Σε βουνό και θάλασσα με τον αγαπημένο μας καφέ
Από τον Παναγιώτη Νίκα
Σίγουρα, πολλές φορές, θα σας δημιουργήθηκε η ανάγκη να απολαύσετε έναν καφέ στο πιο απόμερο και παράξενο μέρος. Εκεί όπου, με όλες τις αισθήσεις, νιώθει κανείς σαν σε έκσταση από την ομορφιά του τοπίου ή της στιγμής.
Ωστόσο, το πιο κοντινό καφέ θα απείχε αρκετά μακριά, για να τον προμηθευτείτε, κι αν τον είχατε πάρει μαζί σας, θα είχατε γίνει χάλια μέχρι να φτάσετε, ενώ η ποιότητά του θα ήταν αμφιλεγόμενη.
Η λύση είναι να μπορείτε να τον παρασκευάσετε όπου εσείς κρίνετε ιδανικό και σίγουρα να είστε υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα, για να μη χαλάσει η μοναδική στιγμή. Νομίζετε ότι είναι αδύνατον; Θεωρείτε ότι μόνο μια συσκευή espresso μπορεί να παρασκευάσει ένα καλό αποτέλεσμα;
Η αλήθεια είναι ότι η ανάγκη όλο και περισσότερων ανθρώπων της πόλης να ξεφύγουν από τον τσιμεντένιο ιστό και να βρεθούν στη φύση αυξάνεται, αλλά μαζί της αυξάνονται… και οι συσκευές που μπορούν να κάνουν εφικτή την απόλαυση ενός καφέ οπουδήποτε!
Η πιο παλιά συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός σπιτιού είναι η macchinetta ή moka pot, αλλά θα πρέπει να έχει κανείς μαζί του και εστία αερίου. Αν είστε camper και κάνετε οργανωμένες εκδρομές, δεν θα σας είναι πρόβλημα και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Ο καφές από τη macchinetta δεν είναι espresso, αλλά ούτε φίλτρου. Θα μπορούσαμε να τον κατατάξουμε, λόγω της έντασης που μας δίνει, στην κατηγορία espresso Americano.
Το θετικό με αυτήν τη μέθοδο είναι ότι έχει αρκετά καλή απόδοση στους ήδη αλεσμένους καφέδες του εμπορίου (για espresso). Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η πλήρωση του νερού να μην καλύψει τη βαλβίδα ασφαλείας. Στη συνέχεια, γεμίστε το φίλτρο μέχρι το χείλος, τοποθετήστε το στη βάση και βιδώστε σφιχτά. Ανάψτε την εστία σε μέτρια ένταση και αφήστε το καπάκι της συσκευής ανοιχτό, για να παρακολουθείτε το άνοιγμα του εκροέα. Μόλις αρχίσει να αναβλύζει καφές, χαμηλώστε την εστία και κλείστε τη μόλις αρχίσει η σταθερή ροή. Μην παραλείψετε να κλείσετε το καπάκι, διότι στο τελείωμα της εκχύλισης μπορεί να σας πιτσιλίσει. Σερβίρετε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μην παραλείψετε να κρυώσετε τον θάλαμο του νερού πριν ανοίξετε τη συσκευή για τον επόμενο καφέ.
Γνωρίζοντας την Wacaco και την OutIn
Μια συσκευή η οποία δεν χρειάζεται ενέργεια, αλλά ζεστό νερό, που θα πρέπει να έχετε φροντίσει να πάρετε μαζί σας σε ένα θερμός, είναι η Wacaco. Ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτής της συσκευής είναι ότι διαθέτει φίλτρα για αλεσμένο καφέ και για συμβατή κάψουλα. Ωστόσο, από προσωπική εμπειρία, μπορώ να σας πω ότι η άλεση που χρειάζεται για να δημιουργήσετε κρέμα στον espresso σας είναι αρκετά λεπτή και μόνο αν την κάνετε εσείς θα έχει συμβατότητα. Το αποτέλεσμα, με τον καφέ του εμπορίου ή από καφεκοπτείο, μπορεί να σας δυσαρεστήσει. Η ευελιξία όμως που μπορείτε να έχετε με ένα πακέτο συμβατές κάψουλες και ένα λίτρο ζεστό νερό είναι ασυναγώνιστη.
Tip: Μην εκχυλίζετε περισσότερο καφέ από τη δυνατότητα της συμβατής κάψουλας, διότι ο καφές θα αποκτήσει όξινα χαρακτηριστικά. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε περισσότερες από δύο κάψουλες, για να απολαύσετε έναν εύγεστο διπλό espresso.
Ακόμη μία συσκευή που σας παρέχει τη δυνατότητα για χρήση συμβατής κάψουλας ή αλεσμένου καφέ είναι η OutIn. Η μεγάλη της διαφορά είναι ότι μπορεί να ζεστάνει το νερό και διαθέτει ενσωματωμένη αντλία. Η απόλυτη προσομοίωση με μια παραδοσιακή μηχανή espresso! Ωστόσο, αν το νερό που θα χρησιμοποιήσετε είναι αρκετά κρύο, θα εξαντλήσει την ενέργεια της συσκευής και θα σας παρασκευάσει μόνο πέντε καφέδες. Αν όμως χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό, η παραγωγική της δύναμη φτάνει μέχρι και τους 200 καφέδες! Η σταθερή πίεση στο νερό από την ενσωματωμένη αντλία βοηθά την ομοιόμορφη διαβροχή των μικρόκοκκων, ακόμη και μέσα στη συμβατή κάψουλα, και το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό.
Tip: Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα ισχυρό power bank, γιατί σίγουρα δεν θα μείνετε μόνο στον ένα καφέ, ιδίως αν το φυσικό περιβάλλον σάς μαγεύει και αποφασίσετε να περάσετε εκεί όλη τη μέρα.
Η λίστα μεγαλώνει
Μια συσκευή που δεν χρειάζεται ενέργεια, αλλά μόνο ζεστό νερό, είναι η handpresso. Όπως όμως δηλώνει η ονομασία της, θα πρέπει με το χέρι σας να δημιουργήσετε την πίεση. Μοιάζει με την τρόμπα αέρα που χρησιμοποιούμε για να φουσκώσουμε τα λάστιχα του ποδηλάτου, μόνο που ο έξυπνος μηχανισμός που διαθέτει αποθηκεύει τον αέρα από την πίεση του εμβόλου στον θάλαμό της. Όταν δημιουργήσετε την επιθυμητή πίεση των 9 atm, προσθέτετε νερό στην ειδική θαλάμη, τοποθετείτε μια χάρτινη μερίδα (paper pod) στο φίλτρο και το σφραγίζετε στη συσκευή. Περιστρέφετε τον εκροέα προς το φλιτζάνι και πιέζετε την ασφάλεια να απελευθερώσει την πίεση. Το αποτέλεσμα είναι απίστευτο, διότι αυτή η μικρή συσκευή πληροί όλες τις προδιαγραφές για τον ιδανικό espresso. Κι αυτό γιατί η χάρτινη μερίδα έχει 6,5-7 γραμμάρια καφέ, συμπιεσμένα υπό πίεση είκοσι κιλών, όπως ορίζει το Ιταλικό Ινστιτούτο Καφέ. Παράλληλα, ο θάλαμος του νερού χωράει την κατάλληλη ποσότητα ώστε ο καφές να μην περάσει τα επιθυμητά όρια για την ιδανική εκχύλιση. Η χάρτινη μερίδα –όπως και η συμβατή κάψουλα– μας δίνει το πλεονέκτημα να έχουμε μαζί μας πολλές επιλογές καφέ, ακόμη και decaffeinated (για τον παράξενο φίλο/η μας), σε αντίθεση με τον αλεσμένο καφέ.
Τι γίνεται όμως όταν η παρέα είναι μεγάλη και θέλουμε αντίστοιχα μεγάλη ποσότητα καφέ; Για να μη γίνετε ο barista της παρέας μπορείτε να επιλέξετε μία από τις συσκευές της BrewTrek. Η βασική της αρχή στηρίζεται στη λειτουργία της γαλλικής πρέσας (coffee press ή French press), αλλά έχουν ελαττώσει στο μέγιστο τα μειονεκτήματά της. Όσοι από εσάς έχετε εμπειρία από τη χρήση της γαλλικής πρέσας θα γνωρίζετε ότι ο καφές στο φλιτζάνι δεν είναι και τόσο «καθαρός» και εάν αφήσετε τον υπόλοιπο καφέ μέσα στην πρέσα, στο επόμενο σερβίρισμα ο καφές θα έχει γίνει πικρός.
Η BrewTrek έλυσε και τα δύο αυτά προβλήματα με το πατενταρισμένο της σύστημα, το οποίο διαχωρίζει τον καφέ από το ίζημα και, έτσι, όση ώρα και να περάσει, δεν αλλοιώνεται ο καφές που θα αφήσετε μέσα στον θάλαμο. Παράλληλα, το ειδικά μονωμένο περίβλημα διασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία για σχεδόν δύο ώρες. Συνεπώς, μπορείτε να παρασκευάσετε μια μεγάλη ποσότητα και να απολαμβάνετε τον καφέ σας λίγο-λίγο, ώστε να έχει συνεχώς την κατάλληλη θερμοκρασία.
Tip: Η αναλογία καφέ προς νερό που θα χρησιμοποιήσετε, για να έχετε ένα εύγεστο αποτέλεσμα, θα πρέπει να κυμαίνεται περίπου στο 1 προς 17 (δηλαδή 50-60 γραμμάρια καφέ στο λίτρο).
Η πιο extreme επιλογή είναι ο καφές στο σωληνάριο. Όπως δηλώνει και η ονομασία του, “No Normal Coffee”, σίγουρα βγαίνει έξω από τα συνηθισμένα! Η πυκνότητά του βοηθά να διαλύεται σε ζεστό και σε κρύο νερό σε μια αναλογία 5 γραμμάρια ανά 100 ml νερό. Σίγουρα δεν είναι κατάλληλο για όσους προτιμούν τον καφέ τους σκέτο, γιατί περιέχει ζάχαρη ώστε να έχει αυτήν την πυκνότητα.
Tip: Προσέξτε πού θα αποθηκεύσετε το σωληνάριο, για να μην το περάσει κάποιος για οδοντόπαστα!
Από το Coffee&Brunch Magazine