Έξι νέα είδη καφέ ανακαλύφθηκαν στην Μαδαγασκάρη

Έξι νέα είδη καφέ ανακαλύφθηκαν στην Μαδαγασκάρη

Νέες ποικιλίες καφέ έρχονται στο φως και κάνουν ακόμα πιο συναρπαστικό τον κόσμο του πράσινου κόκκου και δίνουν ελπίδες για το μέλλον του.

 

Παρά το γεγονός πως άλλα είδη όπως το Eugenioides έχουν κάνει μια σύντομη εμφάνιση σε ακριβά coffee-shops, ακολουθώντας το πνεύμα των καιρών, η αλήθεια είναι ότι ο Arabica και ο Robusta κυριαρχούν, δίνοντας την εντύπωση ότι αποτελούν τα δύο μοναδικά είδη καφέ που υπάρχουν. Στην πραγματικότητα ωστόσο, ο αριθμός των γνωστών ειδών καφέ είναι πολύ μεγαλύτερος από 100. Μαλίστα τελευταία ανακαλύφθηκαν έξι νέα είδη στη Μαδαγασκάρη.

 

Πρόσφατα οι συνιδρυτές του περιοδικού Kew Bulletin, Dr. Aaron Davis και Dr. Franck Rakotonasolo ανέφεραν πως τα νέα έξι είδη αποτελούν μια “τομή στην επιστήμη του καφέ”. Πρόκειται για τα: Coffea callmanderi, C. darainensis, C. kalobinonensis, C. microdubardii, C. pustulata, και C. rupicola. Σύμφωνα με το περιοδικό, όλα ανακαλύφθηκαν στο βόρειο τμήμα του νησιού της Μαδαγασκάρης, στα ανοικτά της νοτιοανατολικής ακτής: τρία στο Loky Manambato στην περιοχή Daraina, δύο στο Galoko-Kalobinono και ένα στην περιοχή Daraina.

 

Παρόλο που δεν έχει έχει εκμεταλλευθεί το εύπορο κλίμα της, κατάλληλο για παραγωγή καφέ, σκεφτεί ότι στην Μαδαγασκάρη υπάρχουν πλέον 65 διαφορετικά είδη καφέ, ακριβώς τα μισά από τα 130 που είναι πλέον γνωστά. Η υπόλοιπη Αφρική έχει μόλις 48 είδη συνολικά. Ο Dr. Davis ανέφερε ότι οι ιδιότητες αυτών των έξι νέων ειδών είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες αυτήν τη στιγμή και ότι θα να χρειαστούν «μερικά χρόνια προτού αυτοί οι κόκκοι αξιολογηθούν» για τυχόν ιδιότητες που μπορούν να χρησιμεύσουν στον αγώνα για την προστασία του καφέ από την κλιματική αλλαγή. Ακόμη και εάν τελικά δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο στο μέλλον του καφέ, η ανακάλυψη αυτών των νέων ειδών είναι από μόνη της συναρπαστική. Πρόκειται για φυτά που παράγουν καφέ και υπάρχουν στη φύση, χωρίς να έχουν ανάγκη από οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση.

 

Ένα από αυτά τα είδη θα μπορούσε να δώσει μια νέα εικόνα για το πόσο ανθεκτική θα μπορούσε να είναι η παραγωγή καφέ. Ίσως ακόμη το μέλλον του καφέ να μην είναι ο Arabica αλλά να έγκειται στη διαφοροποίηση του αριθμού των ειδών που παράγονται και διοχετεύονται στο εμπόριο. Τέλος, ίσως μια μέρα να μιλάμε για τις διαφορές μεταξύ Arabica, Robusta, Stenophylla, Callmanderi και Rupicola. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς διαγράφεται το μέλλον του καφέ, αλλά η συνεχής ανακάλυψη της ποικιλομορφίας του καφέ είναι το καλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων στην παραγωγή.

 

Πηγή: Sprudge