Παγωτό τιραμισού σε ξυλάκι
Μια τιραμισού σε εκδοχή παγωτού κλείνει δροσιστικά και τονωτικά το καλοκαιρινό τραπέζι. Μάλιστα, με την παρακάτω συνταγή για ξυλάκια, δεν θα χρειαστείτε έξτρα σερβίτσιο ούτε και πάνω από 30 λεπτά.
Υλικά (για περίπου 12 μερίδες):
- 240 γρ. μασκαρπόνε
- 2/3 φλιτζανιού λευκή ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι πλήρης κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 240 ml εσπρέσο, παρασκευασμένος με 40 γρ. αλεσμένου καφέ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κουταλιές της σούπας ρούμι (προαιρετικά)
- 12 σαβουαγιάρ
- 60 γρ. κουβερτούρα
- 12 θήκες για παγωτό ξυλάκι ή αντίστοιχες φόρμες
Εκτέλεση:
- Ετοιμάστε τον εσπρέσο και αφήστε τον να κρυώσει.
- Χτυπήστε το τυρί μαζί με τη ζάχαρη ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέστε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, το νερό, 30 ml από τον εσπρέσο, εκχύλισμα βανίλιας και ρούμι.
- Μοιράστε το μείγμα στις θήκες, γεμίζοντάς τες περίπου μέχρι τα 2/3.
- Ρίξτε τον υπόλοιπο καφέ σε ένα βαθύ πιάτο, βουτήξτε μέσα κάθε σαβαγιάρ για περίπου 5 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά και στη συνέχεια πιέστε το προς το κέντρο κάθε παγωτού.
- Ξύστε κουβερτούρα πάνω από κάθε παγωτό, τοποθετήστε τα ξυλάκια και χτυπήστε τις θήκες απαλά στον πάγκο προκειμένου να σταθεροποιηθούν όλα στη θέση τους.
- Καταψύξτε για τουλάχιστον 3 ώρες.
- Πριν το σερβίρισμα, περάστε αν χρειαστεί τις θήκες κάτω από ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να τραβήξετε πιο εύκολα έξω τα παγωτά.
Πηγή: Spano’s
Διαβάστε επίσης:
Φτιάχνοντας παγωτό με espresso