Παγκόσμια Ημέρα Καφέ. Lavazza: ‘Eνα πάθος που ξεπερνά τα σύνορα

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ. Lavazza: ‘Eνα πάθος που ξεπερνά τα σύνορα

E όπως Espresso: Aς ξεκινήσουμε από τα βασικά

  • Στα ιταλικά, η λέξη «espresso» είναι ένας τεχνικός όρος για μία δόση καφέ που φτιάχνεται σε μία μηχανή εσπρέσο. Χαρακτηρίζεται από τη μέθοδο ταχείας εξαγωγής από το μηχάνημα (25 με 30 δευτερόλεπτα), σε πίεση 9 bar. Καταναλώνεται σε ένα μικρό φλιτζάνι σε θερμοκρασία περίπου 75 ° -80 °C στην ποσότητα των 25-30 ml.
  • Ο εσπρέσο χαρακτηρίζεται από το συμπαγές σώμα και το έντονο άρωμά του με μία στρώση κρέμας στην κορυφή. Η κρέμα στην κορυφή αντιπροσωπεύει το 10 τοις εκατό του τελικού όγκου του ποτού. Η ιδανική κρέμα πρέπει να είναι πυκνή, ελαστική, ανθεκτική, στο χρώμα του φουντουκιού. Για τους Ιταλούς, η τελειότητα ενός εσπρέσο προέρχεται από το συνδυασμό τεσσάρων παραγόντων και στα Ιταλικά ονομάζονται τα τέσσερα Μ: Manodell’operatore, Macchinaespresso, Macinadosatore και Miscela. Σε απλή μετάφραση, τα τέσσερα Μ σημαίνουν τις δεξιότητες του barista που φτιάχνει τον καφέ, την ποιότητα της καφετιέρας, του μύλου που αλέθει τον καφέ καθώς και των κόκκων που χρησιμοποιούνται .
  • Οι Ιταλοί δεν χρησιμοποιούν τον όρο «espresso» όταν παραγγέλνουν καφέ. Αντί για αυτό, παραγγέλνουν «έναν καφέ», όταν θέλουν ένα μικρό, δυνατό φλιτζάνι καφέ.
  • Η πρώτη μηχανή εσπρέσο με ατμό σχεδιάστηκε το 1901 από τον μηχανικό Luigi Bazzera από το Μιλάνο. Το 1948, ο Ιταλός Achille Gaggia παρουσίασε την πρώτη μηχανή εσπρέσο με γρήγορη εκχύλιση, επιτρέποντας την παρασκευή του αρωματικού εσπρέσο με την ιδανική «κρέμα» που γνωρίζουμε σήμερα.

 

Η σύνθετη τέχνη του espresso: Aποκλειστικές συμβουλές από τους ειδικούς της Lavazza!

Οι Ιταλοί πίνουν καφέ είτε στο σπίτι, φτιάχνοντάς τον συνήθως σε μπρίκι εσπρέσο, είτε σε καφετέριες, εστιατόρια και χώρους εργασίας, όπου παρασκευάζεται στις μηχανές εσπρέσο.

Συνώνυμο με τον αυθεντικό “Made in Italy” καφέ, το μπρίκι εσπρέσο είναι πιθανώς το πιο διαδεδομένο εργαλείο κουζίνας στα ιταλικά σπίτια. Ξεκινώντας με το εμβληματικό Bialetti του 1933, έχουν παραχθεί αρκετά μοντέλα, το καθένα συμβάλλοντας στη διάδοση της ιταλικής παράδοσης καφέ σε όλο τον κόσμο. Το 1979 κυκλοφόρησε το Carmencita, το επίσημο μπρίκι εσπρέσο της Lavazza, το οποίο σχεδίασε ο Marco Zanuso μαζί με το διαφημιστικό εικονίδιο της Lavazza.

Το μπρίκι εσπρέσο είναι το σύμβολο της παραδοσιακής ιταλικής παρασκευής καφέ. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι απλός και ιδανικός για χρήση στο σπίτι. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά μικρά αλλά θεμελιώδη τρικ που θα σας βοηθήσουν να το χρησιμοποιήσετε σωστά:

-Καθαρίζετε πάντα το δοχείο μόνο με νερό

– Γεμίστε το δοχείο του μπρικιού με νερό

– Γεμίστε το φίλτρο με αλεσμένο καφέ

– Μην πιέσετε τον καφέ –χτυπήστε απαλά το φίλτρο σε μια επίπεδη επιφάνεια για να μοιραστεί ομοιόμορφα ο καφές

– Τοποθετήστε το μπρίκι σε χαμηλή φωτιά και σβήστε το όταν κοχλάσει

– Ανακατέψτε τον καφέ προτού τον σερβίρετε

Όταν η εμπειρία του καφέ πραγματοποιείται έξω από την άνεση του σπιτιού σας, η Lavazza έχει εντοπίσει περαιτέρω κρίσιμους παράγοντες που σας βοηθούν να προσδιορίσετε την πιο τέλεια εμπειρία εσπρέσο:

 

Η τοποθεσία είναι κλειδί. Η εμπειρία ξεκινά όταν μπαίνετε στο καφέ της επιλογής σας: μεγάλο ή μικρό, το μέρος πρέπει να είναι φιλόξενο και καθαρό και οbaristaπου θα σας εξυπηρετήσει φιλικός. Oι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά!

 

Το τέλειο φλιτζάνι. Το φλιτζάνι παίζει σημαντικό ρόλο: θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι κατασκευασμένο από λευκό κεραμικό υλικό και να έχει σχήμα κώνου, ώστε να επιτρέπει στην κρέμα εσπρέσο να διατηρηθεί. Πρέπει επίσης να είναι ελαφρύ. Επιπλέον συμβουλή: ένα φλιτζάνι εσπρέσο πρέπει να είναι στη σωστή θερμοκρασία: περίπου 40 °C.

 

Το δίλημμα του νερού. Στα ιταλικά καφέ, ο εσπρέσο συνήθως σερβίρεται με ένα ποτήρι νερό. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να πιείτε το νερό σας μετά τον καφέ σας, προτιμότερο είναι να το πιείτε πριν, ώστε να καθαρίσετε τον ουρανίσκο σας και να απολαύσετε τη γεύση και το άρωμα του εσπρέσο σας στο έπακρο.

 

Μυρίστε τον καφέ σας. Είναι σημαντικό να μυρίσετε τον καφέ πριν τον δοκιμάσετε, όπως κάνει ένας σομελιέ με το κρασί. Ο τέλειος εσπρέσο πρέπει να έχει έντονο άρωμα, με νότες λουλουδιών και σοκολάτας.

 

Κρεμώδης τελειότητα. Η παρουσίαση είναι σημαντική: η κρέμα ενός τέλειου εσπρέσο έχει έντονο χρώμα φουντουκιού, με κοκκινωπές αντανακλάσεις και πάχος 2/3 χιλιοστά, που αποτελεί περίπου το 10% της ποσότητας του ροφήματός σας.

 

Το άρωμα. Στην πρώτη γουλιά θα πρέπει να μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές ξεχωριστές γεύσεις. Πρώτα, το ψημένο άρωμα, λόγω των αρωμάτων που αναπτύχθηκαν κατά την παρασκευή. Μετά, νότες σοκολάτας και λουλουδιών: εάν ο καφές είναι καλής ποιότητας, θα πρέπει να μπορείτε να γευτείτε σταδιακά ένα φρουτώδες άρωμα με στοιχεία λουλουδιών, αποχρώσεις σοκολάτας και βανίλιας. Τέλος στοιχεία φρυγανισμένου ψωμιού: μια νότα φρεσκοψημένου ψωμιού υποδεικνύει τον ψημένο καφέ υψηλής ποιότητας.

 

Τέλεια Σύσταση.Hσύσταση ενός τέλειου εσπρέσο πρέπει να είναι πυκνή,με βελούδινη και λεία υφή. Οι πρωτεΐνες, τα λίπη και τα σάκχαρα στους κόκκους του καφέ καθορίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά: το μυστικό βρίσκεται στο άλεσμα σωστής ποσότητας κάθε φορά.

 

Η επίγευση. Το άρωμα του εσπρέσο πρέπει να είναι έντονο και μακράς διαρκείας. Η επίγευση πρέπει να βγάζει μία απαλή πίκρα, θυμίζοντας κάτι από σοκολάτα και βανίλια.

 

Χωρίς ζάχαρη, χωρίς γάλα. Οι πιο παραδοσιακοί δεν θα προσθέσουν ούτε γάλα ούτε ζάχαρη στον εσπρέσο τους, για να μην αλλάξουν την υφή και τη σύσταση του καφέ. Ωστόσο, η κατανάλωση εσπρέσο έχει να κάνει μόνο με την απόλαυση, επομένως λίγη ζάχαρη επιτρέπεται.

 

Η εξάσκηση φέρνει το τέλειο αποτέλεσμα. Η αναγνώριση του τέλειου καφέ δεν είναι εύκολη υπόθεση: χρειάζεται χρόνος και εμπειρία. Ακολουθώντας όμως αυτές τις συμβουλές, θα σας γίνει ευκολότερο να αναγνωρίσετε πότε έχετε μπροστά σας το τέλειο φλιτζάνι και να απολαύσετε το άρωμα και τη χαρά που προσφέρει ένας αυθεντικός εσπρέσο, όπως τον βρίσκει κανείς μόνο στην Ιταλία!

 

Πολλά περισσότερα από ένα απλό φλιτζάνι εσπρέσο

Ο εσπρέσο αποτελεί κλασσικό ιταλικό προϊόν και είναι κάτι παραπάνω από ένα δυνατό φλιτζάνι καφέ. Το καινοτόμο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Lavazza στο Τορίνο εργάζεται για την αξιοποίηση του καφέ σε νέα δημιουργικά πλαίσια έξω από τα συνηθισμένα, όπου ο καφές τοποθετείται σε ένα νέο γαστρονομικό πεδίο και χρησιμοποιείται ως π.χ. μοριακή σφαίρα ή αφρός προκαλώντας τις αισθήσεις της αφής, της μυρωδιάς και της γεύσης.

Το Κέντρο, που ιδρύθηκε το 1979, είναι η έδρα της μεγαλύτερης σχολής καφέ στον κόσμο, όπου η Lavazza μοιράζεται πάνω από 120 χρόνια εμπειρίας και γνώσης, ενώ αναπτύσσει και εξερευνά νέες μεθόδους και υπηρεσίες για την δημιουργία πρωτότυπων συνταγών. Δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα πανεπιστήμιο καφέ, με ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών, ικανό να παρέχει σε βάθος λεπτομερείς γνώσεις: από τους κόκκους έως το φλιτζάνι, το πρόγραμμα του Κέντρου καλύπτει τις πτυχές της βοτανικής και της διαδικασίας παραγωγής, τον απαραίτητο εξοπλισμό και την παρασκευή εσπρέσο, καθώς και όλες τις μεθόδους προετοιμασίας για το τέλειο φλιτζάνι.