Αν η εστίαση είναι το πρώτο έξοδο που κόβεται, τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις;

Barista looking outside, source: Shutterstock

Αν η εστίαση είναι το πρώτο έξοδο που κόβεται, τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις;

Σταθερή μείωση στις δαπάνες των Ελλήνων καταναλωτών για γεύματα εκτός σπιτιού εντοπίζει έρευνα της εφαρμογής διαχείρισης χρημάτων Plum: υποχώρησαν κατά -50% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, καταγράφoντας πλέον πτώση για 5 συνεχόμενους μήνες.

 

«Η έξοδος για φαγητό είναι συχνά ο πρώτος τομέας όπου αντικατοπτρίζεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη» εξηγεί η Μαίριλυ Μητροπούλου, Marketing Manager Ελλάδας της Plum. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια στροφή σε πιο συντηρητικές συμπεριφορές: οι άνθρωποι αφήνουν τις κρατήσεις σε εστιατόρια για σπιτικά γεύματα, τα ταξί για περπάτημα και τις συνδρομές για αποταμίευση.»

 

Παρόμοια πορεία ακολούθησαν οι δαπάνες για Διασκέδαση (-14%) και Προσωπική Φροντίδα (-50%), παρά τα εποχικά υψηλά που είχαν καταγραφεί την άνοιξη, με την Plum να εντοπίζει μια ευρύτερη τάση περιορισμού εξόδων αλλά και αλλαγής προτεραιοτήτων ενόψει καλοκαιριού.

 

Αναλυτικότερα, τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις (σε σύγκριση με τον Μάιο) σημείωσαν οι κατηγορίες Προσωπικής Φροντίδας και Γυμναστικής (-50%), Εστίασης (-50%) και Ένδυσης και Αξεσουάρ (-45%), καταδεικνύοντας ξεκαθαρά την απομάκρυνση από προαιρετικές δαπάνες. Σημαντική ήταν και η μείωση στους Λογαριασμούς (-41%), ενώ οι κατηγορίες Σούπερ Μάρκετ (-4%) και Μεταφορές (-23%) κατέγραψαν ηπιότερες πτωτικές τάσεις, που ωστόσο μαρτυρούν ότι η αλλαγή καταναλωτικής στάσης μπορεί να αφορά και τα απολύτως αναγκαία ή καθημερινές συνήθειες.

 

Τα ευρήματα προέρχονται από το μηνιαίο report «Money Unwrapped» της Plum, το οποίο αναλύει τις μεταβολές στη μέση δαπάνη ανά χρήστη με βάση πραγματικές συναλλαγές σε επιλεγμένες κατηγορίες. Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με την έρευνα, ενδέχεται να αποτυπώνει μια στρατηγική παύση: πολλοί καταναλωτές φαίνεται να περιμένουν τις θερινές εκπτώσεις, να μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση ή να βάζουν στην άκρη χρήματα για τις διακοπές.

 

Τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση (καφ)εστίασης σε τέτοιες συνθήκες;

 

Σε μια περίοδο όπου η κατανάλωση γίνεται εξ ανάγκης πιο επιλεκτική, οι επιχειρήσεις καλούνται να ελιχθούν αναλόγως. Οι επιλογές που έχετε είναι ευτυχώς αρκετές:

 

  • Προσφέρετε οικονομικά μενού (όπως combos ή προσφορές «2+1») ή μικρότερες μερίδες σε χαμηλότερη τιμή, ώστε να διατηρήσετε την επισκεψιμότητα, έστω με μικρότερη μέση απόδειξη.
  • Επενδύστε στους τακτικούς πελάτες και επιβραβεύστε την πιστότητα, π.χ. με loyalty programs και ειδικές τιμές για φοιτητές, επαγγελματίες, κατοίκους της περιοχής.
  • Δώστε βάρος, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, και σε delivery ή take-away, ώστε να εξυπηρετήσετε πελάτες που αποφεύγουν την έξοδο.
  • Διαφοροποιήστε την εμπειρία που προσφέρετε, μέσω διακόσμησης, εξυπηρέτησης, events κλπ.
  • Αξιοποίηστε το digital marketing ώστε να υπενθυμίζετε την παρουσία της επιχείρησής σας και την αξία που προσφέρει.
  • Συνεργαστείτε με άλλες επιχειρήσεις (εκπτωτικά κουπόνια, ειδικές προσφορές, κοινές εκδηλώσεις κλπ.) προκειμένου να κερδίσετε νέους πελάτες και περισσότερη προβολή.

 

Με λύσεις όπως οι έξυπνες προσφορές, η ενίσχυση της εμπειρίας και η στρατηγική χρήση των ψηφιακών μέσων, οι επιχειρήσεις καφέ και εστίασης μπορούν όχι μόνο να αντέξουν τις πιέσεις, αλλά και να καλλιεργήσουν σχέσεις που θα κρατήσουν και μετά την όποια δύσκολη περίοδο. Το στοίχημα δεν είναι να πουλήσετε απλώς ένα γεύμα, αλλά να προσφέρετε έναν καλό λόγο να βγει κανείς από το σπίτι.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Μπορείς να “τρέξεις” μια μεγάλη επιχείρηση καφέ χωρίς τη βοήθεια επενδυτών;

 

Πώς το coffee shop σου θα προσελκύσει τις νέες γενιές