Έξι προτάσεις για brunch

Έξι προτάσεις για brunch

Το brunch έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και είναι πλέον μια αγαπημένη συνήθεια. Ο Βασίλης Δημαράς σας προτείνει έξι μαγαζιά στην Αθήνα όπου αξίζει να το απολαύσετε.

 

Different Beast

 

Από την πρώτη κιόλας φορά που θα το επισκεφτείτε θα σας τραβήξει την προσοχή με τηναισθητική του. Άνοιξε πριν από τέσσερα χρόνια και αμέσως έγινε συνώνυμο με την έξοδο για brunch στα βόρεια και αγαπημένο στέκι συνάντησης. Το Different Beast είναι από τα coffee shop που έχουν άποψη στο τι θα σας σερβίρουν τόσο στον καφέ, όσο στο φαγητό και στο ποτό. Για παράδειγμα είτε είμαστε vegan είτε όχι αξίζει να δοκιμάσετε τον χυλό βρώμης με βούτυρο αμυγδάλου και μαρμελάδα κεράσι. Ένα πρωινό πιάτο που θα μου άρεσε να το έτρωγα πιο συχνά. Το brunch του που ξεκινά από τις 10 το πρωί και εκτείνεται μέχρι τις 5.30 το απόγευμα. Εξ ίσου ισορροπημένο, γεμάτο από φρέσκιες, δροσερές και ελαφριές γεύσεις εμφανώς επηρεασμένες από τη φιλοσοφία του χειροποίητου αλλά και από τη συνύπαρξη διαφορετικών γαστρονομικών ταυτοτήτων, της μεσογειακής, βρετανικής αλλά και ανατολίτικης ταυτότητας. Τί να δοκιμάσετε λοιπόν; Τηγανητά αυγά ελευθέρας βοσκής και αβοκάντο με sriracha, φέτα, φρέσκο κρεμμύδι, προζυμι , επίσης ανοιχτό ή κλειστό toastie με χειροποίητη μαγιονέζα, τυρί μετσοβόνε και γραβιέρα Νάξου, αλλά και δροσερή σαλάτα Fattoush. Για το τέλος ζητήστε το ανατρεπτικό pancake φούρνου με τη χειροποίητη αλμυρή καραμέλα, μπανάνα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και κρέμα γάλακτος και συνδυάστε το με ένακρύο espresso. Στο κομμάτι αυτό, δηλαδή του καφέ, συνεργάζονται με το Anana Coffee της Πραξειτέλους.

Κασσαβέτη 19, Κηφισιά, τηλ. 2167004556

 

The Underdog

 

Και μόνο το moto “May the fork be with you” που στολίζει διακριτικά τον κατάλογο του brunchτου, σας κάνει να καταλάβατε ότι εκτός από τον καφέ η ομάδα του “The Underdog” παίρνειεξ’ ίσου στα σοβαρά και το φαγητό! Ξεκινάμε με τον «βασιλιά» του brunch το αυγό το οποίομας σερβίρεται σε 9 διαφορετικές παρασκευές για να κάνουμε το απαραίτητο test drive πριν βρούμε τη δική μας αγαπημένη. Σταθερή αξία, τα αυγά Benedict σε τρεις διαφορετικές εκτελέσεις: με μπέικον, με γουακαμόλε ή με σολομό. Θα σταθούμε όμως στο δημοφιλές Croque Madame με τηγανητό αυγό και χειροποίητη σάλτσα ντομάτας, τυρί, κρεμμύδι και χοιρινό πάνω σε αφράτο και φρεσκοψημένο ψωμάκι brioche που είναι βαθία νόστιμο. Για ακόμα πιο αμαρτωλές απολαύσεις, επιλέξτε τηγανητά αυγά με πατάτες τηγανητές, κιμά και φέτα ενώ αν τελικά καταλήξουμε ότι επιθυμούμε περισσότερο γλυκό απ’ ότι αλμυρό δεν έχουμε παρά να εμπιστευτούμε τα αφράτα λιμπιστά pancakes του με μέλι και ξηρούς καρπούςή με lemon curd και blueberries ή με σοκολατένια κρέμα φουντουκιού και τραγανό μπισκότο. Τελευταία, μας συστήνει με πολύ περηφάνια – και όχι άδικα –  το Chocolate Babka. Πρόκειται για μία δημοφιλή γλυκιά προζυμένια λιχουδιά με φυσικό προζύμι και κακάο , συνταγή που απασχολεί εδώ και δύο χρόνια την ομάδα του Underdog, καθώς αγαπά να πειραματίζεταιπάνω στις δικές της συνταγές, αποφεύγοντας τον εύκολο δρόμο.

Ηρακλειδών 8, Θησείο, τηλ. 2130365393

 

Warehouse Edge

 

Βρίσκεται δίπλα στο Πολιτιστικό Πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Διαθέτει δύοαυλές, μια στο μπροστινό μέρος του και μια ελαφρώς κριμένη στο πίσω μέρος που βλέπει το πάρκο. Σε αυτές έχει απλώσει στις ανάλογες αποστάσεις τα τραπέζια του όπου μπορείτε να απολαύσετε καθημερινά το εμπνευσμένο brunch menu. Όλα ετοιμάζονται στην σχετικά μικρή ανοιχτή κουζίνα του. Αν αγαπάτε λοιπόν τα αυγά το δίλλημα που θα σας δημιουργηθεί είναι αν θα πρέπει να επιλέξετε τα scrambled eggs με burrata και πάστα μαύρης τρούφας ή ταλαχταριστά αυγά ποσέ με κατσικίσιο κορμό, κρέμα μαύρου σκόρδου, μπριός και λάδισχοινόπρασου. Επίσης τα τηγανιτά αυγά με καπνιστό gouda και παστρα μογαλοπούλα είναι μια νόστιμη επιλογή όπως και η ομελέτα με gouda και bacon. Όσο για γλυκό, σας προτείνου μετα αφράτα pancakes με λεμονόκρεμα, σάλτσα κόκκινων φρούτων, crumble αμυγδάλου και μαρέγκα. Στο κομμάτι του καφέ, αυτή την περίοδο διαθέτουν δύο καφέδες μοναδικής προέλευσης από την Αιθιοπία και την Γουατεμάλα.

Πεισίστρατου 4, Καλλιθέα, τηλ. 210 9427722                                     

 

Lot 51

 

Νέοϋορκέζικος αέρας, νεανικό και μοντέρνα αφαιρετικό design αλλά και μία δημιουργικήματιά σε καφέ, ποτό και brunch. Αυτά είναι μεταξύ άλλων, τα στοιχειά που κάνουν δημοφιλέςτο Lot 51 που τοποθετεί πλέον ψηλά στο χάρτη της αθηναϊκής εξόδου την πλατεία Βραζιλίας. Εδώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι όποια ώρα της ημέρας και αν περάσετε θα το βρείτε πάντα γεμάτο. Σε ότι έχει να κάνει με το brunch τώρα στον κατάλογο του θα βρείτε, δροσερές veganκαι vegetarian σαλάτες με φρούτα εποχής, λαχανικά αλλά και δημητριακά, καθώς και πιοκλασσικά και μαμαδίστικα πρωϊνά, όπως τα τηγανητά αυγά με τις λιμπιστές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, την παρμεζάνα και το chorizo. Αν πάλι προτιμάμε τα αυγά σας προτείνουμε τα benedict prosciutto με brioche και σαλάτα hollandaise. Φυσικά από το τραπέζισας δεν θα πρέπει να λείψει και ο καφές που εδώ είναι από την ελληνική εταιρία Area 51. Θασας προτείναμε επίσης να δοκιμάσετε τον cold brew που τον σερβίρουν σε κουτάκια αψυκτικού. Για να κλείσετε γλυκά, εκτός από τα αφράτα cinnamons rolls, το banana bred καιτα λαχταριστά cookies με την αλμυρή καραμέλα μπορείτε να ζητήσετε το πληθωρικό Bountyμε κρεμέ σοκολάτας Valrhona, τραγανό μπισκότο κακάο, παγωτό και αφρό καρύδας.

Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Αθήνα τηλ. 6937337066

 

Godmama’s Yard

 

Κάπου κρυμμένη στα δυτικά προάστεια υπάρχει μία νονά που μας υποδέχεται σε μία από τις ομορφότερες αυλές της περιοχής. Το ραντεβού δίνεται πίσω από το παλιό αστικό διώροφοκτίριο της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου, στο Περιστέρι, εκεί όπου κάποτε έμενε η μποέμ κυρίαΠόπη γνωστή στην γειτονιά για τα πολλά βαφτιστήρια της. Μπορεί η κυρία Πόπη να μηνείναι πια κοντά μας, άφησε όμως πίσω της ένα καταπληκτικό κληροδότημα που πλέον το απολαμβάνουν τα «λαγωνικά» του αθηναϊκού ευ ζην. Από τις προτάσεις του καταλόγου θα αντιληφθείτε ότι το θέμα brunch είναι κάτι που λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τους εδώ. Μάλισταείναι τόσο εμφανής η αγάπη που τρέφουν για το αυγό που το συναντάμε σχεδόν σε κάθε πίατα: αφράτη ομελέτα με κρέμα τυρί και βραστή γαλοπούλα, ομελέτα μόνο με τα ασπράδια της και σοταρισμένα λαχανικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, Scrambled eggs μεντοματίνια κονφί, αβοκάντο και chives αλλά και αυγά Benedict για όσους προτιμούν το αυγό ποσέ! Δεν λείπει όμως ούτε ο κλασικός καγιανάς στον οποίο η γραβιέρα και η καπνιστή πάκρικα του προσδίδουν μια ενδιαφέρουσα τσαχπινιά. Τον κατάλογο συμπληρώνουν ταπληθωρικά toast sandwiches με το Roast Beef Bagel (μοσχαρίσιο φιλέτο, έμενταλ, ντομάτα, ρόκα και μαγιονέζα με τρούφα) να τραβάει την προσοχή. Όσο για τον καφέ που μπορείτε να συνδυάσετε τα πιάτα σας είναι από την Area 51.

Βασιλέως Αλεξάνδρου 98, Περιστέρι, τηλ. 2105718393

 

Το Λοκάλι

 

Είναι ένα σημείο που έχει καταφέρει να κερδίσει με την χαρούμενα παρεϊστικη ατμόσφαιράτου την αγάπη των λόκαλς και όχι μόνο. Σε αυτή την ατμόσφαιρα, λοιπόν, έρχονται να προστεθεί και το νόστιμο πρωινό (το επιμελείται ο chef Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος) που σερβίρει καθημερινά στα όμορφα τραπέζια του καταπράσινου κήπου του. Σε αυτόν τον ηλιόλουστο και ρετρό κήπο μπορείτε για παράδειγμα να συνδυάσετε τον καφέ σας με ένα απότα energy bowls, όπως το Chock and Passion Fruit Smoothie Bowl με μπανάνα, αβοκάντο, κακάο, passion fruit, acai berry, βασιλικό χουρμά και granola. Αντί για καφέ επιλέξτε κάποιο από τα smoothies ή σπιτική λεμονάδα η οποία ταιριάζει καταπληκτικά με τον μερακλίδικο καγιανάεπιτυχώς ενισχυμένο από σύγκλινο, ψητά ντοματίνια και φρυγανισμένο ψωμί ή με τα αυγά ποσέ με κρέμα αβοκάντο, ντομάτα και αφράτο προζυμένιο ψωμάκι. Αξίζει ακόμα να δοκιμάσετε και το σάντουιτς σε κουλούρι Θεσσαλονίκης, με μπριάμ λαχνικών, τυρί Μετσοβόνε και πίκλες αγγουριού.

 

Σαρρή 44, Ψυρρή, τηλ. 690 6103005

 

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο 8ο τεύχος που περιοδικού Coffee & Brunch που κυκλοφορεί.