει ανάγκη ο οργανισμός για να μην επέλθει υπνηλία.

 

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε ερευνητικό τεύχος του «Sleep» και όσοι συμμετείχαν υποβλήθηκαν σε πολλά σενάρια στέρησης ύπνου και πολύωρης εργασίας.

 

Μέσω αυτής δημιουργήθηκε ένας αλγόριθμος που μπορεί να συνδράμει στη μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης κατά 40%  και να αυξήσει την εγρήγορση κατά 40%.

 

Με βάση αυτόν τον αλγόριθμο δημιουργήθηκε και το εργαλείο  «2B-Alert».

 

Στο πλαίσιο της έρευνας οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου επηρέασε την εγρήγορση και την απόδοση, ενώ έθεσαν στο μικροσκόπιο το κατά πόσο επηρέασε η καφεΐνη την απόδοση και την ετοιμότητά τους.

 

«Το εργαλείο 2B Alert  επιτρέπει σε ένα άτομο (…) να βελτιστοποιήσει τις ευεργετικές επιδράσεις της καφεΐνης ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την κατανάλωση», λέει ο Jaques Reifman της Διοίκησης Ιατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Στρατού των ΗΠΑ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

 

Αυτή η συγκεκριμένη μελέτη στοχεύει σε μια διαφορετική ομάδα. Διεξήχθη με στρατιώτες των ΗΠΑ, των οποίων η δουλειά, τις περισσότερες φορές, απαιτεί από αυτούς να κάνουν το καλύτερο δυνατό με ελάχιστο ύπνο κάποιες φορές.

 

Σε αυτά τα σενάρια το φλιτζάνι του καφέ μπορεί να γεμίσει πολλές φορές. Το εργαλείο ανοιχτής πρόσβασης, σας επιτρέπει να επιλέξετε μεμονωμένους παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να υπολογίσετε την ακριβή σωστή ποσότητα καφέ για εσάς, συμπεριλαμβανομένης της ώρας της ημέρας που πρέπει να είστε ξύπνιοι και να είστε προσεκτικοί.