Πώς και γιατί ο καφές αντικατέστησε το αλκοόλ;

Πώς και γιατί ο καφές αντικατέστησε το αλκοόλ;

Ένα ρόφημα που ξεκίνησε ως βραδινό, πλέον έχει γίνει η απόλυτη πρωινή μας συνήθεια!

 

Υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη μέρα τους χωρίς καφέ. Οι τρόποι παρασκευής του ποικίλουν,  γαλλικές πρέσες, μηχανές εσπρέσο και Keurig cups είναι κάποιοι από αυτούς. Ο καφές υπάρχει παντού και είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμος σήμερα από ό,τι στο παρελθόν.

 

Σύμφωνα με το Home Grounds, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι τον ανακάλυψαν ήταν εντελώς τυχαίος. Ένας βοσκός λέγεται ότι βρήκε κάποτε τις κατσίκες του να κάνουν περίεργες κινήσεις, σχεδόν σαν να χορεύουν, αφού κατανάλωσαν κάποια «κόκκινα μούρα», γνωστα σε εμάς ως κόκκοι καφέ. Όταν μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με έναν μοναχό, συνειδητοποίησε ότι αυτά τα μούρα θα του έδιναν αρκετή ενέργεια για να προσευχηθεί όλη τη νύχτα. Κάπως έτσι η καφεΐνη ανακαλύφθηκε και ξεκίνησε η κατανάλωσή της. Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως ότι αυτό το ρόφημα προορίζεται για κατανάλωση το πρωί, ενώ κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως διεργερτικό το βράδυ.

 

Πώς συνέβη αυτή η μεγάλη αλλαγή;

 

H απάντηση είναι ότι ο καφές… αντικατέστησε το αλκοόλ!  Η κατανάλωση αλκοόλ ήταν μεγάλη στην Ευρώπη, ακόμη και κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών. Ωστόσο ο καφές ήταν μια πιο υγιεινή εναλλακτική. Διαφορετικές χώρες κατανάλωναν το πρωινό τους αλκοολούχο ποτό με τους δικούς τους μοναδικούς τρόπους. Οι Ρωμαίοι έτρωγαν ψωμί που ήταν εμποτισμένο με κρασί, οι Βρετανοί στρατιώτες έπιναν το τσάι τους με ρούμι, τα παιδιά έπιναν μηλίτη και οι Γερμανοί έπιναν μια σούπα μπύρας για πρωινό. Η Ευρώπη ήταν γνωστή ως η «alcohol-soaked» ήπειρος και έπρεπε ως εκ τούτου να γίνει μια μεγάλη αλλαγή.

 

Στα 1700, ο καφές δεν αποτελούσε πλέον ένα ποτό που προοριζόταν αποκλειστικά για την ανώτερη τάξη. Αντιθέτως, ήταν προσιτός και αρκετά δημοφιλής στο ευρύ κοινό, γεγονός που τελικά οδήγησε σε κοσμογονικές αλλαγές στην Ευρώπη. Ο καφές ήταν για τους Ευρωπαίους ένα ρόφημα που τους έδινε έξτρα boost και ενέργεια, σε αντίθεση με την “κουρασμένη και θαμπή” αίσθηση που τους άφηνε το αλκοόλ. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Καφέ οι άνθρωποι παρατήρησαν μεγάλη διαφορά στα ενεργειακά τους αποθέματα και στην ποιότητα της δουλειάς τους, χωρίς το hangover του αλκοόλ.Το ρόφημα έφτασε τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες οι κάτοικοι των οποίων αποδείχθηκαν οι πιο φανατικοί λάτρεις του ροφήματος!