Κάν’το όπως στη Δανία: Καταργούνται επιβαρύνσεις 100 ετών σε καφέ-σοκολάτα
Σε μια κίνηση-ματ κατά της ακρίβειας προχωρά η κυβέρνηση της Δανίας, ανακοινώνοντας την πλήρη κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στον καφέ και τη σοκολάτα. Η απόφαση, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο Bill L 125, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2026, βάζοντας τέλος σε ορισμένους από τους παλαιότερους φόρους της χώρας.
Ανάσα στα νοικοκυριά
Με τις τιμές του καφέ στα δανέζικα ράφια να έχουν εκτοξευθεί κατά 47% από το 2020, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες ελάφρυνσης. Αν και το αρχικό πλάνο προέβλεπε σταδιακή μείωση έως το 2027, η νέα νομοθεσία προβλέπει την ολοκληρωτική κατάργηση των φόρων ήδη από αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καταναλωτές θα δουν την τιμή στο πακέτο των 500 γραμμαρίων να υποχωρεί κατά περίπου 5 κορώνες (0,66€), μια άμεση μείωση της τάξης του 6%.
Το τέλος μιας ιστορικής επιβάρυνσης
Η κίνηση αυτή έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ο φόρος στη σοκολάτα αποτελούσε τον παλαιότερο ειδικό φόρο στο δανέζικο φορολογικό σύστημα, με ιστορία ενός αιώνα. Ωστόσο, το κόστος για το κράτος δεν είναι αμελητέο, καθώς η απώλεια εσόδων υπολογίζεται στα 2,4 δισεκατομμύρια κορώνες (321 εκατ. ευρώ) ετησίως. Η Δανία, ακολουθώντας μια αντίθετη πορεία από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που διατηρούν υψηλούς έμμεσους φόρους, επιλέγει την άμεση τόνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών της, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη.
Σε αντίθεση με τη Δανία, η οποία κινείται προς την πλήρη κατάργηση των επιβαρύνσεων, η Ελλάδα διατηρεί έναν από τους υψηλότερους φόρους στον καφέ στην Ευρώπη. Η σύγκριση των δύο μοντέλων αναδεικνύει μια τεράστια απόκλιση στην οικονομική πολιτική:
* Δανία: Καταργείται πλήρως ο ΕΦΚ από την 1η Ιουλίου 2026. Μέχρι σήμερα ίσχυε ένας από τους παλαιότερους φόρους στον κόσμο, ο οποίος πλέον κρίθηκε αναχρονιστικός και επιζήμιος για την αγοραστική δύναμη.
* Ελλάδα: Ο ΕΦΚ στον καφέ επιβλήθηκε το 2017 ως μνημονιακό μέτρο και παραμένει έκτοτε. Επιβαρύνει τον εισαγόμενο καφέ με 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό (ανάλογα αν είναι πράσινος, καβουρδισμένος ή στιγμιαίος).
Η Ελληνική Ένωση Καφέ ζητά επίμονα την κατάργηση του ΕΦΚ, υποστηρίζοντας ότι ο φόρος αυτός τροφοδοτεί το λαθρεμπόριο και επιβαρύνει δυσανάλογα τα νοικοκυριά, καθώς ο καφές στην Ελλάδα θεωρείται είδος πρώτης ανάγκης.
