Άνοιγμα “δύο ταχυτήτων” στην εστίαση;

Άνοιγμα “δύο ταχυτήτων” στην εστίαση;

Την επανεκκίνηση της εστίασης ανάλογα με το ιικό φορτίο ανά περιοχές βλέπει ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εστίαση πρέπει να λειτουργήσει από τον Απρίλιο στη νότια Ελλάδα και από τον Μάιο στο βόρειο τμήμα της χώρας, εκτίμηση την οποία συνέδεσε με το πλήθος των κρουσμάτων στην Αττική και την Περιφέρεια. Μιλώντας σήμερα στο MEGA, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας,  λέγοντας ότι το ιικό φορτίο είναι σταθερό και από την Πέμπτη θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown». Παράλληλα αναφέρθηκε και σε σταδιακή αποκλιμάκωση. Σχετικά όμως με το lockdown και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Αττική, εκτιμά ότι θα παραταθούν κι άλλο, ενδεχομένως κατά μία εβδομάδα. Επίσης επισήμανε ότι η κακοκαιρία ευνοεί τη μεταδοτικότητα του ιού πράγμα που θα φέρει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες.

 

Την εκτίμηση αυτή ενίσχυσε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος είπε πως η παράταση του lockdown  είναι υγειονομικά ασφαλής. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής δήλωσε πως τα νοσοκομεία και οι μεταλλάξεις θα κρίνουν την παράταση ή μη του lockdown. «Ας ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο» είπε χαρακτηριστικά. επισημαίνοντας πως προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των σχολείων.