O συνδυασμός καφέ-χυμού λεμονιού βοηθά στην απώλεια βάρους;

O συνδυασμός καφέ-χυμού λεμονιού βοηθά στην απώλεια βάρους;

Πολλές θεωρίες έχουν ειπωθεί για την ικανότητα του λεμονιού να διασπά το λίπος. Πρόσφατα, μέσω των social media διέρρευσε ακόμη μία, που ανέφερε πως ο χυμός λεμονιού, σε συνδυασμό με καφέ βοηθά στην απώλεια βάρους.

 

Όλα ξεκίνησαν από ένα hastag (#coffeeandlemondiet) στο tiktok και μια αντίστοιχη “πρόκληση” προς τους χρήστες του διαδικτύου, να χάσουν βάρος καταναλώνοντας καφέ με λεμόνι. Το κατά πόσο αληθεύει ή όχι αυτή η θεωρία, έσπευσε να διερευνήσει μια Βρετανίδα διαιτολόγος. Η κα Κaran Graham είναι εγγεγραμένη διαιτολόγος με εξειδίκευση στον διαβήτη εδώ και 30 έτη, ενώ έχει αποκτήσει το βραβείο National Health Information Award του Καναδά. Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση μιας διάσημης tik-toker, της Hilda Braso, η οποία δοκίμασε για μία εβδομάδα καφέ με λεμόνι, χωρίς να δει αποτελέσματα, μια άλλη Βρετανίδα διαιτολόγος, η Marcela Fiuza σχολίασε: «Δεν υπάρχει καμία φυσιολογική εξήγηση που να συνδέει την ανάμειξη καφέ και λεμονιού με την απώλεια βάρους».

 

Από τη μεριά της η Graham που ειδικεύεται στον διαβήτη είπε: “Γνωρίζουμε πως ο χυμός λεμονιού μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη, τον ρυθμό δηλαδή απορρόφησης του σακχάρου στο αίμα. Εάν συμπεριλάβετε χυμό λεμονιού σε ένα γεύμα – σαλάτα, καφέ, ψάρι – επιβραδύνεται ο ρυθμός με τον οποίο απορροφάτε τους υδατάνθρακες. Έτσι τα σάκχαρα δεν θα αυξηθούν τόσο γρήγορα. Αυτό είναι γνωστό». Η ίδια συστήνει μάλιστα τουλάχιστον μισό κουταλάκι το γλυκού χυμό λεμονιού στα γεύματα, για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Παρ´όλα αυτά, επισημαίνει η διαιτολόγος, η επίδραση του χυμού λεμονιού στο σάκχαρο “δεν σημαίνει ότι θα σας βοηθήσει με την απώλεια βάρους”. Πρόσθεσε δε ότι ο συνδυασμός χυμού λεμονιού-καφέ από μόνος του είναι “αμφισβητήσιμος” ως δίαιτα. Η διαιτολόγος επισήμανε ότι μπορεί να υπάρχουν έμμεσα οφέλη, αλλά όχι άμεσα. “Ίσως ο καφές με τον χυμό λεμονιού να περιορίζει σε κάποιους την όρεξη. Ίσως το γεγονός ότι δεν ανεβαίνει το σάκχαρο, να σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο ικανοποιημένοι ( με λιγότερο φαγητό).