3 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τον καφέ

3 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τον καφέ

Πιστεύετε ότι γνωρίζετε αρκετά για το πολυαγαπημένο σας ρόφημα; Παρακάτω σας παραθέτουμε 3 σχετικά άγνωστα στοιοχεία για τον καφέ που πίνετε.

 

Είχε άλλη ονομασία

 

Ο καφές ονομάστηκε coffee τον 16ο αιώνα, από την ιταλική “caffe”, που προέρχεται από τη δανέζικη “koffie”, η ρίζα της οποίας αντλείται από την τουρκική “kahve”. Και δεν τελειώνουμε εδώ: To “kahve” έχει τις ρίζες του στην αραβική “qahwah”. Ο δρόμος ήταν μακρύς…

 

Κι όμως… μπορείς να πάθεις overdose

Το να είσαι fan του καφέ δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνεις. Αν και είναι ακραίο, μπορεί να κινδυνεύσεις σε περίπτωση που καταναλώσεις υπερβολική ποσότητα καφεΐνης. Ο FDA πάντως συστήνει η μέγιστη κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 400mg καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή περίπου 4 φλιτζάνια καφέ φίλτρου. Μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες, αύξηση των καρδιακών παλμών, τρέμουλο μυών, ναυτία και δυσφορία. Ωστόσο, πιο σοβαρές παρενέργειες περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις και παραισθήσεις και μπορεί να συμβούν αν κάποιος καταναλώσει 1200mg καφεΐνης την ημέρα.

 

Πόσο καφέ έπινε ο Βολταίρος και ο Ρούσβελτ;

 

Ο Βολταίρος, σύμφωνα με ιστορικές αφηγήσεις, φέρεται να έπινε 40-50 φλιτζάνια ενός μείγματος καφέ και σοκολάτας ημερησίως. Παρόλο που ξεπερνούσε το όριο, έζησε μια μακρά ζωή και πέθανε στα 83 του. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Θίοντορ Ρούσβελτ έπινε ένα… γαλόνι καφέ την ημέρα και πέθανε στα 60 όταν ένας θρόμβος ταξίδεψε από το πόδι του στους πνεύμονες. Όσο για τον Μπετόβεν, παρ’ όλο που δεν ξέρουμε πόσα φλιτζάνια έπινε την ημέρα, μετρούσε ακριβώς 60 κόκκους σε κάθε μερίδα.