Πασχαλιάτικο τσουρέκι

Πασχαλιάτικο τσουρέκι

Φτιάχνουμε τα πιο αφράτα λαμπριάτικα τσουρέκια που μοσχοβολούν μαχλέπι και μαστίχα.

 

Υλικά

1 κιλό για τσουρέκι

½ ποτήρι λιωμένο βούτυρο γάλακτος

5 αυγά

1½ ποτήρι ζάχαρη

50 γραμμ. φρέσκια μαγιά

½ κουτ. σούπας ζάχαρη

¾ ποτηριού γάλα χλιαρό

1½ κουτ. σούπας μαχλέπι κοπανισμένο

λίγη μαστίχα (στη μύτη του κουταλιού) κοπανισμένη

αμύγδαλα φιλέ

1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα

 

Εκτέλεση

Διαλύουμε αποβραδίς τη φρέσκια μαγιά με το μισό χλιαρό γάλα σε ευρύχωρο μπολ. Προσθέτουμε τη μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη και λίγο αλεύρι ώστε να γίνει ένα αραιό κουρκούτι. Το πρωί, χτυπάμε στο μίξερ για αρκετή ώρα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο να γίνει χλιαρό. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά στο προζύμι και ζυμώνουμε προσθέτοντας εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα. Ανακατεύουμε στο μείγμα το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ρίχνουμε στο τέλος το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή. Την κάνουμε μπάλα μέσα σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα να φουσκώσει. Την ζυμώνουμε για λίγο ξανά και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά. Έπειτα την κόβουμε σε τόσα κομμάτια όσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε. Αφού πλάσουμε τα τσουρέκια σε αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε αν θέλουμε κόκκινα αυγά. Αφήνουμε τα τσουρέκια να ξαναφουσκώσουν. Όταν πιέζουμε τη ζύμη με το δάχτυλο πρέπει να επανέρχεται. Κατόπιν, αλείφουμε την επιφάνειά τους με αβγό, τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά.