Πώς να περιορίσετε τη ζάχαρη στα ροφήματα που πίνετε
Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για τις επιβλαβείς επιδράσεις της ζάχαρης. με τον ΠΟΥ να έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η ποσότητα αυτή θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό.
Η ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε δεν συνδέεται μόνο με τις τροφές που γνωρίζουμε ούτως ή άλλως πως περιέχουν ζάχαρη, όπως γλυκά, πάστες, ζαχαρούχα ροφήματα κ.ά. αλλά και σε επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου και άλλες τροφές και ροφήματα που εμφανίζεται “καμουφλαρισμένη” υπό άλλες ονομασίες όπως μαλτόζη και σουκρόζη. Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιβλαβείς συνέπειες της χρόνιας πρόσληψης ζάχαρης, καθίσταται επιτακτική η μείωσή της στην καθημερινότητά μας. Και ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε είναι να την κόψουμε από τα πρωινά μας ροφήματα – όπως καφές και τσάι. Πως; Με τρία βήματα.
Επιθεώρησε τις συνήθειές σου
Πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες της μείωσης, πρέπει να αξιολογήσετε τις καθημερινές σας συνήθειες. Πρέπει να καταγράψετε – έστω και νοητά – τις ποσότητες της ζάχαρης που προσθέτετε στον καφέ ή το τσάι σας. Η πρακτική αυτή θα σας βοηθήσει να καταλάβετε σε ποιο επίπεδο κατανάλωσης βρίσκεστε και να ξεκινήσετε τις “διορθωτικές” κινήσεις.
Μείωσε σιγά-σιγά τη λήψη γλυκαντικών ουσιών
Εάν προσπαθήσετε να κόψετε “μαχαίρι” τη ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες από τον καφέ σας, τότε μάλλον δεν θα καταφέρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και μετά από σύντομη προσπάθεια να επιστρέψετε στις “κακές” σας συνήθειες. Αυτό ειδικά εάν έχετε συνηθίσει να πίνετε γλυκά τα ροφήματά σας. Αντ΄αυτού, προσπαθήστε σταδιακά να περιορίσετε τις ουσίες που περιέχουν ζάχαρη. Για παράδειγμα, μπορείτε σε πρώτη φάση να καταναλώνετε τον καφέ σας μόνο με τη ζαχαρούχα κρέμα, χωρίς την προσθήκη άλλων μορφών ζάχαρης. Με το πέρασμα των εβδομάδων προσπαθήστε να μειώσετε την κρέμα. Κάποια στιγμή ενδεχομένως να μπορέσετε να την κόψετε τελείως. Αλλά και να μην τα καταφέρετε, σίγουρα ο όποιος περιορισμός της ζάχαρης στον καφέ είναι ένα θετικό αποτέλεσμα.
Πειραματισμός
Εάν δεν μπορείτε χωρίς λίγη γλυκύτητα στον καφέ σας, μην τα παρατήσετε. Ακόμη και ο ελάχιστος περιορισμός της ζάχαρης, είναι για εσάς μια νίκη. Υπάρχουν εξέλλου πολλοί τρόποι προς την επίτευξη αυτού του σκοπού. Επιχειρήστε για παράδειγμα, να δοκιμάσετε ένα ελαφρύτερο ή πιο σκούρο καβούρδισμα στον καφέ και διαφορετικές γεύσεις στο τσάι. Όπως σημειώνει η διατροφολόγος Frances Largeman Roth: “Η αλλαγή του τύπου της κρέμας γάλακτος που προσθέτεις μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά. Τα τρόφιμα που περιέχουν φυσική ζάχαρη, όπως η λακτόζη στο γάλα και την κρέμα γάλακτος, μπορούν να βοηθήσουν τα πράγματα να έχουν πιο γλυκιά γεύση χωρίς να προστεθεί επιπλέον ζάχαρη”. Προσπαθήστε λοιπόν να περιορίσετε τη ζάχαρη και αντικαταστήστε την με προιόντα που την περιέχουν φυσικά, όπως το γάλα ή η κρέμα (προσοχή στις ποσότητες!).
Τip: Πείτε όχι στα γλυκαντικά
Αυτό που πρέπει να αποφύγετε σίγουρα, είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης με άλλου είδους γλυκαντικό – και δη τεχνητό – καθώς μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Η στέβια για παράδειγμα, είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να δυσκολέψει τις προσπάθειες που κάνετε για τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης από τα ροφήματά σας. Αυτό διότι ο οργανισμός σας, συνηθίζοντας να καταναλώνει κάτι ακόμη πιο γλυκό από τη ζάχαρη, θα σημάνει “συναγερμό”, ζητώντας ολοένα και πιο γλυκιές γεύσεις.