Οι παγκόσμιες προμήθειες καφέ υφίστανται μια ακόμη πτώση

Οι παγκόσμιες προμήθειες καφέ υφίστανται μια ακόμη πτώση

Στον “χορό” των περιοριστικών μέτρων βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ-το Βιετνάμ- για τον έλεγχο της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα της Covid-19, γεγονός που έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες προμήθειες.

 

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει επιβάλει στην πόλη Χο Τσι Μινχ, τον κόμβο των εξαγωγών, αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του ιού. Αποτέλεσμα οι εξαγωγείς να δυσκολεύονται να μεταφέρουν τους κόκκους του καφέ. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προσκομμάτων όπως η έλλειψη υλικοτεχνικής υποστήριξης και οι αυξανόμενες τιμές ναύλων.

 

Εμπορικοί σύνδεσμοι, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Καφέ-Κακάο του Βιετνάμ, ζήτησαν από την κυβέρνηση διευκολύνσεις και μερική άρση των περιορισμών, οι οποίοι όπως αναφέρουν προκαλούν καθυστερήσεις, αυξάνουν το κόστος και θέτουν τους μεταφορείς σε κίνδυνο να κληθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις στους αγοραστές εξαιτίας καθυστερημένων παραρόσεων. Σε απάντηση, ο υπουργός Μεταφορών Nguyen Van αυτή την εβδομάδα διέταξε τις αρχές στο νότο της χώρας να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουν τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων, όπως καφές και ρύζι.

 

Οι παγκόσμιες τιμές του καφέ καταγράφουν άνοδο λόγω των αυξανόμενων απειλών για τις προμήθειες από τη Νότια Αμερική στην Ασία. Η ξηρασία και ο παγετός κατέστρεψαν τις καλλιέργειες φέτος στην κορυφαία χώρα-παραγωγό, τη Βραζιλία. Ενώ αρκετοί roasters αποφάσισαν να στραφούν σε φθηνότερες προμήθειες καφέ από το Βιετνάμ μετά τον παγετό που κατέστρεψε την παραγωγή στη Βραζιλία, οι αυξανόμενες τιμές και τα προβλήματα αποστολής κάνουν τώρα αυτή την επιλογή λιγότερο ελκυστική.