Eσείς πώς προτιμάτε τον καφέ σας;

Eσείς πώς προτιμάτε τον καφέ σας;

Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να δώσει το DNA σας.

 

Mελέτη του Scientific Reports εμβαθύνει στους γενετικούς δείκτες των ατόμων που πίνουν καφέ. Η έρευνα έδειξε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν γονίδια που τους προδιαθέτουν να μεταβολίσουν γρήγορα την καφεΐνη. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν επιλέγουν τον καφέ τους σκέτο και προτιμούν τη μαύρη σοκολάτα από τη σοκολάτα γάλακτος.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν τις γενετικές πληροφορίες που συλλέχθηκαν από ανθρώπους που είχαν υποβληθεί σε εκτενή έρευνα για τη διατροφή τους. Μεταξύ άλλων, ερωτήθηκαν για τις ποσότητες του καφέ ή το τσάι που κατανάλωναν καθώς και εάν προσθέτουν σε αυτά τα ροφήματα ζάχαρη ή γλυκαντικά. Εξέτασαν επίσης τις προτιμήσεις που είχαν οι ίδιοι για πικρές γεύσεις, όπως αυτές που βρέθηκαν σε ορισμένες μπύρες αλλά και τη μαύρη σοκολάτα. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι όσοι είχαν γονίδια που βοηθούσαν στον ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης, ήταν πιο πιθανό να προτιμήσουν τη γεύση και τη μυρωδιά του σκέτου καφέ και της μαύρης σοκολάτας. Ωστόσο, οι ίδιοι δεν έτειναν να έχουν τις γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την προτίμηση για πικρές γεύσεις. Γιατί λοιπόν αυτή η κατηγορία καταναλωτών προτιμά τον πικρό, σκέτο καφέ; Όλα έχουν να κάνουν με το πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλός τους την περιεκτικότητα των εν λόγω ροφημάτων σε καφεΐνη. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι που μεταβολίζουν εύκολα την καφεΐνη, βλέπουν ότι τα αποτελέσματά της (εγρήγορση, ενέργεια κλπ) εξαφανίζονται γρήγορα, αναζητούν έναν καφέ όσο το δυνατόν πιο έντονο.

 

«Η ερμηνεία μας είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι εξισώνουν τη φυσική πικρία της καφεΐνης με μια ψυχοδιεγερτική επίδραση», δήλωσε η Marilyn Cornelis, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και διατροφής του Northwestern University και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Μαθαίνουν να συνδέουν την πικρία με την καφεΐνη και την τόνωση που νιώθουν. Συνδέουν λοιπόν την καφεΐνη, με την πικρή γεύση, έτσι απολαμβάνουν περισσότερο τον σκέτο καφέ και, ομοίως, τη μαύρη σοκολάτα». Τα άτομα με γενετικό δείκτη που σχετίζεται με υψηλότερη ευαισθησία στις επιδράσεις της καφεΐνης απολάμβαναν το ίδιο τον καφέ με ζάχαρη αλλά και τον άγλυκο καφέ. Η Cornelis ελπίζει πως θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις αυτές για τους γενετικούς δείκτες που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ και μαύρης σοκολάτας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως βάση για άλλες μελέτες σχετικά με τα οφέλη δύο ροφημάτων για την υγεία.