Μπορεί ο καφές να καταπολεμήσει τη μέθη;

Μπορεί ο καφές να καταπολεμήσει τη μέθη;

Λένε ότι καφές μπορεί να μας επαναφέρει τη νηφαλιότητα, όμως κατά πόσο ισχύει αυτό; 

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όταν ένας άνθρωπος έχει υψηλά ποσοστά αλκοόλ στο αίμα του, μπορεί να βρίσκεται σε εγρήγορση για μία και πλέον ώρα. Το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχίζει να αισθάνεται κόπωση. Το διάστημα αυτό ακριβώς μπορεί να επωφεληθεί από την κατανάλωση ενός δυνατού καφέ που θα τον βοηθήσει να καταπολεμήσει την κόπωση. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και μετά το φαγητό μας, όταν ξεκινά η διαδικασία της πέψης, οπότε ενδεχομένως και τότε να αισθανόμαστε κουρασμένοι.

 

Πάντως, ακόμη και εάν αισθανθούμε ότι επανερχόμαστε μετά την κατανάλωση του καφέ, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συνέλθει πλήρως, αντιθέτως. Πολύ συχνά δεν έχουμε ανακτήσει την πνευματική μας διαύγεια, και το αλκοόλ δεν έχει μεταβολιστεί από το ήπαρ. Σε αυτή τη διαδικασία του μεταβολισμού, ο καφές – παρά τα του αντιθέτου λεγόμενα – δεν βοηθά. Σύμφωνα με έρευνα, λοιπόν, που επικαλείται το BBC μια μίξη καφέ και αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις, ακόμα και ατυχήματα…

 

Για παράδειγμα, μπορεί εύκολα να «ξεγελαστούμε» πιστεύοντας πως μία δόση καφέ μας έχει καταστήσει απόλυτα νηφάλιους, χωρίς αυτό να είναι αλήθεια. Έπειτα ενδέχεται να λάβουμε μια λάθος απόφαση, π.χ. να οδηγήσουμε, κάτι που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Επιπλέον, δεν αποκλείεται η καφεΐνη να αυξήσει την ανάγκη μας για επιπλέον κατανάλωση αλκοόλ, και να θεωρήσουμε πως είμαστε νηφάλιοι, χωρίς κάτι τέτοιο να συμβαίνει στην πραγματικότητα. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, οι επιστήμονες συστήνουν αντί για καφέ, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κοιμηθούμε για μερικές ώρες προκειμένου να συνέλθουμε πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά.