Mία ακόμη ευεργετική ιδιότητα του καφέ

Mία ακόμη ευεργετική ιδιότητα του καφέ

Έρευνα δείχνει ότι ο καφές λειτουργεί αποτρεπτικά και στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

 

Η επιστήμη έχει συνδράμει πολλάκις στην ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων που έχει το αγαπημένο μας ρόφημα. Σε μία σειρά ασθενειών, όπως η νόσος Πάρκινσον, η καρδιακή ανεπάρκεια ή ο διαβήτης τύπου Β, ο καφές δρα αποτρεπτικά, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισής τους, ή περιορίζοντας την έκτασή τους. Tώρα, μια νέα έρευνα που επικαλείται η ιστοσελίδα Sprudge και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMJ Open, δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ όχι μόνο επιβραδύνει την επέκταση του καρκίνου του προστάτη, αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξής του, δρώντας έτσι προληπτικά.

 

Για τη μελέτη, ερευνητές από το Τμήμα Ουρολογίας του Νοσοκομείου Shengjing από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας προχώρησαν σε μια μετα-ανάλυση 16 προηγούμενων δημοσιευμένων επιστημονικών έργων, με αντικείμενο εργασίας την κατανάλωση καφέ σε συνδυασμό με περιστατικά καρκίνου του προστάτη. Οι μελέτες περιελάμβαναν περισσότερο από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες και σχεδόν 58.000 περιστατικά καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με μειωμένες περιπτώσεις εμφάνισης της νόσου. Διαπιστώθηκε επίσης πως οι μεγάλες ποσότητες κατανάλωσής του, συσχετίστηκαν με μικρότερο κίνδυνο εντοπισμού καρκίνου του προστάτη σε ποσοστό 7% και περίπου 15% χαμηλότερο ποσοστό εντοπισμού της νόσου αυτής σε προχωρημένο στάδιο.

 

Μετά τα συμπεράσματα που διαπιστώθηκαν από τους ερευνητές, οι ίδιοι θέτουν στο προσκήνιο δύο ενώσεις που βρέθηκαν στον καφέ οι οποίες ενδέχεται να είναι υπεύθυνες για τη μείωση αυτού του κινδύνου: η καφεστόλη και η καχεόλη. Και οι δύο αυτές ουσίες έχει στο παρελθόν αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντι-καρκινικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας καταστολής ενός ενζύμου που μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό όγκων. Αυτή η συσχέτιση μεταξύ καφέ και μειωμένων περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη είναι καθαρά “παρατηρητική”, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αποδειχθεί ο αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ των δύο. Ωστόσο, οι ερευνητές προσδοκούν τα ευρήματα αυτά να δώσουν το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Μία άκρως ευεργετική ιδιότητα του καφέ που αφορά τους άνδρες