6 διευθύνσεις για το καλύτερο gelato στην Αθήνα

6 διευθύνσεις για το καλύτερο gelato στην Αθήνα

Από τη Χριστίνα Φαραζή

 

Τα ταξίδια στην Ιταλία δεν τα χορταίνουμε, για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι το φαγητό. Από πίτσα και πάστα μέχρι αλλαντικά, τυριά και, φυσικά, τον βασιλιά του παγωτού: το gelato. Ο πιο σύντομος δρόμος για να δροσιστούμε αλά ιταλικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει περνάει μέσα από αγαπημένες αθηναϊκές τζελατερίες, που σερβίρουν τόσο νοσταλγικές όσο και πρωτότυπες γεύσεις, με την ποιότητα της πρώτης ύλης να βρίσκεται στο επίκεντρο, χωρίς έτοιμες βάσεις ή συνθετικά χρώματα και αρώματα.

 

Ποια είναι όμως η διαφορά του gelato από το παγωτό, αγγλιστί “ice cream”;

 

Το gelato προέρχεται από τη λατινική λέξη “gelatus”, που σημαίνει «παγωμένος» και έλκει τις ρίζες του από την περίοδο της Αναγέννησης. Όπως και το παγωτό, τα κύρια συστατικά του είναι το γάλα και η κρέμα γάλακτος. Η διαφορά τους, ωστόσο, έγκειται στις ποσότητες και στον τρόπο διαχείρισης αυτών. Συγκεκριμένα, ενώ το παγωτό παρασκευάζεται από ίση ποσότητα κρέμας γάλακτος και πλήρους γάλακτος, το gelato έχει μεγαλύτερη αναλογία πλήρους γάλακτος από ό,τι κρέμας, ελάχιστο νερό και λίγους κρόκους αβγών, οι οποίοι απουσιάζουν από τις παραδοσιακές γεύσεις (βανίλιας, σοκολάτας κ.λπ.). Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι έχει πιο χαμηλό ποσοστό βουτυρικού λίπους και, συνεπώς, λιγότερα λιπαρά, καθώς και διαφορετική αίσθηση στο στόμα –πιο παγωμένη συγκριτικά με εκείνη που αφήνει το παγωτό, αλλά και πιο έντονη όσον αφορά τη γεύση που τρώμε. Επιπλέον, το gelato είναι πιο πυκνό σε υφή, επειδή αναδεύεται σε χαμηλότερη ταχύτητα και εισέρχεται λιγότερος αέρας στο μείγμα.

 

Στο Epik Gelato για σορμπέ

 

Δεν υπάρχει πιο δροσερή επιλογή από το σορμπέ, που δεν περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι ιδανικό για όσους είναι vegan ή ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά. Στο Epik Gelato, στην πλατεία Μαβίλη, με την πορτοκαλί πρόσοψη και το λευκό ρετρό πλακάκι, απολαμβάνουμε το sorbetto («παγωμένος πάγος»), όπως λέγεται στα ιταλικά, στα καλύτερά του. Το σορμπέ αμύγδαλο, που φτιάχνεται με αμύγδαλα Έβρου, αγουρέλαιο από το Κρανίδι Αργολίδας και αφράλα Κρήτης, αλλά και το σορμπέ κόκκινου σταφυλιού, με χυμό από Αγιωργίτικο σταφύλι, που συνοδεύεται από τυρί Αγκωνάρι Ολύμπου, είναι από τις best-seller επιλογές.

 

 

INFO
Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, τηλ. 210 64 64 105

 

Στο Le Greche για αυθεντικό φιστίκι

 

Δεν χρειάζεται να κάνουμε το βήμα και να μπούμε μέσα. Είναι η σιτσιλιάνικη αισθητική του Le Greche, σε συνδυασμό με την προσεγμένη και λαχταριστή βιτρίνα του, που μας ταξιδεύει απευθείας, έστω και νοερά, στη γείτονα χώρα, αλλά και στο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Θα είναι πάντα ο απόλυτος προορισμός για ποιοτικό χειροποίητο gelato. Ξεχωρίζουμε το φίνο, βουτυράτο φιστίκι από τη Σικελία –από τα πιο εύγευστα που βρίσκουμε στην Αθήνα με αυθεντική σιτσιλιάνικη γεύση–, αλλά και την αλατισμένη καραμέλα με αλάτι από τη Γαύδο και το ελληνικό γιαούρτι με προβιοτικά και κατσικίσιο γάλα.

 

 

INFO
Μητροπόλεως 16, Αθήνα, τηλ. 216 70 06 458
Λυκούργου 2, Ψυχικό, τηλ. 213 04 16 299
Λεωφ. Μεσογείων 456, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 01 01 617
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 16, Ακρόπολη, τηλ. 210 92 44 989

 

Στο Κοκκίον για παγωτό σάντουιτς

 

Το Κοκκίον μπορεί να είναι λιλιπούτειο, διαθέτει ωστόσο πάνω από 30 γεύσεις, με τις σοκολάτες να πρωταγωνιστούν και να συνοδεύονται ιδανικά από εκείνες του φουντουκιού και της στρατσιατέλας. Προσφέρει επίσης μια πλούσια παλέτα με σορμπέ, που είναι 100% χωρίς λακτόζη και vegan. Το μύρτιλλο, βατόμουρο και φραγκοστάφυλλο, αλλά και το μανταρίνι με τζίντζερ είναι όνειρο… Από τις πιο λαχταριστές παρασκευές του, όμως, είναι το παγωτό σάντουιτς με καρύδα και μπισκότο κακάο.

 

INFO
Πρωτογένους 2, Μοναστηράκι, τηλ. 698 156 3511

 

Στο Django Gelato για σοκολάτα αλλιώς

 

Το πρώτο Django Gelato άνοιξε το 2005 στη Σύρο. Το δεύτερο πριν από τέσσερα χρόνια στο Κουκάκι, φέρνοντας μια νέα κουλτούρα παγωτού στην Αθήνα και, παράλληλα, την πρώτη ανοιχτή κουζίνα παρασκευής gelato και σορμπέ, με την πρώτη ύλη να προέρχεται από το κυκλαδίτικο νησί. Και τι δεν βρίσκουμε στις βιτρίνες του: από τις κλασικές γεύσεις βανίλια Μαγαδασκάρης, σοκολάτα και φιστίκι μέχρι κίουι, αζτέκικη σοκολάτα με γάλα αμυγδάλου, κανέλα και αμύγδαλα, Caribbean Chocolate και περσική κρέμα.

 

INFO
Βεΐκου 15, Κουκάκι, τηλ. 693 739 5363

 

Στον Tillas για παγωτό όπως παλιά

 

Στον κατάλογο του παλιού ζαχαροπλαστείου της Νέας Φιλαδέλφειας δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε φυσικό παγωτό, παρασκευασμένο με ποιότητα και φροντίδα στην πρώτη ύλη, που μας ταξιδεύει πίσω στα παιδικά μας χρόνια. Από τα best-seller ρετρό παγωτά του Tillas είναι το Σικάγο, που σερβίρεται «υπερπαραγωγή», πάνω σε προφιτερόλ ή σε βάση εκμέκ, και το Banana Split: φρέσκια μπανάνα που κόβεται κατά μήκος για να γεμίσει το εσωτερικό της με τρεις μπάλες παγωτού (βανίλια, σοκολάτα και φράουλα), πασπαλισμένες με σιρόπι κεράσι, αμύγδαλο, σαντιγί και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

 

INFO
Ελευθερίου Βενιζέλου 10, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 25 14 077

 

Στο Solo Gelato για κρέμα αμυγδάλου και μασκαρπόνε

 

Από το κλασικό παγωτό που έφτιαχνε ο παππούς του από το 1951, ο Νίκος Χριστογεώργος, τρίτης γενιά «παγωτοποιός», κράτησε το μεράκι και τις συνταγές του και πήγε πολλά βήματα πιο μακριά το καλοκαιρινό έδεσμα. Σήμερα, παρασκευάζει φίνο gelato με φρέσκο γάλα, σιτσιλιάνικα φιστίκια και φουντούκια από το Πιεμόντε και φρούτα εποχής. Από τις πιο αγαπημένες μας γεύσεις είναι η κρέμα αμυγδάλου, που τη βρίσκουμε όλο τον χρόνο, και το μασκαρπόνε-σύκο, που το απολαμβάνουμε μόνο τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.

 

INFO
Ανδρέα Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, τηλ. 210 68 13 622
Αρχελάου 9, Παγκράτι, τηλ. 698 155 6703

 

Από το Coffee&Brunch Magazine