Παγκόσμια συνάντηση με άρωμα Ιταλίας
Από τον Παναγιώτη Νίκα
Για μία ακόμη χρονιά, η SIGEP μάς κατέπληξε και μας γέμισε νέες ιδέες και προτάσεις. Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών των προηγούμενων χρόνων οδήγησε τους διοργανωτές στην προσθήκη δύο ακόμη αιθουσών, με αποτέλεσμα το συνολικό της εμβαδό να φτάσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 138.000 τετραγωνικών μέτρων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τις καθημερινές ημέρες της λειτουργίας της ο αριθμός των επισκεπτών ήταν τεράστιος. Είναι αδύνατον να επισκεφτείς αυτήν την έκθεση μία φορά για να περιηγηθείς σε όλες τις αίθουσες, όπου παρουσιάζονται εκθέματα από πέντε διαφορετικούς κλάδους (gelato, pastry, coffee, bakery, pizza). Ωστόσο, ο επιτυχημένος διαχωρισμός κάθε κλάδου από τους υπόλοιπους βοηθά την επιλογή του επισκέπτη, ώστε να περιηγηθεί μόνο σε αυτόν που τον ενδιαφέρει περισσότερο.
Δεν θα μπορούσες, επίσης, να παραλείψεις μια επίσκεψη στον κλάδο του παγωτού, δεδομένου ότι οι Ιταλοί είναι μαέστροι σε αυτό. Οι νέες γεύσεις και οι προτάσεις σερβιρίσματος κρατούν πάντα ενεργό το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών. Ο κλάδος του παγωτού μαζί με τον κλάδο του καφέ είναι οι πιο πολυπληθείς σε αριθμό επισκεπτών, αλλά και εκθετών, οι οποίοι φροντίζουν να κακομαθαίνουν τους επισκέπτες με προσφορά για δοκιμή σε όσες γεύσεις επιθυμούν.
Στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής υπάρχει διαφορετική νοοτροπία. Αν δεν δηλώσεις τα στοιχεία σου και δεν καθίσεις να συζητήσεις με κάποιον πωλητή, γλυκό δεν δοκιμάζεις. Οι βιτρίνες τους όμως είναι τόσο εντυπωσιακές που χορταίνουν ευχάριστα την όρεξή σου χωρίς να παίρνεις τις ανάλογες θερμίδες!
Τα ιταλικά πρωταθλήματα καφέ φιλοξενούνται, τα τελευταία χρόνια, στην SIGEP, αυξάνοντας θεαματικά τον αριθμό των εκθετών που έχουν σχέση με τον καφέ και τον εξοπλισμό του. Ο επισκέπτης, στα εντυπωσιακά περίπτερα, που καλύπτουν τέσσερις αίθουσες, μπορεί να ενημερωθεί για τις νέες τάσεις της αγοράς, να δοκιμάσει καφέ από διάφορες ποικιλίες και να παρακολουθήσει επιδείξεις και παρουσιάσεις τεχνικών από έμπειρους barista.
Μεγάλο ενδιαφέρον στην έκθεση παρουσιάζει η αίθουσα στην οποία εκτίθενται τα προϊόντα του αύριο “Taste of tomorrow”. Μια νέα προσθήκη της διοργανώτριας, που μας προετοιμάζει για αυτά που θα δούμε να σερβίρουν σύντομα όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις. Πραγματικά ενδιαφέροντα βρήκαμε όμως και τα γνωστά ιαπωνικά γλυκίσματα mochi με παγωτό σε 8 διαφορετικές γεύσεις (φωτό IMG_037932). Επίσης, τα έτοιμα μείγματα για την παρασκευή κοκτέιλ με μόνη προσθήκη αλκοόλ και πάγου (φωτό IMG_037960-63).
Στο συγκεκριμένο περίπτερο, οι φιλόξενοι Ισπανοί εκθέτες φρόντισαν να μας κακομάθουν και μας πρόσφεραν σχεδόν όλες τις επιλογές. Ευτυχώς, στη συνέχεια, βρήκαμε τη νέα τρέλα της εποχής, το Dubai Chocolate (φωτό IMG_037956), σε παγωτό και ισορροπήσαμε την εύθυμη διάθεση από τα κοκτέιλ.
Αν προγραμματίσετε να επισκεφτείτε την SIGEP στο μέλλον, φροντίστε να εξασφαλίσετε λίγο έξτρα χρόνο για μια ημερήσια εκδρομή στο San Marino.
Θα άξιζε, επίσης, και μια ημερήσια εκδρομή στη Ravenna, στην οποία, εκτός από την επίσκεψη στους χώρους όπου φιλοξενούνται τα μοναδικά ψηφιδωτά, θα μπορούσατε να απολαύσετε την τοπική κουζίνα στην αγορά Mercato Coperto.
Από το περιοδικό Coffee&Brunch Magazine