Oικολογικό 3D printing με… υπολείμματα καφέ!

Oικολογικό 3D printing με… υπολείμματα καφέ!

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ένα διασκεδαστικό χόμπι που επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν κάθε είδους πράγματα που περιορίζονται μόνο από τη δική τους φαντασία. Συχνά όμως αποτελεί ένα… σπάταλο χόμπι. Τα περισσότερα νημάτια είναι μίας χρήσης και κατασκευάζονται από ένα θερμοπλαστικό, συνηθέστερα πολυγαλακτικό οξύ (PLA), το οποίο είναι θεωρητικά κομποστοποιήσιμο, αν και λίγες εγκαταστάσεις κομποστοποίησης διαθέτουν τα μέσα για την επεξεργασία του.

 

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Boulder, βρήκαν έναν τρόπο να μετατρέψουν τα υπολείμματα καφέ σε νημάτια 3D εκτυπωτή, χωρίς τη χρήση PLA. Με επικεφαλής τον Michael Rivera, επίκουρο καθηγητή στο Atlas Institute και στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του CU, το project εστίασε στον πώς να φτιάξει μια εκτυπώσιμη πάστα που, με μερικές τροποποιήσεις στον τρισδιάστατο εκτυπωτή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους περισσότερους εκτυπωτές. Η πάστα αποτελείται από ένα μείγμα αποξηραμένων υπολειμμάτων καφέ, νερού και κόμμι κυτταρίνης και κόμμι ξανθίου, τα οποία είναι κοινά πρόσθετα τροφίμων που είναι άμεσα διαθέσιμα στο διαδίκτυο και διασπώνται εύκολα ως κομπόστ.

 

Και το καλύτερο είναι ότι μόλις τελειώσετε με το τυπωμένο σας αντικείμενο, έχετε μια σειρά από οικολογικές επιλογές απόρριψης της πάστας καφέ. Μπορείτε εύκολα να το κομποστοποιήσετε στο σπίτι ή αν φτιάξατε μια ζαρντινιέρα με αυτήν όπως έκανε η Rivera, απλά τη βάζετε, γλάστρα και όλα, στο έδαφος. Εναλλακτικά, μπορείτε να το πετάξετε στον μύλο για να δημιουργήσετε μια σκόνη που μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε περισσότερο νηματώδες υλικό.

 

‘Έχουμε δει νήματα καφέ για τρισδιάστατους εκτυπωτές στο παρελθόν, αλλά η δυνατότητα να φτιάξετε και να επαναχρησιμοποιήσετε τα δικά σας, χωρίς PLA, σίγουρα αποτελεί μια συναρπαστική εξέλιξη”, λέει ο Rivera.