Δροσιστικά γλυκά για το καλοκαίρι

Δροσιστικά γλυκά για το καλοκαίρι

Συνοδεύουν υπέροχα τον καφέ, αποτελώντας, παράλληλα, γλυκές οάσεις για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

 

Εύκολο γλυκό ψυγείου με φιστίκια Αιγίνης

 

Υλικά

250 γρ. μπισκότα σοκολάτα
150 ml γάλα

 

Για τη γέμιση
50 γρ. φιστίκι Αιγίνης
50 γρ. ζάχαρη άχνη
50 ml ηλιέλαιο
400 γρ. τυρί κρέμα
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
50 γρ. άχνη ζάχαρη

 

Για την επικάλυψη σοκολάτας
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

 

Για το σερβίρισμα
30 γρ. φιστίκια Αιγίνης θρυμματισμένα

 

Εκτέλεση

 

Σε ένα πολυμηχάνημα ρίχνουμε τα φιστίκια, τη ζάχαρη άχνη και το ηλιέλαιο και πολτοποιούμε. Βάζουμε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη άχνη στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα με τα φιστίκια Αιγίνης και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.

 

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να κοχλάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη ανακατεύοντας συνεχώς.

 

Βουτάμε τα μισά μπισκότα μέσα στο γάλα και στρώνουμε τη βάση σε ένα πυρέξ. Απλώνουμε το μισό μείγμα από την κρέμα και επαναλαμβάνουμε με άλλη μία στρώση μπισκότα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.

 

Τέλος, περιχύνουμε με τη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης.
Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες και σερβίρουμε σε κομμάτια.

 

Μπανόφι

 

Υλικά
400 γρ. μπισκότα της αρεσκείας μας
120 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
2 κ.τ.σ. ξύσμα από πορτοκάλι
1 σφηνάκι λικέρ
2 κ.τ.σ. ζάχαρη άχνη
3 τεμάχια μπανάνες

 

Για την καραμέλα
2 κουτάκια ζαχαρούχο γάλα

 

Για τη σαντιγί
500 ml κρέμα γάλακτος (36%)
2 1/2 κ.τ.σ. ζάχαρη άχνη

 

Για τη σάλτσα σοκολάτας
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
70 ml γάλα ζεστό
2 κ.τ.σ. αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο

 

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 2 τεμάχια ζαχαρούχο γάλα (με τη συσκευασία, όπως είναι) με νερό να τα καλύπτει και όταν το νερό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για 3 ώρες. Προσθέτουμε ζεστό νερό να είναι συνεχώς καλυμμένα. Πρέπει να κρυώσουν πλήρως πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

 

Για τη βάση
Βουτυρώνουμε μια τετράγωνη (30×30) ή στρογγυλή φόρμα κέικ (28 εκ.) και την αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με τα θρυμματισμένα μπισκότα μέχρι να απορροφήσουν όλο το βούτυρο. Μετά προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη άχνη και το σφηνάκι το ποτό. Τοποθετούμε το μείγμα των μπισκότων στον πάτο της φόρμας και πιέζουμε για να δημιουργήσουμε μια ομοιόμορφη επιφάνεια.

 

Βάζουμε το σκεύος στην κατάψυξη για περίπου 15 λεπτά. Κόβουμε τις μπανάνες σε κομμάτια και τις αραδιάζουμε πάνω στην επιφάνεια του μπισκότου, καλύπτοντάς το όλο. Περιχύνουμε με το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα τις μπανάνες, ώστε να καλυφθούν πλήρως. Ίσως το ζαχαρούχο να χρειαστεί λίγο ζέσταμα. Σε αυτήν την περίπτωση, αφαιρούμε από τη συσκευασία και το βάζουμε σε ένα τηγάνι απλά να ζεσταθεί. Απλώνουμε πάνω στο μπισκότο και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες (ή στην κατάψυξη για μία ώρα, ώστε να γίνει πιο γρήγορα).

 

Για τη σαντιγί
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, για να κάνουμε τη σαντιγί. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το καραμελωμένο γάλα με μια σπάτουλα και μετά κάνουμε με ένα πιρούνι σχέδια κατά μήκος.

 

Για τη σάλτσα σοκολάτας
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα σοκολάτας, βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ, στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα στο μπολ το καυτό γάλα, ανακατεύουμε και σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχουμε μια παχύρρευστη σάλτσα σοκολάτας. Γαρνίρουμε με τη σάλτσα σοκολάτας και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

 

Από το Coffee&Brunch Magazine